Ionuţ Vulpescu, din nou la cârma Ministerului Culturii

Ionuţ Vulpescu, din nou la cârma Ministerului Culturii

Ionuţ Vulpescu nu se află pentru prima dată în funcţia de ministru al Culturii. Acesta a mai deţinut aceeaşi funcţie în Guvernul Ponta, timp de un an, din decembrie 2014 până în noiembrie 2015.

În vârstă de 40 de ani, Ionuţ Vulpescu s-a născut pe 17 iunie,  la Târgovişte. Este absolvent al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi este doctor in Filosofie. 

În perioada 2007-2008, a fost consultant in domeniul teologiei la redactarea Dictionarului Enciclopedic Britannica - Editura Litera International. Un alt aspect interesant, Vulpescu a fost consilierul de fostului preşedinte Ion Iliescu, din 2004. Tot în 2004 a fost secretar executiv PSD,  desemnat cu strategiile politice.  

În 2009, a fost vicepresedinte - Coordonare dezbateri tematice Clubul de la Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe Google News

In perioada 2000-2004, a fost expert la Departamentul de Cultura - Culte din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.

De numele noului ministru se leagă şi controverse publice. În timpul fostului mandat de ministru al Culturii,   Radu F. Alexandru, vicepresedinte PNL si co-presedinte al Comisiei de Cultura PNL, l-a acuzat pe Vulpescu ca a adus Ministerul Culturii "în coma" şi i-a cerut demisia.

Radu F Alexandru il acuza atunci pe Vulpescu că nu finanţează în mod corespunzător instituţiile de cultură, nu a progresat cu Codul Patrimoniului Cultural - un document care ar oferi o brumă de protectie patrimoniului construit - şi că nu mai există niciun compartiment care să aibă ca obiect de activitate protejarea şi punerea in valoare a culturii minorităţilor naţionale. 

La data de 24 noiembrie 2016, în calitate de deputat în Parlamentul României și de fost ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu i-a transmis premierului Dacian Ciolos o scrisoare deschisă prin care îi cerea detalii despre modul în care s-a încercat achiziționarea „Cuminteniei Pămantului”, acuzând că nu există transparentă, iar prețul de cumpărare este dublu fată de cel stabilit de expertize. „Suntem săraci, dar cu această operă e «acum sau niciodată!» – asta spuneați. Dacă suntem săraci, domnule Prim-ministru, de ce ați aprobat, alături de Guvernul pe care îl conduceți, achiziționarea ei cu un preț mai mult decât dublu decât cel stabilit prin două expertize independente înainte de venirea dumneavoastră în fruntea Executivului?”.