Iohannis îi răspunde lui Tăriceanu: „Refuzul meu de a mă ralia unui demers de modificare a legislației penale rămâne ferm”

Iohannis îi răspunde lui Tăriceanu: „Refuzul meu de a mă ralia unui demers de modificare a legislației penale rămâne ferm”

Președintele României, Klaus Iohannis, a răspuns președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, care i-a cerut să le destituie pe Laura Codruța Kovesi și Livia Stanciu de la conducerea DNA, respectiv conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție. Iohannis arată că nu are instrumente legale pentru a le demite și insistă pe faptul că nu este de acord cu modificarea prevederilor referitoare la arestul preventiv.

„Referitor la solicitarea de înlăturare din funcție a președintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie și a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, precizez că Președintele României nu dispune de asemenea competențe constituționale sau legale. În plus, Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și al procurorilor nu prevede instituția demiterii, ci pe cea a revocării, ca modalitate juridică de încetare a unei funcții de conducere exercitate de un judecător sau de un procuror înainte de termenul pentru care a fost numit. Măsura revocării nu poate fi luată de către Președintele României. Aplicarea acestei sancțiuni se poate face numai după parcurgerea unei proceduri ale cărei etape sunt prevăzute de Legea nr. 303/2004”, se arată în scrisoarea lui Iohannis. 

Șeful statului îi spune lui Tăriceanu că se poate adresa CSM în legătură cu răspunderea disciplinară a judecătorilor și-și reafirmă opoziția la modificarea Codului de procedură penală. „Un caz particular, oricât de regretabil ar fi, nu poate constitui un motiv suficient și rezonabil pentru modificarea legislației penale. Pentru adoptarea sau modificarea unor legi este necesară o analiză aprofundată, inclusiv a impactului social și juridic pe care astfel de noutăți le-ar putea produce în viața societății. Codul penal și Codul de procedură penală au intrat în vigoare relativ recent și, din această perspectivă, aplicarea lor pe o durată atât de scurtă nu a permis crearea unei cazuistici suficiente care să inducă o justificare rezonabilă pentru modificarea acestora, separat de orice rațiuni sau interese politice. Refuzul meu de a mă ralia unui demers parlamentar de modificare a legislației penale rămâne ferm, cu atât mai mult cu cât toate aceste modificări legislative par a urmări diminuarea capacității autorității judecătorești de instrumentare a dosarelor penale, inclusiv a celor de mare corupție”, se mai arată în mesajul șefului statului. 

Ne puteți urmări și pe Google News