IMAGINEA SFÂȘIETOARE a dramei pe care o trăiesc refugiații care fug de atrocitățile din Siria: MOARTEA uni băiețel, adus de valuri pe plaja din Turcia

IMAGINEA SFÂȘIETOARE a dramei pe care o trăiesc refugiații care fug de atrocitățile din Siria: MOARTEA uni băiețel, adus de valuri pe plaja din Turcia

Imagini sfâsietoare cu trupul neînsuflețit al unui băiețel migrant care a murit, împreună cu fratele și mama sa, în timp ce traversa Mediterana, au zguduit miercuri mapamondul, devenind simbolul disperării imigranților. Corpul copilașului a fost adus la mal de ape pe plaja din oraşul Bodrum și a fost găsit de un jandarm turc.

Potrivit Daily Mail, micuții kurzi Galip, de 5 ani, și Aylan, de 3 ani, se aflau pe o ambarcațiune supraîncărcată cu refugiați din Siria. Părinții au fugit din Siria cu cei doi fi mai mici. În naufragiu și-a pierdut viața și mama lor. Ei sunt trei dintre cei 11 refugiaţi care au murit înecaţi, după ce au încercat să ajungă la ţărm, pe bărci, în insula Kos.

Fotografiile de trupul lui Aylan în nisip și apoi purtat de unul din jandarmii turci au devenit un simbol al crizei imigranților care a cuprins Europa, provocând un val de umanitate față de sufletele care fug de ororile din Orientul Mijlociu.

Fotografii au surprins și durerea unei alte mame după ce, pe drumul spre Europa a pierdut doi copii, unul de nouă ani și altul de 11 ani. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Zeci de imagini care arată disperarea refugiaţilor circulă zilnic în presă online şi în televiziune, dar, cu toate astea liderii europeni par de neinclintit în deciziile lor.  Premierul britanic, David Cameron, a declarat că "imigranţii vor să vină că un furnicar în Marea Britanie" şi a adăugat că "nu îi va lasă pe străini să invadeze ţară", scriu cei de la The Independent. Premierul britanic a fost acuzat de lipsa de compasiune în modul în care vorbeşte despre refugiaţi.

În discuţie, este adus şi spaţiul Schengen. Criză imigranţilor ameninţă libertatea de mişcare în Europa? Răspunsurile neunitare ale europenilor în faţă afluxului spectaculos de imigranţi suscită în unele cancelarii afirmaţii privind prăbuşirea spaţiului Schengen care a instaurat liberă circulaţie în UE, relatează AFP, potrivit Agerpres. "Dacă nu se ajunge la o repartizare echitabilă (a refugiaţilor în Europa) atunci se va pune problema (viitorului zonei de liberă circulaţie) Schengen. Nu dorim această", a afirmat luni Angela Merkel. Dacă se ajunge aici, 'această nu va mai fi Europa al cărei mit fondator trebuie încă să-l dezvoltăm în prezent', a avertizat cancelarul, a cărui ţară a încetat să retrimită solicitanţii de azil sirieni spre ţară lor de intrare în UE.

În timp ce Italia, Grecia sau Ungaria, copleşită în ultimele zile de afluxul de solicitanţi de azil în gări pentru a ajunge în Germania, permit de acum trecerea imigranţilor în tranzit, multe state membre sunt tentate să-şi reia controalele la graniţe. "Ceea ce este în pericol este unul dintre pilonii fundamentali ai UE, libertatea de circulaţie a persoanelor', a avertizat în urmă cu câteva zile ministrul italian al afacerilor externe, Paolo Gentiloni, exprimându-şi preocuparea în legătură cu o rediscutare a spaţiului Schengen şi cu 'revenirea la vechile frontiere".