În tabăra DUȘMANILOR lui Trump s-a declanșat avalanșa de CAPETE
- Radu Pădure
- 30 ianuarie 2018, 18:03
Demisia dorectorului adjunctul al FBI, Andrew McCabe, a avut loc imediat ce șeful său a văzut o notă clasificată din Congres. Bomba ticăie.
Directorul adjunct al FBI, Andrew McCabe, a demisionat luni, iar gestul său precipitat a alimentat speculațiile despre rolul jucat de el în supravegherea ilegală a echipei de campanie electorală a lui Donald Trump, scurgerile de informații către presă, banii dați de echipa lui Hillary Clinton soției lui McCabe și o așa-numită „poliță de asigurare” față de alegerea lui Trump ca președinte.
Vestea demisiei lui McCabe a venit la numai câteva zile după ce s-a aflat că numele fostului director adjunct al FBI apărea într-o notă cu informații clasificate care ar demonstra supravegherea „șocantă” și abuzivă împotriva unora dintre membrii echipei de campanie electorală a lui Trump în timpul administrației Obama. „Este mai tare ca Watergate”, a declarat unul dintre congresmenii care a văzut nota.
Directorul FBI Christopher Wray a consultat duminică nota de patru pagini la sediul Congresului.
Luni seara, Comisia pentru Servicii Secrete a Camerei Reprezentanților a decis prin vot luni seara ca nota să fie declasificată și prezentată opiniei publice.
Casa Albă a anunțat că, din motive de „transparență”, președintele Trump sprijină publicarea notei.
NBC News a informat că McCabe va rămâne pe statele de plată ale FBI până în martie, când își va putea depune cererea de pensionare.
Ziarista de investigații Sara Carter, colaboratoare a FoxNews, a afirmat că Andrew McCabe a fost „forțat să demisioneze”.
Potrivit surselor citat de Carter, demisia lui McCabe este doar prima din multe altele care vor urma. „Este coadă în FBI cu oamenii care vor pleca după McCabe”, i-ar fi spus un fost oficial FBI Sarei Carter. „În FBI curățenia îi va viza pe toți prietenii lui.”
McCabe, care a fost șeful în exercițiu al FBI după ce Donald Trump l-a concediat pe James Comey în 2017 și până ce Senatul l-a confirmat pe Christopher Wray în fruntea Biroului, plănuia să se retragă din FBI în luna martie. Însă demisia sa precipitată de luni i-a determinat pe mulți să facă legătura cu nota clasificată din Congres.
Fiul președintelui, Donald Trump Jr., a postat pe Twitter: „Ciudat moment: să pleci după ce șeful FBI a văzut nota. Mă întreb ce o fi în ea?”
De-a lungul celei mai mari părți din durata anchetei privind e-mail-urile lui Hillary Clinton, McCabe a fost asistentul directorului FBI responsabil cu activitatea din Washington și a răspuns de resursele furnizate pentru buna desfășurare a investigației. A devenit adjunct al directorului FBI, când ancheta era încă în curs și în aceasă calitate a supervizat întreaga investigație. FBI a început ancheta privind modul în care Clinton a folosit servere neguvernamentale pentru a transmite și primi mesaje clasificate în iulie 2015.
La numai câteva zile după ce scandalul e-mail-urilor lui Clinton a luat amploare, soția lui McCabe a fost abordată de vechiul prieten al lui Hillary, guvernatorul statului Virginia, Terry McAuliffe, pentru a-i propune să candideze pentru un loc în Senatul statului. Soția lui McCabe a primit în acest scop donații de 700.000 de dolari, inclusiv printr-o donație organizată de Hillary Clinton.
Deși într-o notă internă a FBI, lui Andrew McCabe i s-a atras atenția privind conflictul de interese în care se află, acesta a refuzat să se recuze de la coordonarea anchetei e-mail-urilor lui Clinton.
Andrew McCabe a ajucat un rol-cheie și în investigația privind presupusa complicitate Trump – Rusia în campania electorală din 2016.
În iulie 2017, Trump a postat pe Twitter: „Problema este că șeful în exercițiu al FBI și persoana care conduce ancheta privind-o pe Hillary, Andrew McCabe, a primit 700.000 de dolari de la H pentru soție sa.”
Numele lui McCabe apare și în textele mesajelor anti-Trump schimbate între ei de doi oficiali FBI în august 2016, care au discutat despre o „poliță de asigurare” în eventualitatea în care Trump ar fi câștigat alegerile prezidențiale.
După luni de zile, în care l-au batjocorit pe Trump, notând în același timp că „Hillary Clinton pur și simplu trebuie să câștige”, adjunctul departamentului de contraspionaj din FBI, Peter Strzok, și avocata FBI Lisa Page, amanta acestuia, au vorbit într-un mesaj despre această „poliță de asigurare”.
Pe 15 august 2016, Strzok îi scria amantei sale: „Vreau să cred că este adevărat ceea ce ai spus în biroul lui Andy (McCabe – n.r.), că este imposibil ca (Trump) să fie ales, însă mă tem că nu ne putem asuma riscul acesta. Este ca o poliță de asigurare în eventualitatea improbabilă că mori înainte de a împlini 40 de ani.”
Este neclar ce ar fi implicat „polița de asigurare” împotriva alegerii lui Trump, însă investigația FBI despre presupusa sa complicitate cu Rusia a început la sfârșitul lui iulie 2016, cu câteva săptămâni înainte de mesajul misterios.
Iar cu o lună înainte de acest mesaj dosarul anti-Trump, redactat de fostul spion britanic Christopher Steele, a fost predat FBI „cam la începutul lui iulie”, după cum chiar Steele a declarat.
După aflarea veștii că McCabe a demisionat, fostul agent al Secret Service, Dan Bongino, scris pe Twitter: „Toți suntem îndreptățiți să ne întrebăm: Ce este exact acea poliță de asigurare despre care s-a discutat în biroul tău?”