Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Iadul Alb a cuprins Bucureştii

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3488 Vizualizari

Pe 3 februarie s-au născut Gertrude Stein, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Morgan Fairchild, James A. Michener, Paul Scherrer, Charles Augustus Hartley, Ştefan Iordache, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Constantin Arsene, Constantin Virgil Negoiţă. În calendar este Sfântul şi Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu şi Sf. Proorociţă Ana. Mai nimic în „Kalendar”, s-au terminat zilele Filipilor de iarnă. Dar, prin unele părţi ţineau până pe 7 februarie.

"Evenimentul Zilei" din 3 februarie 1954 a fost marele viscol din România. Exact acum 62 de ani românii au suportat un fenomen meteo extrem. Viscol, vânt de până la 150 kilometri pe oră, depuneri de zăpadă de 1,80 metri în 24 de ore, troiene de cinci metri înălţime. Iadul Alb s-a dezlănţuit şi a cuprins şi Bucureştii, jumătate de ţară, de fapt!

În dimineaţa zilei de 3 februarie 1954, repet, acum exact 62 de ani, Bucureştii erau un oraş mort, un oraş ucis de viscol, ger şi zăpadă, multă zăpadă, extrem de multă, prezentă peste tot!

Primele mele amintiri coerente, bine fixate, vii, parcă s-au întâmplat ieri, datează de la Marele Viscol.

O duceam tare greu, stabilizarea din 1953 şi desfinţarea lui Marmorosch Blanc îl lăsase fără bani pe şeful familiei, pe dom' Pascale, meseriaş şi negustor cinstit din Obor.  Iarna aceea am mâncat mai mult pâine prăjită, unsă cu untură şi am băut ceai fierbinte negru rusesc, mult ceai! Pâine prăjită pe o "Stalingradskaia" un butoi de metal, umplut cu rumeguş bătătorit, cu unele aerisiri făcute cu iscusinţă şi care ardea înăbuşit cam treizeci de ore. Pentru lemne nu am avut bani, rumeguşul a fost de la "ajutorul muncitoresc"!

Dar ceea ce doresc să vă spun este că în iarna aceea teribilă românii au luat examenul la solidaritate. "Tovarăşii", deputaţii de stradă, membrii de partid, au fost uimiţi de modul cum au reacţionat bucureştenii, care au ieşit toţi cu lopeţile la dat zăpada, fără să fie nevoie de "convocare"! Şi bunicul meu, dom' Pascale, şi Covăcescu cel uriaş, ardeleanul greco-catolic cu motocicleta lui nemţească, bănuit de legături cu partizanii şi care mereu era ridicat la patru dimineaţa de Securitate şi venea de acolo bătut bine, dar vesel, şi Zisu, croitorul evreu pe care tataie îl ascunsese în pivniţă de legionari, şi muncitorul de la "Pâsla", Gogu, slab, înalt, ciolănos, dar puternic ca o locomotivă, şi Cornelia, o femeie frumoasă, fină, desenatore tehnică, chiar dacă avea stenoză mitrală, mama şi tata şi chiar...eu! De fapt, toţi cei pe care îi cunoşteam. 

Tataie Pascale m-a urcat pe un troian şi m-a făcut responsabil pe o sticlă de rom de Jamaica. O sticlă mare de doi litri, cum nu se mai fac astăzi, cu o etichetă colorată cu negrii buzaţi care cântau din banjo. Astăzi eticheta romului acela nemaipomenit ar fi considerată rasistă şi politic incorectă. Mi s-a poruncit să dau oamenilor doar o înghiţitură... şi aşa făceam! Atunci, aveam numai câţiva ani, am descoperit ce influenţă pot să am asupra oamenilor, dacă le vorbesc fumos şi le spun exact, corect - adevărul, uitându-mă drept în ochii lor! 

Greul a căzut pe capul soldaţilor, aveam să aflu mai târziu. Ei au participat masiv la dezăpezire în ţară, dar mai ales în Bucureşti, unde, au participat cu pluguri de zăpadă ataşate la tancuri şi cu multe camioane Molotov, care au transportat zăpada să fie aruncată în Dâmboviţa. Au plătit cu multe victime confruntarea cu zăpada, 34 de soldaţi, gradaţi şi ofiţeri. Ca într-o bătălie, o perioadă de război! Cinci soldaţi au îngheţat de frig în noaptea de 2 spre 3 februarie, când făceau de pază, erau santinele. 

Dintre civili au fost 76 de victime. Marea majoritate a pierit în Câmpia Bărăganului. Bordeiele în care locuiau, bordeie, da, am zis bine, s-au prăbuşit din cauza greutăţii zăpezii, noaptea, şi i-au strivit! 

Este puţină diferenţă, spun, cu cinism, între tehnologia de acum 62 de ani şi cea de astăzi! Dar, vă garantez, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă, Doamne fereşte, viscolul de acum 62 de ani s-ar repeta acum, nu ştiu ce s-ar întâmpla cu noi, cu oamenii acestei ţări. Tare mă tem că suntem în faţa unui examen pe care nu o să-l trecem, după cum suntem conduşi şi se comportă autorităţile centrale şi locale. Mai multe surse, de aici şi din străinătate, au lansat ipoteza că anul acesta va avea loc în România un cutremur important, seismul generaţiilor, de tip Vrancea. Sper că s-au înşelat, cu toate că şi eu am avansat această posibilitate, dar sper că şi eu m-am înşelat. Nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva, nu merităm acest lucru, cu toate păcatele nostre.   

Până una-alta, afară este cald pentru perioada din an şi aici, în Prahova submontană mai este zăpadă doar în zare, pe vârful Ciucaş. 

Iar după cum probabil că ştiţi, Phyl, marmota, a fost, ieri, 2 februarie, foarte sigur în a "prognoza" că vine primăvara. Sper că nu numai în State! 

Acum ce să vă mai spun? Ieri am revăzut filmul cu Bill Murry „Groundhog Day”.    Bun, ştiţi prea bine că am dreptate, că „groundhog” înseamnă „marmotă” o specie numită Marmota Monax, vezi http://ro.bab.la/dictionar/engleza-romana/groundhog. Dar, întotdeauna, este un dar! M-am gândit că „Ziua Cârtiţei” cum s-a tradus în limba română filmul, este un titlu ori prostesc, ori genial. De ce genial? Pentru că se referă la meteorologul cel infatuat care în prima zi în localitatea lui Phyl, marmota, Punxsutawney, nu vede nimic, nu vede oamenii din jur, este o cârtiţă. Trebuie ca ziua să se repete mereu ca să-şi dea seama de calităţile oamenilor din jurul lui, de ceea ce se întâmplă cu adevărat, de realitate şi să facă ceea ce este bine şi corect.

Adesea suntem cârtiţe, nu ştim decât micul nostru tunel. Aşa trecem nepăsători pe lângă oameni buni, oameni de calitate, pe lângă întâmplări grozave şi trăiri care pot să ne bucure sufletul.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi vă invit la o experienţă. Uitaţi-vă în jurul domniilor voaste ca şi când aţi vedea pentru prima oară oamenii şi lucrurile. Priviţi cu sufletul, cu inima, pentru că după cum spunea Saint-Exupéry, ochii sunt de prisos, vă pot înşela. Ziua Cârtiţei poate fi mereu!    

Măcar mâine, pentru că, în definitiv, mâine este o altă zi!

 

 

BERBEC   Ai inima deschisă şi zâmbetul pe buze. Ceea ce te ajută să fii conştient de posibilităţile şi abilităţile tale şi să avansezi pe calea intereselor strategice. Încet, durabil, nu te grăbi! Mijlocul zilei este o perioadă activă, cu toţi Berbecii puşi pe cumpărături şi tratamente cosmetice de întreţinere, cu orice preţ. S-ar pute să fie catarsisul de care ai nevoie în lumea asta oarecum anapoda. Am uitat să spun că dimineaţa poate că o să ai nevoie de puţin ajutor ca să găseşti ceva în propria casă.    TAUR    Trebuie să conduci lucrurile în aşa fel, încât să obţii consensul, să valorifici cpnstructiv toate discuţiile tale. Nu uita să subliniezi, la sfârşitul convorbirii, ceea ce ai stabilit! Aspectele benefice sunt in cumpană astăzi cu influenţe mai puţin favorabile, aşa că ai o zi obositoare, dar placută! Astăzi, la serviciu, fii pragmatic şi nu contrazice şefii şi colegii seniori. Un zâmbet cu subânţeles este mult mai indicat.  Toată lumea şi deci şi o bună parte dintre nativii din Taur, este convertită la religia cumpărăturilor de sezon, poate de primăvară. Ca să nu rămâi în contemplare sau meditaţie la poarta nouă, este bine să-ţi faci un plan amănunţit, din timp.

GEMENI    E o zi în care poţi să te bazezi pe instinct, pe prima impresie, fie la muncă, sau în dragoste.  Ai intuiţie, ghiceşti motivele ascunse ale celor din jurul tău - prevenit, înseamă pregătit! O zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului. Pare a fi o mică criză, dar gestionează totul cu mare grijă, stelele arată că poate fi vorba de o păcăleală, o informaţie distorsionată de presă, prieteni, sau rude. Având in vedere şi luând in consideraţie lumea asta nebuna, nebună, nebună ai renunţat la cura de slabire, dar o sa regreţi amarnic la prima petrecere cu dans! 

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate