Încă un demers PNL eșuat: Tăriceanu rămâne șef la Senat
- Andreea Udrea, consultant politic
- 5 aprilie 2016, 00:00
Conducerea PNL s-a făcut de râs din nou: a anunțat revocarea lui Tăriceanu de la Senat cu sprijinul UNPR, dar partidul condus de Steriu s-a răzgândit. Fără susținerea necesară, liberalii au amânat demersul
După ce liberalii au anunțat, cu surle şi trâmbițe, că demarează strângerea de semnături pentru inițierea procedurii de revocare din funcția de preşedinte al Senatului a lui Călin Popescu Tăriceanu împreună cu UNPR, partidul condus de Valeriu Steriu i-a lăsat pe cei de la PNL fără obiectul muncii.
FOTO:Alina Gorghiu, nou eşec la conducerea PNL FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Săptămâna trecută, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a precizat cã „cei care au expus în spațiul public dorința de a se ralia acestui demers sunt cei de la UNPR”. „Am mai discutat informal cu unii, alții, din acest partid care şi-a schimbat conducerea şi pare a încerca o nouă cale cel puțin la capitolul imagine”, a mai afirmat copreşedintele PNL.
La nicio săptămână după anunțarea demersului, liderul senatorilor UNPR, Haralambie Vochițoiu, a spulberat visele PNL: „În acest moment, așa cum am mai spus-o, această dezbatere nu este preocuparea UNPR. Poziția domnului Tăriceanu nu cred că va fi pusă în discuție nici astăzi, nici săptămâna aceasta”.
Ulterior, liderul grupului PNL din Senat, Ion Popa, a declarat că liberalii nu vor mai iniția demersul de revocare a lui Tăriceanu. „Nu e un demers inițiat de noi şi nu este problema noastră să alergăm după semnături să revocăm preşedintele Senatului”, a susținut Popa.
PNL, eşecuri în momente critice
Nu este pentru prima oară când PNL lansează propuneri care dovedesc că nu au în spate un calcul politic şi marchează noi eşecuri. La mijlocul lunii ianuarie, liberalii i-au cerut lui Dacian Cioloş să emită o ordonanță de urgență pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, propunerea lor fiind refuzată ferm de premier, în ciuda presiunilor făcute de partidul condus de Gorghiu şi Blaga.
În trecut, după ce au votat cot la cot cu PSD, noul Cod Fiscal, liberalii au fost lăsați în offside chiar de preşedintele Klaus Iohannis, care a retrimis noul Cod în Parlament, insinuând că acesta ar fi populist pentru că unele dintre propuneri nu sunt sustenabile. La fel a procedat preşedintele şi în privința Legii dării în plată, unul din proiectele cele mai importante ale PNL: l-a retrimis la reexaminare în Parlament.
Un alt moment ratat de PNL şi criticat de opinia publică sunt mitingurile anunțate de aceştia: fie au fost anulate, fie au fost un eşec din punct de vedere al mobilizării.
Oamenii lui Iohannis, pesimişti
Consilierii prezidențiali, cei mai apropiați colaboratori ai preşedintelui Iohannis şi oamenii săi de încredere, au o viziune pesimistă asupra scorului PNL de la alegerile locale de peste 2 luni. „Cred că o să piardă sigur şi în Bucureşti, peste tot, cu excepția sectorului 1 şi poate a sectorului 5, o să piardă la Iaşi, la Constanța. Practic, rămân doar cu primarii aflați deja în funcție: Oradea, Arad, Timişoara, Cluj. În plus, raportul dintre primarii PSD şi cei ai PNL este relevant: sunt vreo 2.500 primari social-democrați şi puțin peste 1.000 de la PNL”, a declarat un consilier prezidențial pentru EVZ. Din punctul de vedere al consilierului citat, vina pentru situația din PNL o deține actuala conducere a partidului, precum şi faptul că procesul de fuziune se desfăşoară lent. El a făcut referire şi la un sondaj CURS dat publicității săptămâna trecută. În acest sondaj, PNL are doar 26 la sută din voturile bucureştenilor, față de 35 la sută pentru PSD.