Iohannis află luni dacă va fi suspendat din funcție

Iohannis află luni dacă va fi suspendat din funcție

Liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea (PSD) și Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), vor stabili, luni, dacă declanșează procedura de suspendare din funcție a președintelui Klaus Iohannis.

Ei spun că Iohannis, prin refuzul de a emite decretul de revocare a procurorului-șef DNA, încalcă legea fundamentală a României, Constituția. Pentru suspendarea din funcție a șefului statului, este nevoie de votul majorității parlamentarilor.

Dragnea îl acuză de apucături dictatoriale

Liderul PSD a spus ieri că șeful statului are „logica unui dictator” deranjat de majoritatea PSD-ALDE. „Eu am discutat acum (ieri, n.red.) cu domnul Tăriceanu şi i-am spus că, din punctul meu de vedere, suspendarea preşedintelui trebuie să fie o opţiune serioasă”, a afirmat ieri Dragnea. „Şi domnul Tăriceanu a spus că este de acord şi că trebuie să analizăm foarte serios zilele astea şi că luni trebuie să luăm o decizie - da sau nu”, a adăugat liderul PSD.

Președintele lecturează

Curtea Consti tuțională a publicat pe 7 iunie, în Monitorul Oficial, decizia „obligatorie” potrivit căreia „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”. Iohannis nu semnase până ieri decretul și a spus că încă „lecturează” decizia CCR, până o înțelege.

Cine devine președinte interimar

După suspendarea din funcție a șefului statulului, se organizează un referendum de demitere a acestuia din funcție. Pe perioada suspendării, interimatul funcției de președinte al României este asigurat de președintele Senatului, iar dacă acesta refuză, președinte interimar devine președintele Camerei Deputaților. Senatul și Camera Deputaților sunt conduse de Călin Popescu Tăriceanu, respectiv Liviu Dragnea