Inspectorii ANI au amendat autorităţile locale care au refuzat destuirea aleșilor declarați incompatibili sau în conflict de interese

Inspectorii ANI au amendat autorităţile locale care au refuzat destuirea aleșilor declarați incompatibili sau în conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a dispus aplicarea sancţiunii contravenţionale cu amendă pentru autorităţi locale care refuză în mod nejustificat destituirea din funcţii a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile sau conflictul de interese.

Potrivit unui comunicat al ANI transmis luni Agerpres, autorităţile locale amendate de ANI sunt: Consiliul Local Becicherecu Mic, judeţul Timiş; Consiliul Local Fundulea, judeţul Călăraşi şi Consiliul Local Lazuri de Beiuş, judeţul Bihor.

ANI susţine că va depune toate diligenţele necesare pentru ducerea la îndeplinire a deciziilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, conform competenţelor legale, inclusiv prin sesizarea organelor de cercetare penală.

  • De asemenea, ANI a solicitat instituţiilor prefectului şi preşedinţilor de consilii judeţene/locale aplicarea sancţiunilor disciplinare de revocare din funcţii, ca urmare a deciziilor definitive şi irevocabile emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul mai multor aleşi locali pentru care Agenţia a constatat starea de incompatibilitate.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Solicitarea ANI

 

Solicitarea se bazează pe faptul că mai multe autorităţi locale refuză în mod nejustificat destituirea din funcţii a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile sau conflictul de interese.

Astfel, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat unui număr de nouă autorităţi locale aplicarea sancţiunilor disciplinare în cazul următorilor aleşi locali:

  1. Dănuţ Radu - incompatibilitate - consilier local, Becicherecu Mic, judeţul Timiş;
  2. Ioan Fofiu - incompatibilitate - viceprimar, Lazuri de Beiuş, jud. Bihor (perioada 2008 - 2012), în prezent, consilier local;
  3. Daniel Năstase - incompatibilitate - viceprimar, Verneşti, judeţul Buzău (perioada 2008 - 2012), în prezent, primar;
  4. Elena Mădălina Obadă - incompatibilitate - viceprimar, Fundulea, judeţul Călăraşi, în prezent, consilier local;
  5. Iuliana Tudorache Gomes - incompatibilitate - primar, Sfântu Gheorghe, judeţul Ialomiţa;
  6. Aurel Leşuc - incompatibilitate - primar, Tudora, judeţul Botoşani (perioada 2008 - 2012), în prezent, consilier local;
  7. Cosmin Pîrvu - incompatibilitate - consilier general, Consiliul General al Municipiului Bucureşti;
  8. Vasile Pruteanu - conflict de interese - fost preşedinte, Consiliul Judeţean Neamţ;
  9. Marian Toniţa - incompatibilitate - primar, Bălăşeşti, judeţul Galaţi (în perioada 2008 - 2012).

De asemenea, contrar celor solicitate de Agenţia Naţională de Integritate, următoarele autorităţi refuză în mod nejustificat destituirea din funcţii a persoanelor care se fac vinovate de încălcarea regimului juridic privind incompatibilităţile sau conflictul de interese: Instituţia Prefectului Timiş, Consiliul Local Becicherecu Mic, Consiliul Local Lazuri de Beiuş, Instituţia Prefectului Buzău, Consiliul Local Fundulea, Instituţia Prefectului Ialomiţa, Instituţia Prefectului Botoşani, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, Consiliul Judeţean Neamţ, Instituţia Prefectului Galaţi.

  • Demersul Agenţiei ţine cont şi de decizia Curţii Constituţionale nr. 418/2014, care confirmă pe deplin interpretarea dată de ANI, Curtea Constituţională constatând faptul că 'prevederile art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 sunt constituţionale în măsura în care sintagma 'aceeaşi funcţie' se referă la toate funcţiile eligibile prevăzute de art. 1 din aceeaşi lege'.

ANI menţionează că decizia CCR este general obligatorie, astfel că art. 25, alin. (2) din Legea nr. 176/2010 nu poate fi susceptibil de o altă interpretare în afara celei date de instanţa de contencios constituţional.