Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Alimentele nu mai au gust!

Autor: | | 0 Comentarii | 2158 Vizualizari

Pe 31 ianuarie s-au născut Franz Schubert, Anna Pavlova, Mario Lanza, Phil Collins, regina Beatrix, Ovidiu Lipan, Lucia Mureşan, Marin Moraru. Pe 1 februarie s-au născut John Ford, Boris Elţîn, Clark Gable, Claude Francois, Ştefan Luchian, Petru Popescu, Nicolae Breban, Aurel Calotă, I.M. Ştefan, Lucian Grigorescu, Oscar Lemnaru.

Weekendul 31 ianuarie, 1 februarie parcă este un „pod” de la o lună, la alta. Nu mi-au plăcut niciodată podurile. Sunt periculoase, s-au prăbuşit când nu te aşteptai, s-au dat bătălii grozave pentru ele. Nu sunt naturale!

Tare aş fi curios dacă şi în perioada celor două zile, de trecere de la o lună la alta, o să avem obişnuitul cutremur de weekend! Cât mai mic, gaspadin Vladimir Vladimirovici, cât mai mic! Ei, glumeam, o să vă povestesc ce este şi cu zvonurile astea, orchestrate de coloana a cincea rusească. Altă dată!

În calendar, pe 31 ianuarie sunt Sfinţii doctori fără de arginţi Chir şi Ioan şi Sf. Trifena. Nu pot să remarc, cu cinism, că dintre milioanele de doctori, doar vreo trei-patru au meritat să fie sanctificaţi, pentru că îşi făceau meseria cum trebuie, pe gratis, ajutând pe sărac, pe orfan şi pe văduvă! Ceilalţi... direcţia Infern, înainte, marş!

Asistăm la cea de a şaptea şi cea de a opta zi din şirul Filipilor de Iarnă.

Referindu-se la triada Teclelor, Antoneta Olteanu, marea doamnă a mitologiei româneşti, spune:  „Ultima din cele trei zile ale lupului este consacrată chiar patronului, miticul Filip Şchiopul, Lupul Şchiop, un fel de ajutor al „şefului cel mare”!”.

Lupul Şchiop s-a ologit când s-a luptat pentru oameni. Alţii spun că l-a şchiopătat bunul Dumnezeu, că avea putere prea mare.

Lupul Şchiop este esenţa europenilor. Lupul îşi schimbă părul, dar năravul, ba! Toate popoarele vechi europene au mitul lupului, a lupoaicei, uneori. Suntem lupi! Inteligenţi, expansionişti, inventivi – lupii, europenii au cucerit lumea. Şi au plătit pentru asta...

Este extrem de interesantă remarcă că Dumnezeu l-a ologit pe Lupul Primordial ca să nu aibă multă putere. Pentru că puterea corupe şi alienează. Vedeţi istoria... şi uitaţi-vă în jur! Puterea micşorată trebuie suplinită prin inteligenţă, inventivitate, spirit de echipă. Aşa au apărut Lupii de Foc, şase Filipi, apoi nouă.

Avatar al Sfântului Andrei, sfătuitor al Sfântului Petru şi animăluţ în casă, de fapt în Grădină, al Maicii Domnului, aceasta este tripla ipostază a fiarei teribile pe care oamenii neoliticului o auzeau urlând în viscol. Era doar crivăţul, vântul...

Lupul Şchiop o să trăiască mereu în dimensiunea mitului şi o să-şi urmeze destinul, atâta vreme cât va mai trăi un european!

Pe 31 ianuarie, a doua jumătate a zilei, nu se lucreză în onoarea Lupului Şchiop, pentru bunăstarea poporului, sănătate în casă şi iertarea păcatelor!

Sinaxar, pe 1 februarie, Sfântul Trifon, din părţile Frigiei. Şi Sfintele Perpetua şi Felicitas. Frumoase nume, inspirate!

Tradiţional, începe un alt ciclu de trei zile, numit Martinii de iarnă, dar care nu este dedicat marelui plantigrad, care încă mai hiberneză câteva săptămâni, ci, din nou, lupilor.

În calendarul păstoral Sf. Trif este asimilat deseori cu Lupul Şchiop. Pentru că şi Sfântu este betegit – i s-a tăiat nasul, pentru că a fost necuvincios şi a întors-o pe Maica Domnului din drum. Gândirea populară este la fel ca la jocul acela vechi pe calculator care se numea „lemmings”. Sf. Trif este un „opritor” care o întoarce din drum pe Maica Domnului!

În această istorie găsim experienţa plină de amărăciune a omului de rând, a poporului umilit. Chiar şi atunci când avea dreptate şi făcea un lucru bun, amărâtul din popor era pedepsit pentru că nu a fost „politicos”. Nimic nou sub soare!

În calendarul agricol ziua de 1 februarie este, mai bine zis era, foarte importantă. Sf. Trifon i se conferă puteri asupra „goangelor”, insectelor dăunătoare. Dar, în primul rând este, mai bine zis, a fost, o sărbătoare a viticultorilor, a viţei de vie.

Sub acest aspect Sf. Trifon este ecoul, poate chiar urmaşul zeului Dionysos, fiul marelui Zeus şi a frumoasei, dar muritoarei, Semele. Obiceiurile practicate demult sunt cele ale micilor Mistere Eleusis.

Robotizarea, industrializare şi chimizarea agriculturii, viticulturii etc au salvat, poate, de la foamete, milioane de oameni. Dar aceste nobile îndeletniciri şi-au pierdut „sufletul”, s-au pierdut soiurule şi seminţele de soi. Au fost înlocuite cu monştrii de la Monsanto, care, ceea ce mănânci, nu mai ştii dacă este vegetal sau animal! Roşii cu gene de moluscă şi ghiocel, castraveţi încrucişaţi cu nu ştiu ce gânganie, porumbul care se mişcă ca nişte tentacule, pentru că are un „caracter” cefalopodic şi alte grozăvii luate direct din Insula doctorului Moreau. Cine zice că este vegetarian, vegan, greşeşte!

Obiceiurile, practicile apotropaice s-au uitat, nu se mai practică.  Ca urmare, alimentele nu mai au gust!

 

BERBEC   Un weekend plin de energie pentru tine. Profită rezolvând problemele din casă, dar şi făcând puţină mişcare. O oră la sală, sau la bazin poate face minuni! Sau, poate sauna, un masaj?

Grija pentru aspectul tău fizic, pentru pantofi şi pentru parfum este mai accentuată. La tine este semn că se pregateşte ceva, sâmbătă seara. Duminică, o zi întreagă de conjuncturi favorabile mai ales pentru nativele din Berbec care isi desfasoara activitatea in sănătate sau educaţie. Sfatul este valabil pentru toata lumea dar se adresează mai în special unui procent dintre Berbeci, cei născuţi în a doua perioadă a zodiei: nu te repezi sa tragi concluzii după ce ai evaluat situaţia doar câteva minute, lasă decizia până mâine, pentru că noaptea este un sfetnic bun! În final, ai impresia de „deja vu” in această lume unde totul se repetă.

TAUR   Încearcă să nu cedezi impulsurilor egocentrice. În weekend cineva drag are nevoie să îl pui pe el pe primul plan, să-l consideri cel mai important om din lume şi să-i oferi tot timpul tău!

Sâmbătă stelele te avertizează să fii diplomat şi să zâmbeşti ca pisica din Alice în Ţara Minunilor, parcă pisica de Cheshire, nu? Se pare ca o parte dintre Taurii cei emoţionali au de rezolvat unele probleme sentimentale sau spirituale de care nu prea vorbesc, pentru că ţin mult la ele. Sâmbătă seara ai noroc! Ai mai multe propuneri de distracţie şi lucrurile par să se rezolve mai uşor. O veste sau o informaţie care te interesează. Duminică ai ceva de facut şi nu ai niciun chef nici ceea ce iti trebuie. Nici nu este urgent aşa că poţi amâna. Concentrează-te pe problemele importante ale familiei tale.  

GEMENI   Conjunctura indică în acest weekend o perioadă numai bună pentru a-ţi face noi cunoştinţe, deoarece relaţiile sociale sunt foarte bine aspectate. Ai noroc în domeniul sentimental!

Sâmbătă trebuie să eviţi asumarea de angajamente şi responsabilitaţi pe termen lung şi să nu pleci în nicio călătorie sau excursie lungă. Zodia îţi indica o zi de duminică cam monotona. Insă o seara placută şi relaxantă, cu cei dragi. Trebuie să foloseşti una dintre retetele verificate ale reusitei in viata: sa te comporti ca si cand totul ar fi perfect! Ai o propunere, sau o informaţie, despre un loc drăguţ şi ieftin, unde se mănâncă bine şi se şi dansează. Ce mai aştepţi, tinereţea trece şi părerile de rău rămân. Distrează-te frumos, creştineşte şi aminteşte-ţi de nunta din Cana Galileii când şi Iisus se distra.

RAC   Natura ta defensivă îţi întinde, în weekend, o capcană. Ai impresia că dacă nu spui nimic, zâmbeşti şi stai cuminte, nu se ia nimeni de tine. Greşeşti, atacul este cea mai bună apărare!

Sâmbătă ai tendinţă să te laşi cuprins de comoditate şi să renunţi la un proiect. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce ai de gând să faci. Se întâmplă lucruri, care te avantajează pe termen lung. Capacitatea ta de a te impune este susţinută de stele. Duminică este o zi plină de hotarari intelepte: sa te laşi de fumat, sa slabeşti, să nu mai cheltuieşti aiurea banii, să nu mai pierzi nopţile! Şezi şi cugeta, spune o vorba ardeleneasca, care azi ti se potriveste. Se pare ca iei o hotarare pripită în domeniul sentimental şi trebuie sa te opreşti. O persoana din anturaj sau o rudă iti solicita duminică seara ajutorul. Fa tot posibilul, pentru ca stelele spun ca ajutorul dat se înregistrează la condicuţa îngeraşilor.

LEU   Sâmbătă este ziua potrivită să te ocupi de consolidarea relaţiilor cu cei dragi, familie, prieteni. Duminică, trebuie să sprijini pe cineva din jurul tău, care are nevoie de ajutorul tău.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate