George Mioc: România nu se va despărţi comunism până când Iliescu nu răspunde în faţa Justiţiei
- Silvana Chiujdea
- 13 iunie 2015, 16:33
La 25 de ani de la Mineriadă din iunie 1990, George Mioc, președintele Partidului Noua Republică, își exprimă convingerea că "România nu se va putea despărți de comunism, inclusiv de relicvele sale post-ceauşiste, până când Ion Iliescu nu va ajunge în fața judecătorilor".
Mioc este un inginer şi antreprenor român stabilit în SUA din 1976. Compania sa, PSI Industries, este specializată în producția de piese de aluminiu pentru industria aeronautică.
Într-un editorial publicat de contributors.ro, el atrage atenția că "România nu se va putea numi stat de drept până când nu va dispărea această nomenklatură toxică de care procuratura nu se poate atinge. Articolul 16 din Constituţie – „Nimeni nu este mai presus de lege” – va rămâne literă moartă dacă nu se va face Justiție, indiferent cât timp s-a scurs de la producerea faptei, indiferent de persoanele care trebuie cercetate".
"Ştiu că mulţi se gândesc: au trecut atât de mulţi ani de la mineriadă, dacă împotriva lui Ion Iliescu, care are 85 de ani, ar începe acum un proces, în cel mai bun caz acesta s-ar termina când inculpatul ar avea deja 90 de ani. Nu este prea bătrân? Nu este prea târziu? Răspunsul este nu. În timpul mineriadei, patru persoane au fost ucise prin împuşcare, iar una a fost înjunghiată. Alte 746 de persoane au fost rănite. Amintiţi-vă scenele de groază care se desfăşurau în centrul Bucureştiului: trecătorii suspecţi erau acostaţi, loviţi cu sălbăticie şi apoi daţi pe mâna poliţiei, care-i ducea la arestul improvizat din Măgurele, unde urmau alte scene de groază. Studenţii şi profesorii de la Universitate şi Arhitectură au fost scoşi din clădiri în bătaie. Unii dintre ei, în stare de inconştienţă, au fost aruncaţi în fântâna din faţa Institutului de Arhitectură. Şi acum, gândiţi-vă măcar pentru o clipă, că asta vi s-ar fi întâmplat dumneavoastră, un cetăţean oarecare care străbătea Piaţa Universităţii în dimineaţa zilei de 14 iunie 1990, fără să ştie ce-l aşteaptă acolo. Sau copilul dumneavostră ar fi trecut prin această traumă îngrozitoare. Sau un părinte. Aţi fi dispus să uitaţi?", întreabă în continuare Mioc.
El atrage atenția că "în România, pentru mineriada din iunie 1990 nimeni nu şi-a recunoscut vina, Ion Iliescu şi cei care i-au fost complici nu am auzit să fi exprimat cel mai mic regret. Şi alte ţări care au trecut prin traumele unor conflicte civile interne, precum Rwanda sau Guatemala, au căutat propriile soluţii pentru a ameliora traumele trecutului, dar nicăieri, nicăieri, ele nu au fost abandonate în uitare".
"Din 1990 până acum, propaganda controlată de fosta Securitate a indus în public o cultură a impunității, explicându-ne cu o insistenţă demnă de o cauză mai bună de ce foștii și actualii nomenklaturiști trebuie să fie deasupra legii. Eu spun: România nu se va putea despărți de comunism, inclusiv de relicvele sale post-ceauşiste, până când Ion Iliescu nu va ajunge în fața judecătorilor".