Ce le pregătește Guvernul pensionarilor

Ce le pregătește Guvernul pensionarilor

Potrivit programului de guvernare, din toamnă, Executivul ar urma să ia o serie de măsuri care vor schimba modul de calcul al pensiilor și cuantumul acestora. Teoretic, acestea presupun creșterea pensiilor, dar s-ar putea să nu elimine inechitățile

În primul rând, guvernanții intenționează să crească pensia minimă garantată, de la 520 de lei cât este în prezent, la 640 lei de la 1 ianuarie 2018. Ulterior, din 2019, anual, nivelul acesteia va crește cu cel puțin 10%. Aceste majorări succesive, însă, vor accentua o inechitate deja existentă în sistemul de pensii, pe care ministrul Muncii a anunțat că are de gând să o corecteze. 

N-a muncit, dar e plătit

„Sistemul are nevoie de clarificare pentru că am ajuns în situaţia în care persoane care au contribuit 15 ani (plătind CAS, n.r.) acum sunt aproape de indemnizația minimă luată de cei care nu au muncit deloc”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la România TV. Este o primă măsură din Programul de guvernare ale PSD-ALDE (publicat în Monitorul Oficial din 29 iunie 2017), care va duce la majorarea veniturilor a două categorii sărace de pensionari: cei care n-au muncit deloc și ei care au muncit prea puțin (sub 15 ani, stagiul minim de cotizare). „Inechitatea nu se manifestă doar asupra celor care au puțini ani de muncă, ci și asupra mea. Dacă eu, contabil la o instituție de stat cu 30 de ani de muncă vechime, vreau să ies acum la pensie anticipat, mă vor penaliza și voi avea o pensie egală cu a unei persoane care a muncit doar 15 ani. Și asta trebuie să schimbe!”, ne-a explicat Adina, doamnă de 58 de ani.

Pensii mai mari cu 77,5%

O a doua măsură, care va duce la majorarea tuturor pensiilor, este creșterea etapizată a punctului de pensie. Prima creștere a fost deja, la 1 iulie, când acesta a ajuns 1.000 de lei, iar în final, la 1 octombrie 2020, punctul de pensie va valora 1.775 de lei. Dacă e să calculăm doar în funcție de creșterea punctului de pensie, în 2020, pensiile aproape tuturor pensionarilor care au muncit ar trebui să fie cu 77,5% mai mari decât sunt acum. Excepție vor face pensiile speciale, care ar putea fi chiar micșorate. „Sunt foarte multe care trec de 20.000 (de lei, n.r.) în România. Vom îngheța toate aceste pensii până la o abordare foarte corectă și serioasă a legii pensiilor în general”, a anunțat Lia Olguța Vasilescu, la Antena3.

Muncești part-time? Contribui la pensie! 

Guvernul a decis, săptămâna trecută, ca din august 2017 angajatorii să rețină și să achite contribuţii pentru pensii (CAS) şi sănătate (CASS), la nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată, „pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru persoanele care au încheiate contracte de muncă cu timp parţial şi pentru cei cu plata în acord”. Ceea ce înseamnă că, din start, crește plaja angajaților care au dreptul la pensie și, în paralel, cresc și contribuțiile încasate la bugetul de stat. Excepţie fac salariaţii elevi, studenţi, persoane cu dizabilităţi, pensionari şi cei care cumulează venituri de cel puţin nivelul salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

Alte ajutoare pentru sărmani

Programul de guvernare mai include și acordarea, de către primării, a unor ajutoarele sociale primării „doar sub formă de masă caldă” pentru vârstnici. În plus, va crește alocarea „de bani la 1.400 lei/lună/persoană pentru cazarea în locuințe, cămine, pensiuni pentru bătrâni administrate privat, începând cu 2019”, iar „pentru pensionarii cu handicap și cei trecuți de 75 ani suma va fi majorată cu 50%”.