Editura Evenimentul si Capital

Interviu cu un scriitor „DEPENDENT” de pisici. Povestea lui „Ochi”, spusă chiar de felina domesticită

Autor: | | 0 Comentarii | 253 Vizualizari

Cristian Teodorescu a scris o carte „la comandă” - Cartea pisicii - , ilustrată excepțional de un alt iubitor de feline, Octavian Mardale. Mai jos, un dialog cu stăpânul lui „Ochi”

Evenimentul zilei: Pisicile au 9 vieți. Câte vieți au scriitorii, domnule Cristian Teodorescu?

 

Cristian Teodorescu: Uneori n-au nici una singură și sigură lungă. Apoi, unii se trezesc, se spune, după moarte, că trăiesc nu știu cîte vieți pe care nu și le-ar fi putut imagina. Nu cred în asta, dar poți să știi?!

           

- Ce v-a determinat să scrieți „Cartea pisicii”? Care este istoria acestui volum la care au muncit doi oameni?

           

- Nu ce, ci mai precis, cine. Soția mea m-a tot bătut la cap să scriu un roman pe care să-l public pe FB. O iubesc prea mult ca s-o fi refuzat. Cînd am terminat cartea, i-am dat un telefon lui Octav Mardale și l-am întrebat dacă ar vrea să-i facă niște desene. Cum și el e pisicofil, a zis da. Și ca să facă desenele, mi-a cerut să-i trimit niște poze cu pisica mea chioară. Restul e cartea.

 

- Vi s-a întâmplat să simțiți, în anumite situații, mai multă compasiune pentru un animal decât pentru un om?

 

- Pentru mine și omul cel mai căzut e aproapele meu, în timp ce pisicile și cîinii mei fac parte din ceea ce sînt eu. Așa că dacă văd un om în primejdie sar să-l ajut, pe moment. După aceea, să fie sănătos. O pisică însă e cu totul altceva. E o parte din mine, bună sau rea.

 

- Privind atent, prin „ochiul pisicii”, putem dezveli până la os carențele societății noastre. Poate fi considerată „Cartea pisicii” o satiră?

 

- Cred că da. Sau, mai exact, ar fi imposibil să nu fie și o satiră.

           

- Numiți, vă rog, trei argumente în baza cărora cititorii ar putea deveni interesați de cumpărarea „Cărții pisicii”!

- Eu am scris o carte, nu o marfă. Chiar dacă și cartea e în cele din urmă o marfă, n-o să fiu niciodată în stare să mă gîndesc la ea astfel. Cine vrea să cumpere această carte să fie sănătos și să-i meargă bine, cine nu , să fie la fel de sănătos și să-i meargă la fel de bine.

 

Mâine, 20 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat iubitorilor de literatură și pisici, prilejuit de lansare a volumului Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu și Mardale (ilustrații), apărut de curînd la Editura Polirom.

 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate