Hotărârea care AR PUTEA SCHIMBA SOARTA alegerilor prezidențiale din Franța. Parlamentul European a anunțat decizia
- Simion Oprescu
- 26 aprilie 2017, 17:17
Parlamentul European (PE) a început, miercuri, procedura ce ar putea avea ca rezultat final ridicarea imunităţii candidatei Frontului Naţional în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen.
Eurodeputata franceză Marine Le Pen, lideră Frontului Naţional, este acuzată de procurori de utilizare defectuoasă a fondurilor publice ale Uniunii Europene. Judecătorii francezi au solicitat PE să îi ridice eurodeputatei imunitatea pentru a permite investigarea suplimentară a acuzaţiilor privind angajarea fictivă a unor asistenţi parlamentari ai FN la Parlamentul European.
Cererea „a fost înaintată comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European, care se ocupă de aceste chestiuni”, a anunțat preşedintele legislativului european, Antonio Tajani, citat de Reuters, preluată de Agerpres. Pasul făcut miercuri marchează începerea oficială a procedurii de ridicare a imunităţii europarlamentare.
Judecătorii de instrucţie francezi încearcă să afle dacă Frontul Naţional a organizat sau nu un sistem pentru remunerarea membrilor şi angajaţilor FN în Franţa cu fonduri publice ale Uniunii Europene, prin intermediul contractelor de asistenţi la Parlamentul European.
„În urma concluziilor unei anchete desfăşurate de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), administraţia Parlamentului European a fost informată că o sumă de 340.000 de euro a fost încasată în mod necuvenit de doi asistenţi parlamentari ai deputatei europene Marine Le Pen. După ce acesteia i s-a oferit posibilitatea de a aduce orice observaţie utilă, Parlamentul a decis, respectând reglementările financiare europene în vigoare, să recupereze suma”, a se arăta într-un comunicat al PE de la începutul lunii februarie.
Raportul OLAF în acest caz a fost transmis, în iulie 2016, preşedintelui de la acea vreme al Parlamentului European, Martin Schulz.
Asistenţii europarlamentari cu normă întreagă nu au voie să desfăşoare o activitate plătită pentru un partid politic naţional, iar asistenţii part-time trebuie să aibă şi un al doilea loc de muncă, prevede Regulamentul Parlamentului European.
Fiecare dintre cei 751 de membri ai Parlamentului European are dreptul la suma de 23.400 euro lunar pentru remunerarea personalului angajat la biroul din Bruxelles şi în ţara de origine, la care se adaugă 4.342 euro lunar cheltuieli de birou.