Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Halucinantele mărturii ale lui Hrebenciuc în faţa judecătorilor: „Mi-am dat demisia consultându-mă eu cu propria conștiință. Dacă nu făceam asta, mă uitam la televizor”

Viorel Hrebenciuc este în arest preventiv din 29 octombrie 2014. Pe 29 ianuarie 2015 , fostul deputat PSD a fost trimis în judecată de procurorii DNA FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 50 Comentarii | 13781 Vizualizari

„Evenimentul zilei" prezintă prima mărturisire făcută de sforarul PSD în fața magistraților care au emis mandatul de arestare în dosarul „Jaf în codrii României”. În boxa arestaților, Viorel Hrebenciuc a avut un ton părintesc și a jucat rolul bunului samaritean.

Fostul deputat PSD, Viorel Hrebenciuc (61 de ani), nu va uita niciodată ziua de 28 octombrie 2014, atunci când procurorii DNA- Brașov l-au reținut pentru 24 de ore. Cu o zi înainte, Camera Deputaților luase act de demisia sa, iar Hrebenciuc rămăsese fără imunitate. În seara de 28 octombrie, fostul parlamentar a fost adus la Curtea Supremă, unde s-a discutat propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. În acea noapte, el a dat prima sa declarație în fața unui judecător.

Poveștile fostului deputat

„Evenimentul zilei” vă prezintă cele mai interesante dialoguri Hrebenciuc- judecător și modul în care acesta a încercat să-și facă apărarea. El a negat că i s-ar fi promis o șpagă uriașă, de 12.000 de hectare, pentru a-l ajuta pe prințul Gheorghe Sturdza-Paltin să pună mâna pe o moștenire ilegală de 43.000 de hectare de pădure.

Două ore de audieri

În schimb, Hrebenciuc a spus că el îi ajută pe oameni, că este sărac, iar averea sa este la vedere. Și despre celebrele discuții cu senatorul Dan Șova, în care puneau la cale să schimbe o lege de combatere a corupției, a explicat că nu ar fi fost nimic ilegal. Mai mult, el s-a arătat un adept al Legii Lobby-ului, care i-ar fi ajutat pe politicieni. Toate aceste discuții au fost condimentate cu povești și pilde despre viață. Audierea a durat două ore și zece minute. În dimineața de 29 octombrie, Curtea Supremă a emis mandat pentru 30 de zile.

După arestare, Hrebenciuc a recunoscut parțial acuzațiile și a colaborat cu DNA. El a încercat să facă și o înțelegere cu procurorii, dar a fost respins. În ianuarie 2015, el a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupție.

„În penitenciarele din România sunt condiții primitive”

Hrebenciuc a fost întrebat despre situația pușcăriilor, după ce discuta, pentru o Lege de Amnistie și grațiere cu Șova: „Amnistie şi graţiere obligatoriu!”

Întrebare: Crede că este oportună discuția despre apariția unei legi a amnistiei și a grațierii în contextul social actual?

Răspuns: Da și pot explica. Capacitatea în penitenciarele din România este de 19.000 de locuri. În momentul de față în penitenciare sunt 31.000 de deținuți. Unele au grad de ocupare de 196%, cel mai scăzut este de 114%. Toate controalele care vin de la organismele europene în domeniu ne-au avertizat în nenumărate rânduri că în penitenciarele din România sunt condiții primitive. Un alt aspect: în toate țările europene amnistia, în ultimii 6-7 ani s-a dat cel puțin o lege, numai în România nu s-a dat din 2002.

Întrebare: Există din câte știe inculpatul un astfel de proiect în Parlament?

Răspuns: Există mai multe proiecte, unul chiar celebru care nu este votat în plen, acela legat de „marțea neagră”. Aceste proiecte sunt în diverse faze ale legiferării.

„Am fost șocat de rapiditatea cu care am fost invitat la DNA”

Atunci când a început mărturia, Hrebenciuc a încercat să-i impresioneze pe judecători prin faptul că a demisionat din Camera Deputaților

„De buna mea credință să nu vă îndoiți nicio clipă. Mi-am dat demisia din Parlamentul României, am încheiat o carieră de 25 de ani și nu cu inima ușoară. Vă spun sincer că colegii mei nu ar fi votat niciodată încuviințarea arestării mele preventive. Am părerea intimă că și dacă ar fi primit ordine să voteze nu ar fi votat. De aceea am luat această decizie, unilateral, consultându-mă numai eu, cu propria conștiință, și m-am pus la dispoziția justiției. Dacă nu făceam acest lucru în seara aceasta mă uitam la televizor, dar am fost șocat de rapiditatea cu care am fost invitat la DNA Brașov. Am răspuns invitației și mi s-a adus la cunoștință faptul că dosarul pe care îl aveam la DNA Central s-a mutat la DNA Brașov, s-a conexat, că nu mai sunt acuzat de spălare de bani, fără bani.”


FOTO: Andrei Hrebenciuc a fost în arest preventiv în perioada 23 octombrie 2014- 22 decembrie 2014. El a fost eliberat doar după ce a recunoscut parțial acuzațiile DNA



„Sunt genul de om care sare în ajutorul oamenilor”

Procurorii l-au acuzat de o șpagă de aproximativ 13.000 de hectare. În schimb, în sala de judecată, Hrebenciuc susținea că are totul la vedere, că are o avere modestă și că prejudicuul ar fi fost „virtual”. „Nici azi nu s-a dat niciun metru pătrat de pădure, nu există niciun titlu de proprietate eliberat și nici șansa să fie eliberat vreunul”.

Întrebare: Dacă a cerut garanții în sensul de a fi recompensat în legătură cu punerea în posesie?

Răspuns: Niciodată. Sunt cunoscut ca genul de om care sare în ajutorul oamenilor și nu cer niciodată nimic. Toată lumea discută în acest sens despre mine. Din asta mi-am făcut, de foarte multe ori, un de glorie. Mulți îmi reproșau că nu iau comisioane. În 25 de ani nimeni nu a spus vreodată că iau bani, cu toate că s-au scris atâtea „nebunii” despre mine. Averea mea este la vedere și se poate verifica. Am o singură casă după o viață de om.

„Prietenia aceasta a dus la salvarea vieții mele”

Hrebenciuc a fascinat judecătorii cu povestea complicelui său, Gheorghe Paltin- Sturdza - care era în boxa arestaților. Cât timp a vorbit el nu a fost oprit de instanță cu întrebări.

„Referitor la prima acuzație, aceea de constituire de grup infracțional. Nu am avut niciodată sentimentul că s-a constituit un grup infracțional organizat, Gheorghe Paltin-Sturdza mi-a fost prezentat de Ioan Adam pe care îl cunosc de zece ani de zile, fiind un coleg în Parlament și în mandatul anterior.

Față de familia Sturdza, în general, e o afinitate deosebită pentru că cunosc și alți membri ai acestei familii, un Sturdza pe care îl cunosc din 1990, fiind din zona Moldovei. Prietenia aceasta a dus la salvarea vieții mele pentru că am avut un infarct în 2002, iar cel care se ocupa de rezolvarea problemelor mele de sănătate a fost chiar dl. Sturdza, fratele lui fiind cumnatul academicianului francez Carpealier, renumit medic cardiolog. Miam făcut o părere deosebită față de această familie în urma acestor evenimente.

La prima discuție cu Sturdza- Paltin Gheorghe am rămas fascinat de viața pe care o duce. Este nepotul generalului Avramescu (generalul Gheorghe Avramescu, comandatul Armatei a 4-a), comandantul Forțelor Armate din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, mama fiind ucisă de NKDV la Budapesta. Îmi povestea cum a găsit un filmuleț de 1.30 de minute cu mama lui. Pe de altă parte, a stat 25 de ani în SUA, era profesor de franceză, avea doctoratul și s-a specializat în calculatoare ajungând până la performanța de a face modele din modelare lingvistică și a lucrat la Universitatea din Maryland.


Loading...
Pagina 1 din 2



Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate