Editura Evenimentul si Capital

Icoana Floriilor | RELIGIE

Autor: | | 0 Comentarii | 187 Vizualizari

Conducătorii antici și-ar fi făcut intrarea triumfală într-un oraș pe un cal de război. Iisus a intrat în Ierusalim pe un măgăruș.

Smerita creatură, al cărei caracter supus e evidențiat prin capul său plecat, era perfectă pentru un conducător fără arme și armată. Felul Mântuitorului de a ședea pe o singură parte a măgărușului contrastează și el cu un împarat ce-și călărește bidiviul. Nu Cezarul, ci regele Păcii intră în Cetatea Sfântă.

Astfel se împlinește profeția: „Bucură- te foarte, fiica Sionului, veselește-te, fiica Ierusalimului, căci iată Împăratul tău vine la tine drept și biruitor; smerit și călare pe asin, pe mânzul asinei.” (Zaharia 9, 9) Icoana este simplă: Domnul și ucenicii Săi în stânga, oamenii ce Îl primesc în dreapta, natura sălbatică în spatele primului grup, cetatea împrejmuită în spatele celuilalt și un singur copac între ei. Copacul are un dublu înțeles. Fiindu-i retezate ramurile pentru a le pune la dispoziția multimii ca să-L primească pe Mesia, sugerează „Copacul” din afara zidurilor cetății pe care Mesia Cel respins va fi bătut în cuie. Bucuria primirii în cetate e sugerată de ramurile de palmier purtate de oameni, copiii împrăștiind haine pe cale (un semn al primirii împărătești). În nici o altă icoană copiii nu mai joacă un rol atât de important. Cauza principală a unei asemenea primiri oferite de mulțime, relatează Evanghelistul loan, a fost minunea din Betania, unde Iisus l-a înviat pe Lazăr din morți.

Icoana sugerează uneori frica și ezitarea Apostolilor: Hristos privește nu spre Ierusalim și cei ce-I așteptau intrarea cu atâta fervoare, ci înapoi, spre ucenicii Săi. Îi vedem îngrămădiți unul în altul, iar Petru este în dialog cu Domnul cu mâna întinsă, ca și cum I-ar adresa ultima rugăminteavertisment. Mâna dreaptă a lui Iisus este întinsă spre cetate cu un gest de binecuvântare în timp ce în stânga un sul de hârtie reprezintă autoritatea Sa și cunoștința a ceea ce se va petrece: multimea care strigă „Osana, Fiul lui David!” va striga în curând „Răstignește-L! Răstignește-L!” (Jim Forest – Icoana în rugăciune)

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X