Editura Evenimentul si Capital

Reacţia lui Dacian Cioloş după Referendumul din Marea Britanie: „Nu va exista IMPACT ECONOMIC IMEDIAT". Ce mesaj are pentru românii care MUNCESC în Anglia. MAE: „Regretăm decizia cetățenilor britanici, dar o respectăm”

Dacian Cioloş
Autor: | | 7 Comentarii | 1790 Vizualizari

Premierul Dacian Cioloş s-a întâlnit azi, la ora 12.00, la Palatul Victoria, cu vicepremierii Vasile Dîncu şi Costin Borc şi cu ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, pentru discuţii pe tema rezultatelor referendumului din Marea Britanie. Ulterior, Dacian Cioloş a susţinut declaraţii de presă.


CITEŞTE ŞI: MAREA BRITANIE IESE DIN UNIUNEA EUROPEANĂ! David Cameron a anunțat CĂ DEMISIONEAZĂ: „Țara trebuie să aibă o NOUĂ CONDUCERE”. 52% dintre BRITANICI au votat ”LEAVE”, 48% ”STAY” | UPDATE


„Am luat notă cu regret de rezultatul referendumului din Marea Britanie. E o opţiune pe care o respectăm. (...)În acest context, vreau să vă spun că mesajul care a reieşit şi din discuţia pe care am avut-o cu dl preşedinte, cu guvernatorul BNR şi cu liderii politici (...) este că România doreşte să îşi continue drumul european, calea europeană şi să fie un actor proactiv al procesului de evoluţie al UE, care, cu siguranţă, se va înregistra după această decizie a Marii Britanie. România este, în momentul de faţă, în situaţia în care va putea să participe în mod deplin şi proactiv la acest proces al evoluţiei Uniunii Europene. Cred că cu toţii trebuie să tragem învăţămintele din această decizie a britanicilor şi să facem în aşa fel încât Uniunea Europeană să rămână un proiect de construcţie, un proiect care să răspundă aşteptărilor cetăţenilor şi din România şi din celelalte state membre, un proiect care să fie mai aproape de ceea ce statele decid să continue împreună. (...) Acest lucru va trebui să se întâmple, ţinând cont mai mult de aşteptările cetăţenilor", a spus Cioloş, la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că, dintr-o primă analiză făcută, "nu va exista un impact economic imediat, semnificativ, asupra economiei României".

De asemenea, Cioloş a afirmat că, în ceea ce îi priveşte pe românii care trăiesc în Marea Britanie, „nu va exista un impact imediat" asupra drepturilor pe care le au aceştia în calitate de cetăţeni europeni.

„Un mesaj pentru românii din Marea Britanie: nu va exista un impact imediat asupra drepturilor şi a obligaţiilor pe care ei le au acolo în calitate de cetăţeni români şi europeni. Vom avea nevoie de minim doi ani pentru a negocia cadrul şi condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, în condiţiile în care autorităţile vor oficializa această decizie printr-o solicitare formală", a declarat premierul Cioloş.

Premierul a adăugat că Guvernul pregăteşte două dezbateri legate de procesul de evoluţie a UE.

"Guvernul va alimenta dezbaterile - sper eu să aibă loc o dezbatere constructivă şi în România vizavi de procesul de evoluţie a UE - şi cred că este o coincidenţă fericită faptul că Guvernul, aşa cum am mai anunţat, pregăteşte două dezbateri publice cu analize pe care le vom supune discuţiilor: una pe viziunea economică de dezvoltare a României, pe termen mediu şi pe termen lung (...) şi un al doilea proiect de dezbatere pe care l-am anunţat şi pe care îl pregătim este acela privind rolul României în Uniunea Europeană - ce îşi doreşte România ca stat membru al UE. Cred că această dezbatere este mai utilă ca oricând şi ne va permite să ne definim cadrul în care vom purta discuţiile care vor avea loc cu siguranţă în perioada următoare la nivel european, cu atât mai mult cu cât vreau să reamintesc acest lucru: în 2019 România va asigura şi preşedinţia Consiliului Uniunii Europene şi deci va avea ocazia şi chiar responsabilitatea de a participa în mod proactiv la redefinirea şi evoluţia UE", a susţinut Cioloş.

Cioloş a explicat că punerea în aplicare a deciziei referendumului din Marea Britanie va dura minimum doi ani, timp în care se vor derula negocieri la care România va participa activ.

"Vom avea nevoie, conform primei analize pe care au făcut-o şi instituţiile europene, de minim doi ani de zile pentru a negocia cadrul şi condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, în măsura în care autorităţile din Marea Britanie vor formaliza această decizie a referendumului printr-o solicitare formală pe care vor trebui să o facă instituţiilor europene. Etapele următoare presupun această solicitare formală (...) după care vor începe negocierile dintre instituţiile europene şi Marea Britanie, şi România va participa activ la aceste negocieri pentru a ne asigura că (...) acest lucru se va face şi în condiţii cât mai bune pentru a ţine cont şi de aşteptările noastre. Acest proces va fi unul care va dura şi care ne va permite să ne exprimăm punctele de vedere", a adăugat premierul Dacian Cioloş.

La întâlnire au participat şi secretarul de stat pentru Afaceri Europene din MAE, Cristian Bădescu, şi şeful Cancelariei premierului, Dragoş Tudorache.

Reacția MAE a constat în transmiterea unui mesaj pe Twitter: „Regretăm decizia cetățenilor Marii Britanii de a părăsi UE, dar o respectăm. Rămânem complet angajați în a contribui activ la întărirea pe mai departe a proiectului european”. 
Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate