Editura Evenimentul si Capital

Înființarea Comisiei de anchetă parlamentară - o victorie de etapă a Democrației asupra Statului Paralel | ROMANIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 1 Comentarii | 1940 Vizualizari

Joi, 12 mai 2017, Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, cu 241 voturi pentru şi 86 contra, înfiinţarea comisiei de anchetă speciale privind modul în care au fost organizate şi s-au desfăşurat alegerile prezidenţiale din 2009.

 A fost un nou prilej pentru prea nefericita Raluca Turcan să demonstreze că, în chestiunea Comisiei, a fost întoarsă cu cheia, plasată în spate, pentru că fața distinsei e autopublicitată zilnic pe site-ul PNL și n-ar da bine ca întinderea fardului să fie tulburată de o gîlmă. În plen, ultima pupilă a lui Klaus Iohannis a reluat sloganele despre tîlcul ascuns al înființării:

Demiterea celei de Nedemis de la Șefia DNA, Fecioara morală a națiunii, de neatins în timpul vieții și după, numita Codruța Kovesi.

Înfiinţarea Comisiei, gest legitim din punct de vedere constituţional, deoarece Parlamentul e prima Putere în statul român şi îndreptăţit din punct de vedere democratic (într-o democraţie autentică orice investigaţie pentru descoperirea adevărului contribuie la sănătatea morală a naţiei), a fost mult timp pusă sub semnul întrebării de deschiderea unui dosar penal de către Parchetul General pentru Cercetări in rem plecînd de la acelaşi fapt:

Dezvăluirile lui Dan Andronic despre Celula de criză din seara de 6 decembrie 2009 ţinută la Gabriel Oprea acasă sub acoperirea de Cină cu mai mulţi şi cu uitat la televizor.

Pentru a fenta absurda prevedere regulamentară potrivit căreia Parlamentul nu poate ancheta un caz dacă s-a deschis o anchetă penală tot despre cazul respectiv (prevedere și diversionistă, pentru că dă Statului Paralel posibilitatea de a-și vîrî bocancii în orice tentativă a Parlamentului de a investiga), s-au adus modificări de-a dreptul penibile la formulările din Hotărîre, modificări constînd în plasarea unei virgule suplimentare.

De cum a fost dat Comunicatul Parchetului General, în 24 aprilie 2017, împotriva iniţiativei de a înfiinţa Comisia s-a năpustit o întreagă divizie de Katiuşe politico-mediatice comandată de Statul Paralel.

S-a văzut imediat că Statul Paralel are purtători de cuvînt nu numai în presă, dar şi în politică. Susţinătorul tezei că acţiunea Parchetului General face ilegală orice cercetare a Parlamentului a fost Klaus Iohannis exprimat public de Mădălina Dobrovolschi, fostă Pușcalău. Așa cum am mai scris, teza lui Klaus Iohannis a fost însuşită pe nemestecate, fără a duce mîna la gură, cum cer bunele maniere, de Raluca Turcan. Dînd curs slujirii necondiţionate a Șefei, toţi liderii PNL s-au apucat să denunţe drept ilegală ancheta parlamentară.

Luni, 8 mai 2017, Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat Modificarea Regulamentului astfel încît Parlamentul să poată constitui o Comisie de anchetă şi dacă Parchetul a deschis un dosar penal.

Dincolo de crearea condiţiilor legale pentru ca Parlamentul să poată investiga faptele suspecte din 2009, votul din Camera Deputaţilor trebuie considerat ca un pas înainte pe calea reabilitării Parlamentului ca Puterea numărul unu în stat. Prevederea din Regulament introdusă tocmai pentru a bloca o anchetă parlamentară prin intervenţia Statului Paralel sfida normele elementare ale unei democraţii. Într-o democraţie autentică investigaţiile publice, în plină lumină, sunt de preferat celor ţinute în secret, în întunericul preferat, de regulă, de şobolanii cu grad de sergenţi majori.

Prăpastia dintre o anchetă parlamentară şi una a Parchetului s-a evidenţiat în chip zdrobitor în mersul anchetei penale. Deşi în descoperirea adevărului despre alegerile din 2009 principalul beneficiar e opinia publică, ancheta in rem a Parchetului s-a desfăşurat în cel mai strict secret. Or, în cazul unei anchete parlamentare (sper cel puţin să fie aşa şi în cazul acestei anchete) beneficiul pentru democraţie e dat de caracterul public al lucrărilor. Indiscutabil, ședințele de lucru ale Comisiei vor fi mediatizate. Şi, dacă cumva audienţele vor fi secrete, totuşi, cei convocaţi – de la Codruţa Kovesi şi pînă la Florian Coldea – au şansa de a-şi exprima poziţiile înainte şi după audiere în faţa opiniei publice.

Votarea modificărilor la Regulament şi votarea Comisiei par a scoate ancheta Parchetului de sub reflectorul opiniei publice.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: Turcan, DNA, PNL, Andronic, OpreaStirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate