Editura Evenimentul si Capital

George Maior (SRI): Președintele nu a știut de afacerile Mircea Băsescu - Bercea Mondial

14-06/maior_1-465x390
Autor: | | 8 Comentarii | 395 Vizualizari

Activitățile infracționale ale clanului Bercea Mondial s-au aflat în atenția SRI încă din 2001, iar Serviciul a transmis informări beneficiarilor legali, inclusiv președintelui Traian Băsescu.

Directorul SRI, George Maior, a precizat ieri că președintele nu a fost însă informat despre legăturile dintre fratele său, Mircea Băsescu și Bercea.

„Evaluările preliminare realizate la nivelul SRI au relevat că activitățile infracționale ale lui Sandu Anghel, zis Bercea Mondial, respectiv ale grupării interlope pe care o coodonează, s-au aflat în atenția SRI din 2001”, a spus Maior. Directorul SRI a precizat că, în perioada 2001- 2012, la nivelul Serviciului au fost derulate 8 acțiuni informativ-operative referitoare la activitățile de criminalitate organizată ale gruparii Bercea.

El a precizat că de aceste informări au beneficiat președinți ai României, premieri, miniștrii de Interne, iar ele au vizat acțiuni ale clanului Bercea privind perceperea de taxe de protecție în diverse județe, derularea unor operațiuni ilegale cu metale neferoase sau activități fiscale. „Aceste acțiuni au fost finalizate cu informarea beneficiarilor legali, președinți ai României, și domnul Iliescu a fost informat la un anumit moment (...) E o informare transmisă președintelui Traian Băsescu la data de 29 octombrie 2009 cu probleme ce țin de securitatea națională vizavi de acest clan. Nu a conținut acea informare aspecte referitoare la raporturile sau relațiile lui Bercea cu fratele domniei sale”, a spus Maior.

El a precizat că Serviciul trecuse deja la faza de sesizare a organelor de urmărire penală, astfel că nu-i putea furniza șefului statului o informație dintr-un dosar penal în curs. „Deci președintele, în declarația de ieri (luni-n.red.) a avut dreptate când a spus că serviciul nu a abordat această chestiune într-o informare separată”, a spus Maior. El a subliniat că SRI și-a făcut datoria în funcție de responsabilitățile sale legate de securitatea națională.

În ceea ce privește abordarea fenomenului legat de clanuri interlope, Maior a precizat că, în 2011, a prezentat o hartă detaliată, teritorială a prezenței acestor clanuri și a efectelor activităților lor asupra securității naționale.

Membrii Comisiei parlamentare de control asupra SRI au întocmit un raport ce va fi înaintat conducerii celor două Camere în care se arată că, de-a lungul timpului, un număr de 13 documente de informare au fost remise beneficiarilor din plan central, inclusiv președintelui în data de 29 octombrie 2009, cu aspecte ce țin de securitatea națională, 14 informări au fost destinate factorilor de decizie locali și 19 sesizări organelor de urmărire penală.

SPP va da luni un raport

Serviciul de Protecție și Pază (SPP) va trebui să predea Comisiei pentru apărare din Senat, până luni, un raport în care să arate dacă șeful statului a fost informat cu privire la situația familiei Anghel.

Președintele Comisiei, Corneliu Dobrițoiu (PNL) a spus că în baza raportului, dacă trebuie clarificate unele aspecte, directorul SPP ar putea fi intervievat. „Dacă în baza raportului SPP este necesar să clarificăm unele aspecte care sunt prevăzute în raport prin intervievarea directorului SPP, o vom face. Raportul respectiv va fi multiplicat și distribuit membrilor Comisiei în așa fel încât miercuri să dăm un vot în cunoștință de cauză”, a spus Dobrițoiu.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate