Editura Evenimentul si Capital

INVAZIA imigranților: Ce a mai rămas din UNIUNEA Europeană? De ce România TACE mâlc?

Gările din Ungaria s-au transformat întabere pentru imigranți
Autor: | | 37 Comentarii | 6544 Vizualizari

În ciuda apelurilor, adesea patetice, la solidaritate și la un răspuns comun al tuturor statelor membre UE la uriașa provocare a imigranților, acestea rămân foarte divizate.

Cei care mergeau luni 31 august cu mașina din Ungaria în Austria trebuiau să se înarmeze cu multă răbdare pentru a rezista la cozi de 50 de kilometri, Austria înăsprind controalele de frontieră.

Măsurile au fost dispuse duminică seara, pentru a-i prinde pe traficanții de imigranți, după ce un camion abandonat a fost găsit săptămâna trecută în statul Burgenland, în apropiere de granița cu Ungaria, având în interior 71 de cadavre în descompunere.

În cadrul controalelor, efectuate în strânsă colaborare cu autoritățile maghiare, slovace și germane, poliția austriacă oprea orice camion, furgonetă sau mașină, în scopul de a prinde traficanții, scrie Le Point.

La scurt timp după începutul controalelor, polițiștii au descoperit 12 imigranți - nouă adulți și trei copii - înghesuiți într-o furgonetă cu numere de înmatriculare franceze.

De partea lor, autoritățile maghiare au lăsat să plece trenuri întregi, cu destinația Germania și Austria, mai multe sute de imigranți care petrecuseră zile în șir în gările din Budapesta transformate în tabere improvizate de refugiați.

Poliția ungară îi împiedicase până acum pe imigranți să plece, deoarece nu aveau documente oficiale. Potrivit unui jurnalist de la AFP, forțele de securitate nu erau prezente luni dimineața atunci când imigranții, majoritatea sirieni, s-au repezit să urce în trenurile cu destinații ca Viena, München sau Berlin.

Totuși, un polițist austriac care se afla în gară a declarat că imigranții vor fi opriți odată ce vor intra în Austria și împiedicați să-și urmeze călătoria, dacă nu au documentele necesare.

„Este o criză de amploare mondială care cere un răspuns comun european (...) Trebuie să rămânem fideli valorilor noastre, valorilor umanității”, a declarat prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. „Nu îi vom respinge pe cei care au nevoie de protecție (...) Cifrele sosirilor sunt mari, este o criză mondială, dar cifrele sunt cu totul gestionabile de un ansamblu de 500 de milioane de locuitori”, a afirmat oficialul european în timpul unei vizite la Calais.

De partea sa, premierul frances, Manuel Valls, a subliniat „provocarea care se pune FIECĂREIA dintre țările europene”.

La Calais, unul dintre locurile emblematice pentru fenomenul invaziei, unde mii de refugiați încearcă să treacă din Franța spre Marea Britanie,  Timmermans și Valls au mers să stea de vorbă cu imigranții.

Criza face să se clatine relațiile dintre țările europene. Ministrul de Inetrne austriac, Johanna Mikl-Leitner, a pledat luni pentru o „reducere”, sau chiar o „suprimarea ajutoarelor financiare acordate de Bruxelles țărilor UE care REFUZĂ să primească MAI MULȚI refugiați.

„Drepturile civice universale au fost până acum strâns legate de Europa și de istoria ei, ca principiu fondator al Uniunii Europene. Dacă Europa eșuează în criza refugiaților, legătura cu drepturile omului va fi ruptă”, a avertizat la rândul său cancelarul german Angela Merkel.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate