În Republica Moldova, candidatul pro-rus Igor Dodon negociază voturile contra protecție penală și se vrea președinte la masa verde | PULSUL PLANETEI
- Iulian Chifu
- 3 noiembrie 2016, 00:00
Alegerile prezidențiale s-au încheiat în primul tur așa cum era de așteptat: Igor Dodon, candidatul socialist pro-rus, reprezentant al sistemului vechi de a face politică, conservator și apărător al Sistemului, se va confrunta în turul al doilea de scrutin cu Maia Sandu, candidatul proeuropean reformist al PAS, partid nou înființat.
Raportul de forțe e de 48%-38% după primul tur, și rămân 10 procente fatidice de recuperat. Dacă e să simplificăm, practic 6 procente revin din candidații pro-europeni PPEM, PL și Ghilețchi. Rămâne la mijloc Dimitri Ciubașenco, candidatul pro-rus al lui Renato Usatâi, care a refuzat să facă transferul de voturi și a cerut angajamentul lui Dodon pentru ridicarea mandatului de arestare a șefului său de partid, Renato Usatâi, primarul de Bălți, în schimbul voturilor.
Situația e departe de a fi foarte clară, mai ales că iar s-a jucat pe muchie de cuțit intrarea în acest tur doi și a existat, la un moment dat, riscul real de câștig al scrutinului din primul tur de scrutin. În plus, prezența slabă la vot, mai ales pe segmentele active 18-25, 26-40 de ani și în diaspora, respectiv în România, a făcut ca scorul să arate raportul anunțat oficial de Comisia Electorală Centrală, cea care a organizat excelent scrutinul, cu transparența prezenței și a datelor de bază sociologice.
Ce urmează în turul doi? O luptă și o muncă extrem de importante pentru a menține drumul european al Republicii Moldova nealterat. Pentru că, trebuie spus, chiar dacă majoritatea parlamentară și guvernul rămân în funcție, ca și angajamentele de reforme, ca și nevoia de finanțare externă condiționată, totuși alegerea unui președinte prorus înseamnă instabilitate, izolare și presiune pe stoparea acestor reforme, ba chiar forțarea preluării de către socialiștii pro-ruși ai lui Dodon a puterii totale prin anticipate, dacă există oportunitatea în timp. De aceea trebuie stopat Igor Dodon. În plus, simbolistica unui asemenea câștig creează probleme majore sau oportunități pentru neprietenii Republicii Moldova din Occident de a-și ridica ambasadele și de a ignora acest ținut de frontieră pe motiv că populația nu-și dorește cu adevărat drumul european și că opțiunile occidentale sunt neconsolidate.
Deci primul subiect al viitoarelor două săptămâni este miza. Și resping tendința de a folosi formulările diplomatice, care salută organizarea corectă a alegerilor și anunțul că vom colabora cu orice președinte în spiritul bunei vecinătăți pentru a spune că nu contează cine va conduce Republica Moldova pentru Occident, pentru România, UE și SUA. Firește că va conta! Uitați-vă la reacția Radei Supreme a Ucrainei și retragerea Ambasadorului pentru consultări! Deci relevarea MIZEI și promovare opțiunilor divergente pe care le reprezintă Igor Dodon și Maia Sandu sunt necesare și acest lucru poate să facă diferența în zguduirea societății și trezirea la realitate a celor ce-și doresc reforme și acces egal la oportunități, justiție egală și corectă și combaterea corupției peste tot unde se află, indiferent de nivelul celui vizat.
Apoi intrăm în zodia capacității de mobilizare și a strategiilor coerente de campanie. Și aici ține de strategii celor două campanii să-și dovedească măiestria, mizând și pe faptul că, dacă România și UE au declarat că nu se implică în campanie iar Rusia s-a implicat doar subtil, prin activul de pe teren și ceva finanțări, în turul doi impactul Moscovei s-ar putea să fie mult mai substanțial și direct. În plus, trebuie să remarcăm faptul că un concurent, Igor Dodon, încearcă să-și tranșeze victoria prin negocieri la masa verde, eventual chiar sub poalele maicii Rusii, la Moscova, și nu prin competiție loială față în față.
După ce a primit refuzul comuniștilor pentru că Vladimir Voronin îl consideră trădător cumpărat și-i respinge susținerea în turul doi, dar și după respingerea susținerii automate a lui Dimitri Ciubașenco, Igor Dodon a anunțat că zboară vineri la Moscova să se vadă cu Renato Usatâi, președintele Partidului Nostru, care e dat în urmărire internațională pentru complicitate/ comandarea unei crime. Deci în timp ce nu face campanie decât la propriile televiziuni și prin comunicate, refuză să își prezinte programul și mai ales să se confrunte în dezbateri televizate în direct, în fața poporului de la care cere votul, cu rivala sa, preferând lovituri pe sub centură prin mediile online relativ anonime, Igor Dodon e în stare să încalce legea, să refuze separarea puterilor în stat, să se angajeze că asigură impunitate pentru Renato Usatâi și-i ridică mandatul internațional de urmărire contra susținerii în turul doi. Halal Președinte al Republicii Moldova! Nici la confruntarea cu o femeie nu e în stare să fie bărbat și să-și asume o victorie muncită, cu fair play, față în față. De aceea și merită să câștige cursa Maia Sandu!