Guvernul cere bani de la cabliști ca să ajute televiziunile

Guvernul cere bani de la cabliști ca să ajute televiziunile

Cotizația plătită de cabliști ar trebui să ajute televiziunile să investească în emisiuni educative. În cazul generalistelor, unii membri CNA sunt rezervați

Companiile de cablu care vor cotiza pentru posturile de televiziune vor beneficia de o scădere a TVA. Aceasta este propunerea Guvernului, care pregătește și o ordonanță de urgență în acest sens, la proiectul „Fondulului Audiovizual”. Măsura este menită să ajute posturile de televiziune și de radio să ofere publicului „programe informative și educative de cât mai bună calitate”, se spune în propunere.

Inițiatorul proiectului a fost Valentin Jucan, membru CNA, care în urmă cu o lună a propus instituirea „Fondulului Audiovizual”, ce ar trebui să ajungă la primele 10 posturi TV declarate libere la retransmisie. Mai mulți senatori PNL s-au alăturat ideii și au inițiat un proiect de modificare a legii cu același conținut. „Din câte știu, săptămâna viitoare, miercuri, Ordonanța intră în ședință de Guvern. Am inițiat proiectul ca să stopez tabloidizarea accelerată. În goana după rating și publicitate, televiziunile scad calitatea emisiunilor. Crearea Fondului Audiovizual va schimba modul de a privi calitatea. Subliniez că măsura nu este gândită ca să salveze televiziunile de la faliment, ci în favoarea telespectatorilor. Ca să acceseze fondurile, televiziunile trebuie să creeze conținut de calitate”, a spus Valentin Jucan pentru EVZ. Fondul audiovizual va fi administrat de către un Consiliu, alcătuit din șapte membri. „Organizarea și funcționarea Fondului Audiovizual și a Consiliului Fondului Audiovizual vor fi aprobate prin Hotărâre de Guvern”, se anunță în propunere.

Cotizație de 5%

Ne puteți urmări și pe Google News

Concret, companiile de cablu vor cotiza anual cu 5% din veniturile realizate de distribuitorii de servicii care retransmit programe de televiziune. Cabliștii vor primi în schimb o reducere a Taxei pe Valoare Adăugată la 9% pentru activitățile de retransmisie. Propunerea Guvernului a primit astăzi, după două ședințe, aviz favorabil din partea CNA.

Întrebări, încă fără răspuns

Întrat în dezbatere la CNA, proiectul de Ordonanță de Guvern pentru instituirea Fondului Audiovizual nu a întrunit, inițial, șase voturi, numărul minim necesar pentru ca proiectul să treacă. Propunerea Guvernului pentru „Fondul Audiovizual” nu a convins trei membri CNA: Florin Gabrea, Gabriel Tufeanu și Radu Herjeu. „Nu am votat deoarece aș fi vrut să văd proiectul întreg. Cine va gestiona Fondul? Cum vor fi banii alocați? Ideea constituirii unui fond este foarte bună, dar este imposibil de spus ce impact va avea, mai ales în cazul televiziunilor generaliste”, a explica Radu Herjeu reținerea sa. La scurt timp după ce ședința a fost închisă, CNA a reluat discuția pe subiect, într-o ședință extraordinară, la care Ministrul Comunicațiilor, Sorin Grindeanu (foto), a venit personal ca să susțină proiectul în fața membrilor CNA. Proiectul „Fondului Audiovizual” a primit aviz favorabil, cu unanimitate de voturi.

Sorin Grindeanu