Acuzații de lobby și înaltă trădare pentru aurul din Apuseni
- Ionel Dancu
- 4 iulie 2018, 00:00
Experții UNESCO au decis, luni, în unanimitate, în Regatul Bahrain (Orientul Mijlociu), să amâne introducerea Roșiei Montană în patrimoniul mondial. Decizia a venit la solicitarea oficială a autorităților de la București.
Potrivit Guvernului condus de Viorica Dăncilă, includerea Roșiei Montană în patrimoniul UNESCO ar fi putut să dăuneze României în procesul deschis la Washington de o companie canadiană. Firma Gabriel Resources cere Bucureștiului despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru că nu a fost lăsată să exploateze aurul din Apuseni.
Interese oculte
Ministrul Culturii, George Ivașcu, a invocat, după decizia UNESCO, un fapt „grav”: „Foști demnitari ai statului român au preferat să facă lobby pe lângă alte state împotriva intereselor României”. Președintele comisiei de Cultură din Camera Deputaților, Gigel Știrbu (PNL), a vorbit ieri de alte lucruri necurate: „Este clar că această acțiune a guvernanților reprezintă un act de trădare națională și de îngropare a Roșiei Montane, în interesul industriei miniere”. Nici ministrul și nici deputatul nu au spus la cine se referă și care sunt interesele oculte pe care le-au invocat.
Ungaria a fost nuca tare
Potrivit unui comunicat de presă al ministerului Culturii, toate statele au fost de acord, la dezbaterile din Bahrain, cu pasul înapoi propus de România.
„Reprezentanta Spaniei a declarat că susține propunerea de amânare, dacă din perspectivă legală această decizie va avea cel mai bun rezultat pentru România în dosarul de arbitraj, în timp ce reprezentantul Indoneziei a declarat că, după analizarea documentelor, apreciază decizia României ca fiind justificată și o consideră „neobișnuită, dar admirabilă”.
În același timp, reprezentantul Chinei a precizat că un caz similar, referitor la amânarea unei înscrieri, a fost supus dezbaterii de către Canada în cadrul celei de-a 40-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial, care a avut loc în Turcia, și că solicitarea României nu este o premieră”, a relatat ministerul. Singurul stat care s-a opus, într-o primă fază, a fost Ungaria.
Liberalii au mers până în pânzele albe
Prezent la dezbaterea experților UNESCO, deputatul PNL Ionel Palăr a contrazis Guvernul și a cerut în numele liberalilor ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul UNESCO.
Palăr a mers în Bahrain în calitate de președinte al comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO. Potrivit liberalului „mai mulți delegați ai țărilor participante și-au manifestat surprinderea” față de poziția României.