Halucinantele mărturii ale lui Hrebenciuc în fața judecătorilor: „Mi-am dat demisia consultându-mă eu cu propria conștiință. Dacă nu făceam asta, mă uitam la televizor”

Halucinantele mărturii ale lui Hrebenciuc în fața judecătorilor: „Mi-am dat demisia consultându-mă eu cu propria conștiință. Dacă nu făceam asta, mă uitam la televizor”

„Evenimentul zilei" prezintă prima mărturisire făcută de sforarul PSD în fața magistraților care au emis mandatul de arestare în dosarul „Jaf în codrii României”. În boxa arestaților, Viorel Hrebenciuc a avut un ton părintesc și a jucat rolul bunului samaritean.

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc (61 de ani), nu va uita niciodată ziua de 28 octombrie 2014, atunci când procurorii DNA- Brașov l-au reținut pentru 24 de ore. Cu o zi înainte, Camera Deputaților luase act de demisia sa, iar Hrebenciuc rămăsese fără imunitate. În seara de 28 octombrie, fostul parlamentar a fost adus la Curtea Supremă, unde s-a discutat propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În acea noapte, el a dat prima sa declarație în fața unui judecător.

Poveștile fostului deputat

„Evenimentul zilei” vă prezintă cele mai interesante dialoguri Hrebenciuc- judecător și modul în care acesta a încercat să-și facă apărarea. El a negat că i s-ar fi promis o șpagă uriașă, de 12.000 de hectare, pentru a-l ajuta pe prințul Gheorghe Sturdza-Paltin să pună mâna pe o moștenire ilegală de 43.000 de hectare de pădure.

Ne puteți urmări și pe Google News

Două ore de audieri

În schimb, Hrebenciuc a spus că el îi ajută pe oameni, că este sărac, iar averea sa este la vedere. Și despre celebrele discuții cu senatorul Dan Șova, în care puneau la cale să schimbe o lege de combatere a corupției, a explicat că nu ar fi fost nimic ilegal. Mai mult, el s-a arătat un adept al Legii Lobby-ului, care i-ar fi ajutat pe politicieni. Toate aceste discuții au fost condimentate cu povești și pilde despre viață. Audierea a durat două ore și zece minute. În dimineața de 29 octombrie, Curtea Supremă a emis mandat pentru 30 de zile.

După arestare, Hrebenciuc a recunoscut parțial acuzațiile și a colaborat cu DNA. El a încercat să facă și o înțelegere cu procurorii, dar a fost respins. În ianuarie 2015, el a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție.

„În penitenciarele din România sunt condiții primitive”

Hrebenciuc a fost întrebat despre situația pușcăriilor, după ce discuta, pentru o Lege de Amnistie și grațiere cu Șova: „Amnistie şi graţiere obligatoriu!”

Întrebare: Crede că este oportună discuția despre apariția unei legi a amnistiei și a grațierii în contextul social actual?

Răspuns: Da și pot explica. Capacitatea în penitenciarele din România este de 19.000 de locuri. În momentul de față în penitenciare sunt 31.000 de deținuți. Unele au grad de ocupare de 196%, cel mai scăzut este de 114%. Toate controalele care vin de la organismele europene în domeniu ne-au avertizat în nenumărate rânduri că în penitenciarele din România sunt condiții primitive. Un alt aspect: în toate țările europene amnistia, în ultimii 6-7 ani s-a dat cel puțin o lege, numai în România nu s-a dat din 2002.

Întrebare: Există din câte știe inculpatul un astfel de proiect în Parlament?

Răspuns: Există mai multe proiecte, unul chiar celebru care nu este votat în plen, acela legat de „marțea neagră”. Aceste proiecte sunt în diverse faze ale legiferării.

„Am fost șocat de rapiditatea cu care am fost invitat la DNA”

Atunci când a început mărturia, Hrebenciuc a încercat să-i impresioneze pe judecători prin faptul că a demisionat din Camera Deputaților

„De buna mea credință să nu vă îndoiți nicio clipă. Mi-am dat demisia din Parlamentul României, am încheiat o carieră de 25 de ani și nu cu inima ușoară. Vă spun sincer că colegii mei nu ar fi votat niciodată încuviințarea arestării mele preventive. Am părerea intimă că și dacă ar fi primit ordine să voteze nu ar fi votat. De aceea am luat această decizie, unilateral, consultându-mă numai eu, cu propria conștiință, și m-am pus la dispoziția justiției. Dacă nu făceam acest lucru în seara aceasta mă uitam la televizor, dar am fost șocat de rapiditatea cu care am fost invitat la DNA Brașov. Am răspuns invitației și mi s-a adus la cunoștință faptul că dosarul pe care îl aveam la DNA Central s-a mutat la DNA Brașov, s-a conexat, că nu mai sunt acuzat de spălare de bani, fără bani.”

„Sunt genul de om care sare în ajutorul oamenilor”

Procurorii l-au acuzat de o șpagă de aproximativ 13.000 de hectare. În schimb, în sala de judecată, Hrebenciuc susținea că are totul la vedere, că are o avere modestă și că prejudicuul ar fi fost „virtual”. „Nici azi nu s-a dat niciun metru pătrat de pădure, nu există niciun titlu de proprietate eliberat și nici șansa să fie eliberat vreunul”.

Întrebare: Dacă a cerut garanții în sensul de a fi recompensat în legătură cu punerea în posesie?

Răspuns: Niciodată. Sunt cunoscut ca genul de om care sare în ajutorul oamenilor și nu cer niciodată nimic. Toată lumea discută în acest sens despre mine. Din asta mi-am făcut, de foarte multe ori, un de glorie. Mulți îmi reproșau că nu iau comisioane. În 25 de ani nimeni nu a spus vreodată că iau bani, cu toate că s-au scris atâtea „nebunii” despre mine. Averea mea este la vedere și se poate verifica. Am o singură casă după o viață de om.

„Prietenia aceasta a dus la salvarea vieții mele”

Hrebenciuc a fascinat judecătorii cu povestea complicelui său, Gheorghe Paltin- Sturdza - care era în boxa arestaților. Cât timp a vorbit el nu a fost oprit de instanță cu întrebări.

„Referitor la prima acuzație, aceea de constituire de grup infracțional. Nu am avut niciodată sentimentul că s-a constituit un grup infracțional organizat, Gheorghe Paltin-Sturdza mi-a fost prezentat de Ioan Adam pe care îl cunosc de zece ani de zile, fiind un coleg în Parlament și în mandatul anterior.

Față de familia Sturdza, în general, e o afinitate deosebită pentru că cunosc și alți membri ai acestei familii, un Sturdza pe care îl cunosc din 1990, fiind din zona Moldovei. Prietenia aceasta a dus la salvarea vieții mele pentru că am avut un infarct în 2002, iar cel care se ocupa de rezolvarea problemelor mele de sănătate a fost chiar dl. Sturdza, fratele lui fiind cumnatul academicianului francez Carpealier, renumit medic cardiolog. Miam făcut o părere deosebită față de această familie în urma acestor evenimente.

La prima discuție cu Sturdza- Paltin Gheorghe am rămas fascinat de viața pe care o duce. Este nepotul generalului Avramescu (generalul Gheorghe Avramescu, comandatul Armatei a 4-a), comandantul Forțelor Armate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mama fiind ucisă de NKDV la Budapesta. Îmi povestea cum a găsit un filmuleț de 1.30 de minute cu mama lui. Pe de altă parte, a stat 25 de ani în SUA, era profesor de franceză, avea doctoratul și s-a specializat în calculatoare ajungând până la performanța de a face modele din modelare lingvistică și a lucrat la Universitatea din Maryland.

A revenit în țară după Revoluție și mi-a povestit aventurile prin care a trecut pentru recuperarea proprietăților familiilor sale. Printre altele, a reiterat și faptul că este în posesia unei decizii definitive, irevocabile și executorii pentru unele suprafețe de pădure din județul Bacău.

Țin minte cu precizie că atunci i-am menționat că mă voi interesa de acest subiect, rugându-l să îmi dea și o copie după hotărâre pentru a fi sigur că o are, deși nu aveam niciun motiv să mă îndoiesc.

Tot ce am făcut în această privință, în această speță, confirm pentru prima dată că am făcut în condiții de perfectă legalitate, fiind vorba de punerea în execuție a unei hotărâri judecătorești, nu am avut nicio clipă și nu am nici azi un sentiment de culpabilitate.”

„Relațiile mele cu dl Sârbu nu sunt prea cordiale”

Fostul deputat a mai explicat care erau relațiile cu președintele Senatului, senatorul Ilie Sârbu (PSD), la care, spune DNA, ar fi intervenit pentru a rezolva problemele cu Romsilva.

Întrebare: I-ați solicitat vreodată inculpatului Ilie Sârbu să ia legătura cu vreun funcționar pentru a-l determina să facă ceva în legătură cu acest titlu.

Răspuns: Nu, relațiile mele cu dl. Sârbu nu sunt prea cordiale.

Întrebare: Pentru perioada de un în urmă ați mai purtat vreo discuție cu privire la amnistierea sau grațierea?

Răspuns: Nu îmi aduc aminte, acesta este un subiect de discuție, poate am discutat la o cafea, dar nu știu când.

Întrebare: Într-o altă redare a DNA vă exprimați referitor la Ilie Sîrbu menționată în referatul cu propunerea de arestare preventivă?

Răspuns: Am văzut redarea discuției în referat, dar nu pot preciza contextul în care am purtat-o.

Întrebare: Cu Adam Ioan ați discutat vreodată sau ați purtat corespondență privitor la punerea în posesie?

Răspuns: Adam este un profesionist desăvârșit, în opinia mea, dar în același timp, ca om este extraordinar de cicălitor. Oriunde mă prindea, pe hol la Parlament, la prezidiu în Parlament, venea la mine și mă cicălea cu diferite aspecte, abateri din jur etc. Era pornit pe cei de la Bacău, pe Ghelase (șeful Direcției Silvice Bacău, apropiat a lui Hrebenciuc - n.r.), că nu fac, că nu fac ceea ce trebuie să facă. Eu îi explicasem că nu Ghelase este, ci cei de la Romsilva București.

Despre zicerea „Automat, suntem beliți”: „Reiese seriozitatea cu care priveam această problemă”

Hrebenciuc a mai explicat care este rolul celebrei fraze, privind Legea Anticorupție pe care voia să o schimbe: „Automat, suntem beliţi!” și „Să facem într- un fel cu amnistia”. Șova plusa: “Trebuie pornită de la Ministerul Justiţiei cu inteligenţă”.

“Discuția dintre mine și dl. Șova a avut un caracter pur politic, deși aveam dreptul la inițiativă politică, din discuție reiese cu claritate seriozitatea cu care priveam această problemă, indicându-i d-lui Șova să susțină acest punct de vedere și la partid și, în același timp, inițiativa legislativă trebuia gândită foarte bine de Ministerul Justiției, nu de noi, ca Parlament. Dacă proiectul inițiat de Ministerul Justiției, trecea prin cele două Camere și procedura dura foarte mult, dar voiam să fie o treabă foarte serioasă, cu discuție între toate instituțiile implicate. Am dat exemple cu Miron Mitrea, Adrian Năstase, care au avut probleme cu acest articol din Legea 78/2000, pentru care au și fost condamnați. Pe mine nu mă privea acest articol, pentru că în proiectul la Legea Amnistiei faptele de corupție sunt exceptate.

Referitor la acuzația de cumpărare de influență, nici nu știu ce să explic, întrucât alegerea unui președinte de partid se face în urma unor discuții. A mea a fost înregistrată, dar există sigur și alte discuții care nu au înregistrate și pe care le consider absolut normale. Sincer să spun l-am rugat pe dl. procuror de la DNA să nu dea stenogramele publicității, pentru că vor crea tensiuni în partid.”

Legalizarea lobby-ului

Hrebenciuc a dat explicații despre discuțiile cu senatorul Dan Șova (PSD), în care îi spunea: „Boss, ăsta este un articol doborâtor”.

„Pe 17 octombrie, la 12.15 m-am întâlnit cu Șova la Hotel Radisson în București, inițiativa întâlnirii și a locației îi aparține, unde a avut loc discuția care se află la dosar, în legătură cu care doresc să fac următoarele precizări. Cu un an în urmă, în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, în prezența liderilor grupurilor parlamentare am ridicat următoarea problemă: trebuia să urgentăm Legea Lobby- ului. Trebuie să recunosc că eram și sub influența unui seminar la care am participat la Ambasada SUA și am ridicat această problemă, prin comparație cu articolul 13 din Legea 78/2000, (fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid... care folosește influența sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani sau alte foloase necuvenite se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani - n.r.), eu afirmând atunci, că în conformitate cu acest articol pentru orice telefon pe care îl dăm ca deputați putem fi arestați.

Legea Lobby-ului în diferite variante este și azi în discuție, nu s-a dat încă, dar este clar, în opinia mea, am și explicat-o în discuția cu Șova, și anume că trebuie să creăm un cadru foarte clar în care să se poată mișca deputații și senatorii, pentru că, pe de o parte, suntem aleși uninominal în colegiile noastre, lumea așteaptă de la noi rezolvarea unor multitudini de probleme din domenii diverse, iar intervențiile pe care le facem ca parlamentari sunt supuse tot timpul interpretării.”