Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Dengue, Chikungunya şi Zika

Radu Stefanescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3206 Vizualizari

Pe 30 ianuarie s-au născut Franklin Delano Roosevelt, James Watt, Gene Hackman, Vanessa Redgrave, Grigore Gafencu, Doina Spătaru. Pe 31 ianuarie s-au născut Franz Schubert, Anna Pavlova, Mario Lanza, Phil Collins, regina Beatrix, Ovidiu Lipan, Lucia Mureşan, Marin Moraru.

Sinaxar, în calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, Hrisostomul. Şi Sf. Ipolit, episcopul Romei.

"În fiecare an, pe data de 30 ianuarie, sunt prăznuiţi Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz, zis Teologul si Ioan Gura de Aur. Aceasta sarbatoare semnifica unitatea crestinilor. Dupa ani de dispute intre comunitatile crestine, pe tema - cine este mai mare ca teolog dintre cei trei ierarhi, s-a hotarat in urma visului pe care l-a avut episcopul Ioan al Evhaitelor, in timpul imparatului bizantin Alexios I Comnenul (1081-1118), ca 30 ianuarie sa fie ziua de cinstire comuna a celor trei ierarhi.

Pentru a recunoaste valoarea teologica a Sfintilor Trei Ierarhi, prin hotararea luata la Atena, la primul Congres al Profesorilor de Teologie din anul 1936, Sfintii Trei Ierarhi au devenit patronii spirituali ai institutiilor de invatamant teologic ortodox din intreaga lume." Sursa:  Preot Sofian Boghiu.

Tradiţional, în „Kalendar” este a şasea zi a Lupilor, Filipii de iarnă, Trisfetiţele, Teclele.

Într-o săpătură arheologică adâncă de zeci de metri poţi să vezi succesiunea vârstelor oamului, straturi suprapuse de rămăşite neînsemnate, dar atât de importante în ochii savantului.

Tot aşa poţi să vezi cu ochii minţii, cu sufletul şi inima, obiceiurile, tradiţiile, folclorul şi să „vezi” clar şi luminos suprapunerea în timp, dar în acelaşi spaţiu, a cel puţin trei calendare ale poporului român, urmaşul geto-dacilor.

Cele trei fetiţe, „trisfetiţele” – un motiv ce provine, probabil, din matriarhat, din paleolitic. Am numărat nici mai puţin decât 47 de mituri europene despre cele trei fetiţe. Fetiţele „intrau la învăţătură” ca să devină, la pubertate, vânătoriţe iscusite, războinice de vază şi conducătoare ale tribului – să nu uităm că este vorba despre vârsta de început, a matriarhatului. Unii autori, savanţii greci în special, cred că este vorba despre cele trei Moire, zeiţele destinului omului. Alţii sunt de altă părere, dar eu vă spun ce ştiu, nimic mai mult!

Apoi, sfârşitul neoliticului îl aduce pe cumătrul lup, strămoşul triburilor de aici, cartea de vizită a dacilor. Ei erau lupii!

Lupul Şchiop. Iubit, respectat, temut şi în acelaşi timp urât. O gamă largă de sentimente, depinde - dacă „te simţeai, sau nu, cu musca pe căciulă”!

Apoi apar cei trei sfinţi, cu o sfadă a fanilor lor. Şi Maica Domnului care nu a socotit bine zilele şi plecă la Templu cu Pruncul în braţe pentru Înfăţişare. Apoi, realizând greşeala, se întoarce din drum.

Rar sunt, în cursul anului, o aglomeraţie aşa de mare de simboluri. De ce oare?

Omul istoric era în strânsă legătură cu fenomenle naturale şi un fin şi permanent observator al cerului. El a înregistrat că în această perioadă depresivă a anului, stelele care nu clipesc şi despre care se spune că sunt ochii zeilor, sau chiar ei, zeii, ei bine, planetele se strâng, se aglomerează pe cer.

Dar de o mare importanţă simbolică este întoarcere din drum a Maicii Domnului. Mesajul este clar: şi sfinţii pot greşi, dar dacă greşeşti, recunoaşte greşeala, îndreapt-o şi întoarce-te din drum!

31 ianuarie este ultima zi din triadă, a şaptea zi a lupilor, "este consacrată chiar patronului, miticul Filip Şchiopul, Lupul Şchiop, un fel de ajutor al „şefului cel mare”. Anoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 81.

Lupul Şchiop este sfânt. Lupul Şchiop s-a ologit când s-a luptat pentru oameni. Alţii spun că l-a şchiopătat bunul Dumnezeu, că avea putere prea mare. (Speranţia)

Lupul Şchiop este esenţa europenilor. Lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba! Toate popoarele vechi europene au mitul lupului, a lupoaicei, uneori - de exemplu: romanii! Inteligenţi, expansionişti, inventivi - europenii au cucerit lumea. Şi au plătit pentru asta...

Este extrem de interesantă ipoteza că Dumnezeu l-a ologit pe Lupul Primordial ca să nu aibă multă putere. Pentru că puterea corupe şi alienează. Vedeţi istoria... şi uitaţi-vă în jur! Puterea micşorată trebuie suplinită prin inteligenţă, inventivitate, spirit de echipă. Aşa au apărut Lupii de Foc, şase Filipi, apoi nouă.

Avatar al Sfântului Andrei, sfătuitor al Sfântului Petru şi animăluţ în casă, de fapt în Grădină, al Maicii Domnului, aceasta este tripla ipostază a fiarei teribile pe care oamenii neoliticului o auzeau urlând în viscol. Era doar vântul...

Lupul Şchiop o să trăiască mereu în dimensiunea mitului şi o să-şi urmeze destinul atâta vreme cât va mai trăi un european care va spune mai departe legendele lupului!

Astăzi, a doua jumătate a zilei nu se lucreză în onoarea Lupului Şchiop, pentru bunăstarea poporului, sănătate în casă şi iertarea păcatelor! Cine are, dă de pomană! Mai ales că este duminică.

Tot pe 31 ianuarie sunt pomeniţi şi Sf. Doctori fără de arginţi şi făcători de minuni Chir şi Ioan.

Acuma nu mai sunt doctori fără de argint şi de aceea nu mai fac nici minuni. Ba unii, când nu îi omoară, sperie oamenii. Ultima sperietură este cea cu virusul Zika. Mai multe viitoare mămici şi tinere mămici mi-au scris, îngrozite, cerându-mi sfatul, că doar am fost atâţia ani în Asia, Africa şi aiurea dar nu s-a prins de mine, nimic, nimic, nicio tifoidă, vreo Ebolă sau măcar o aviară!

Afacerea cu virusul Zika nu este nici mai periculoasă, sau mai inteligentă decât cea cu Ebola sau aviara. Staţi să vă povestesc, ştiu exact despre ce este vorba, am făcut instructajul la Paris, înainte să plec în Insula Reunion.  Dengue, Chikungunya şi Zika sunt boli tropicale cu o răspândire foarte limitată. Sunt asemănătoare, niciuna nu este mortală. Mai precis, sunt foarte rar mortale, numai prin complicaţii la persoane cu mari probleme. Zika este mai periculoasă pentru că e teratogenă, poate produce, statistic, la 1,75%, din cazuri, malformaţii ale fătului sau ale pruncilor infectaţi. Microcefalie, dar şi altele.

Zika este un “arbovirus” care se transmite numai prin intermediul înţepăturii unei femele de ţânţar. Ca şi malaria. Respectiva “ţânţară” trebuie să înţepe pe cineva infectat cu Zika şi apoi dacă înţeapă o persoană sănătoasă există o şansă din trei ca respectivul să se infecteze şi el cu Zika.

Detectat prima dată în anul 1947 în Uganda, la o maimuţă, virusul Zika a fost observat că infecteză oamenii în anul 1970, cazuri izolate, în mai multe ţări din Africa şi Asia. Conform teoriei conspiraţiei, atâta, douăzeci de ani, le-au trebuit laboratoarelor secrete să dezvolte această nouă ameninţare, o nouă armă biologică. Inofensivă, nu omora pe nimeni - de aceea i s-a dat drumul în natură. Natura are resurse nelimitate şi prin mutaţii succesive poate face dintr-un virus paşnic, un asasin în serie.

Prima epidemie de Zika datează din anul 2007 în Oceanul Pacific, în Micronezia. Cinci mii de cazuri, niciun deces. În prezent, începând din mai 2015, sunt atinse largi zone din America Latină, Centrală şi Insulele din Marea Caraibelor. Multe milioane de cazuri, până acum, din fericire, niciun deces. Schimbarea climei, încălzirea globală este, poate, vinovată, spune OMS, în mare măsură, de creşterea exponenţială a numărului insectelor, a ţânţarilor, în special. Dar şi prostia şi neglijenţa criminală a autorităţilor din ţările respective. Brazilia, în special, unde autorităţile nu au luat măsurile necesare, nici foarte complicate, nici foarte scumpe, de exterminare a ţânţarilor. În prezent, în Brazilia sunt peste trei mii de cazuri de malformaţii infantile produse de virusul Zika, urmare înţepăturilor de ţânţari. Nu există vaccin, sau tratament, singura soluţie este evitarea înţepăturilor de insecte, exterminarea ţânţarilor.

Dragi mămici, sau viitoare mămici, puteţi să fiţi liniştite, România nu este areal al respectivilor ţânţari, nu vreau să vă încarc memoria cu nume latineşti, se numesc Aedes aegypti şi Aedes albopictus.

Doar dacă... să vă spun, să nu vă spun? Hai să vă spun. Doar dacă vreun invadator musulman, numit “refugiat”, nu a adus cu el, în murdăria proprie, în bagaje, alţi nedoriţi, ţânţarii cei infecţii. Larve, ouă... Doar au adus gândacii aceia imenşi, păienjeni de coşmari şi o listă întreagă de boli şi paraziţi. Adevărata armă biolgică sunt chiar aceşti invadatori din Asia şi Africa!

BERBEC  Sâmbătă, cu o aglomeraţie de planete suficient de complexa în horoscop, viaţa nu este deloc simplă. Duminică, abordează problemele pe rând, într-o ordine firească, relaxează-te, odihneşte-te! Sâmbătă amână, dacă depinde de tine, orice întâlnire importantă sau  decizie majoră.  A doua parte a perioadei, adică duminică, este mai bună. Concentrează-te şi clarifică, eventual chiar finalizează, problemele sentimentale care trenează de ceva timp. Cu toate că s-ar cuveni să te odihneşti plenar, programul se schimbă în ultimul moment, dar îţi face plăcere. Mirări mari, dar pe măsură. Totuşi, o veste, o informaţie, ca un fulg de nea rătăcit, te înviorează. Seara plăcută, dar cu gândul în altă parte. Trebuie să dai consistenţă strategiei tale.

TAUR   Este cazul să mai laşi obişnuinţa deoparte, aduna-ţi forţele şi banii şi schimbă-ţi puţin viaţa, începând chiar din weekend, cu organizarea locuinţei şi îmbunătăţirea garderobei de iarnă. Oare nu ai suferit destule decepţii şi trădări?! Se pare că nu, pentru că sâmbătă intenţionezi să te legi din nou la cap fară să te doară. Mai multă reţinere şi prudenţă – ăsta este sfatul meu! O zi buna pentru activitati de rutina. Duminică călatoriile sunt bine aspectate, fie ca sunt mai lungi sau mai scurte. Dar poate că rămâi acasă, este mai prudent! Intalneşte-te cu oameni care ştiu bancuri bune, au o atitudine optimistă care să te faca sa te simti bine şi confortabil.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate