Editura Evenimentul si Capital

Interviu cu un scriitor „DEPENDENT” de pisici. Povestea lui „Ochi”, spusă chiar de felina domesticită

Autor: | | 0 Comentarii | 286 Vizualizari

Cristian Teodorescu a scris o carte „la comandă” - Cartea pisicii - , ilustrată excepțional de un alt iubitor de feline, Octavian Mardale. Mai jos, un dialog cu stăpânul lui „Ochi”

Evenimentul zilei: Pisicile au 9 vieți. Câte vieți au scriitorii, domnule Cristian Teodorescu?

Cristian Teodorescu: Uneori n-au nici una singură și sigură lungă. Apoi, unii se trezesc, se spune, după moarte, că trăiesc nu știu cîte vieți pe care nu și le-ar fi putut imagina. Nu cred în asta, dar poți să știi?!

- Ce v-a determinat să scrieți „Cartea pisicii”? Care este istoria acestui volum la care au muncit doi oameni?

- Nu ce, ci mai precis, cine. Soția mea m-a tot bătut la cap să scriu un roman pe care să-l public pe FB. O iubesc prea mult ca s-o fi refuzat. Cînd am terminat cartea, i-am dat un telefon lui Octav Mardale și l-am întrebat dacă ar vrea să-i facă niște desene. Cum și el e pisicofil, a zis da. Și ca să facă desenele, mi-a cerut să-i trimit niște poze cu pisica mea chioară. Restul e cartea.

- Vi s-a întâmplat să simțiți, în anumite situații, mai multă compasiune pentru un animal decât pentru un om?

- Pentru mine și omul cel mai căzut e aproapele meu, în timp ce pisicile și cîinii mei fac parte din ceea ce sînt eu. Așa că dacă văd un om în primejdie sar să-l ajut, pe moment. După aceea, să fie sănătos. O pisică însă e cu totul altceva. E o parte din mine, bună sau rea.

- Privind atent, prin „ochiul pisicii”, putem dezveli până la os carențele societății noastre. Poate fi considerată „Cartea pisicii” o satiră?

- Cred că da. Sau, mai exact, ar fi imposibil să nu fie și o satiră.

- Numiți, vă rog, trei argumente în baza cărora cititorii ar putea deveni interesați de cumpărarea „Cărții pisicii”!

- Eu am scris o carte, nu o marfă. Chiar dacă și cartea e în cele din urmă o marfă, n-o să fiu niciodată în stare să mă gîndesc la ea astfel. Cine vrea să cumpere această carte să fie sănătos și să-i meargă bine, cine nu , să fie la fel de sănătos și să-i meargă la fel de bine.

Mâine, 20 iunie, începînd cu ora 18.30, în Grădina Cărturești Verona din București (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc un eveniment dedicat iubitorilor de literatură și pisici, prilejuit de lansare a volumului Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu și Mardale (ilustrații), apărut de curînd la Editura Polirom.

Alături de autorii cărții, la eveniment vor participa Nora Iuga (care va povesti despre pisica Dracula, care i-a fost alături mai bine de 18 ani), Aurora Liiceanu (care va povesti despre Kaya, pisica sa năstrușnică, greu de scos din casă), Adina Dinițoiu (Observator cultural, litero-mania.com), Andreea Chebac (Bookblog.ro, moderatoare), dar și pisica Ochi, cea care a trimis la Editura Polirom textul de mai jos:

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate