IAȘI. Șeful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul „N. Oblu”, reținut pentru luare de mită

IAȘI. Șeful Laboratorului de Radiologie de la Spitalul „N. Oblu”, reținut pentru luare de mită

Şeful Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie „N. Oblu” din Iaşi, Eduard Moldovanu, şi un infirmier au fost reţinuţi pentru luare de mită şi abuz în serviciu, potrivit unui comunicat al DNA transmis sâmbătă.

Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, faţă de două asistente medicale din cadrul laboratorului, pentru aceleaşi infracţiuni.

DNA precizează că Eduard Moldovanu, şef al Laboratorului de Radiologie, şi asistentele medicale Elena Carmen Gherman şi Maria Magdalena Rîndaşu sunt acuzaţi de luare de mită şi abuz în serviciu, iar Dan Ionuţ Aranyosi, infirmier, de complicitate la luare de mită şi complicitate la abuz în serviciu.

Pe 18 martie, 13 mai şi 3 iunie, Moldovanu a pretins şi primit, cu titlu de mită, de la trei pacienţi o sumă totală de 1.800 de lei pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloană, interpretarea rezultatelor şi prescrierea de tratamente.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moldovanu nu a înregistrat în evidenţele unităţii medicale investigaţiile efectuate şi sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinţa prejudicierii bugetului spitalului cu o pagubă reprezentată de costul real al investigaţiilor medicale, respectiv 2.000 de lei.

Pe 27 ianuarie, Gherman a pretins şi primit de la un pacient 350 de lei pentru efectuarea unui examen CT cranian, în timp ce pe 11 februarie Rîndaşu a pretins şi primit de la un pacient 300 de lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi.

Cele două inculpate şi-au încălcat atribuţiile de serviciu şi nu au înregistrat în evidenţele unităţii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian şi RMN de genunchi, prejudiciind bugetul spitalului cu 750 de lei.

Aranyosi este acuzat că a intermediat relaţiile dintre pacienţi şi ceilalţi trei inculpaţi şi negocierea preţului, primind în schimb o parte dintre beneficii.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatele Gherman şi Rîndaşu trebuie să respecte următoarele obligaţii:

  • să se prezinte la DNA - Serviciul Teritorial Iaşi, ori de câte ori sunt chemate; să informeze de îndată DNA - Serviciul Teritorial Iaşi cu privire la schimbarea locuinţei; să se prezinte la Biroul de Supravegheri Judiciare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori sunt chemate;
  • să nu depăşească limita teritorială a ţării decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;
  • să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi şi cu persoanele care au calitatea de martori în dosar; să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă;
  • să nu exercite profesia, meseria sau să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele reţinute în sarcina lor.

Inculpatelor Gherman şi Rîndaşu li s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive.

Tuturor inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, urmând ca Moldovanu şi Aranyosi să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.