George Copos: milionarul zgârcit, mândru că a fost utecist
- Mihnea-Petru Pârvu
- 22 ianuarie 2011, 16:46
Deşi spune că-i pare rău că a intrat în politică, milionarul rapidist a atins apogeul averii sale în perioada în care a fost vicepremier.
La şase dimineaţa e în picioare, bea un suc de morcovi, face gimnastică, baie şi citeşte presa on-line. Apoi, se apucă să facă bani. Mulţi bani. "Sunt un om măsurat. Am fost toată viaţa aşa. Îmi vine din Ardeal, de la părinţi. Sunt un om echilibrat. Am 15 companii şi am făcut, în an de criză, investiţii de 20 de milioane de euro". Aşa a răspuns George Copos la întrebarea dacă e zgârcit sau dacă e doar o bârfă. Apoi, ca un om măsurat şi echilibrat ce e, ne-a turnat în două pahare apă minerală dintr-o singură sticlă de jumătate de litru. De fotoreporter a uitat.
Patronul Rapidului ne-a întâmpinat, îmbrăcat la patru ace, în biroul său cât un teren de volei de la Crowne Plaza. În timp ce răspunde la întrebări, trage cu ochiul la un laptop pe care sunt afişate diverse grafice bursiere. Întrebările ale căror răspunsuri l-ar pune în dificultate se face că nu le aude. Gesticulează amplu atunci când vrea să dea greutate unei afirmaţii. Ce mai face un milionar zgârcit pe timp de criză? Investeşte şi se lamentează.
Criza şi iahturile
"Pentru toată lumea a fost un an greu. Ne-a prins 2009 cu foarte mulţi angajaţi. Din 3.000 au rămas 2.000. Dar celor rămaşi le-au rămas salariile intacte", se lamentează puţin magnatul când e întrebat de concedierile din firmele sale.
Apoi, o dă pe istorie: "Roosevelt, după criza din 1933, a inventat «New Deal»! Asta înseamnă investiţii în infrastructură, autostrăzi, învăţământ şi educaţie. Investiţiile mele? Au meritat... Nu ştiu dacă au meritat. La Poiana Braşov n-au meritat! Nu e zăpadă şi nu se pot scoate bani. E Dumnezeu care-ţi dă zăpada. Dar n-a dat. Nici portul turistic de la Eforie...".
La Eforie, Copos îşi ţine cele două veliere de lux. Are un "racer" Archambeau, o barcă de competiţie cu manevre manuale, de 42 de picioare lunime. O cheamă ANN şi l-a costat 120.000 de euro. A doua, ANNE, e un "cruiser" Jeanneau, un iaht de croazieră care i-a scos din buzunarele cu arici şi mai mult.
Sclavul competiţiei şi costumul second-hand
Despre episodul cu muncitorii săi de la fabrica de confecţii de la Piteşti, care l-au chemat să-i dea cadou un costum second-hand, ca un protest faţă de lefurile mici, o dă la întors: "M-am dus la ei... Mi-am dorit foarte mult să iau costumul. Am toată consideraţia pentru ei". La întrebarea dacă l-a luat sau dacă l-a probat, zice că nu-şi mai aminteşte şi schimbă vorba: "Ia uite cum a sărit cursul... Ceva s-a întâmplat!".
Cu ochii pe calculator începe să socotească în şoaptă: "Ce să fac, sunt sclavul competiţiei...". Şi că tot veni vorba, intrăm pe fotbal. George Copos spune că cel mai bun antrenor pe care l-a avut la Rapid e de departe Mircea Lucescu, iar cea mai bună echipă e cea de acum. Nu vrea să nominalizeze cel mai bun jucător. Doar de Dănuţ Lupu spune, nostalgic: "Era un nebun...".
Despre Copos se mai spune că ar fi singurul patron care ar fi câştigat bani din fotbal. Neagă: "E o mare eroare. N-am câştigat nici un ban, am investit, însă 35 de milioane de euro. Fără anul 2010! Am recuperat, în schimb, imagine...", vrea să pară sincer patronul vişiniilor. Ca o consecinţă, vine întrebarea: "De ce nu vă retrageţi atunci?". "Aş putea s-o fac? Aş vrea, da’ n-aş putea! Mi-am dorit-o de două ori. O dată cu Taher şi o dată cu neamţu’ ăla..., nici nu mai ştiu cum îl cheamă". Nu are portofel
Proprietarul Rapidului zice că cea mai proastă decizie a luat-o în 1992: "A fost cea mai neinspirată decizie când am hotărât să intru în fotbal! Cu Lucescu a fost cea mai bună! Cum să nu mi-l doresc înapoi? Da’ cum să vină în ţară, pe un salariu de o sută de mii de euro, când el câştigă în Ucraina patru-cinci milioane pe an?".
Despre fosta relaţie a Alexandrei, fiica sa, cu Lobonţ, multimilionarul e discret: "A fost o relaţie simplă, între doi copii... Eu ţin foarte mult la Bogdan". La fel de rezervat este şi când vine vorba de actualul prieten american al fiică-sii: "E un băiat bun şi deosebit de deştept!".
Îl întrebăm, direct, dacă a rămas vreodată fără portofel în Giuleşti, având în vedere că mereu se îmbrăţişează cu suporterii. Râde: "Sunt nişte oameni speciali... Şi nici n-am portofel!". Şi scoate din buzunarul de la piept un teanc de bani prinşi într-o agrafă ce pare de aur. "Ca valutiştii!", exclamăm. "Nu, că ăia ţin banii cu zgârciul!", dă replica, cunoscător, George Copos.
PÂINEA ŞI OUĂLE
"N-aş mai reveni niciodată în politică"
Despre scurta şi tumultuoasă carieră politică, fostul vicepremier spune că a fost o eroare: "N-aş mai reveni niciodată în politică. A fost cea mai mare greşeală a vieţii mele. Nu m-a şantajat nimeni să ies din politică. Acum m-am retras şi din partid".
Povesteşte că, pe lângă stafful personal pe care l-a adus odată cu el la Palatul Victoria, şi-a creat un confort personal: "Am adus expresor, frigider, apă minerală şi sucuri. Să nu cer de la fondul de protocol!". Mai spune că nu se consideră bogat: "Conduc singur maşina, nu am bodyguard şi îmi fac piaţa singur!". Întrebarea cade, implacabilă, ca o măciucă: "Cât costă o pâine, dar un ou?". Îl umflă râsul: "Bună întrebare! M-aţi prins! Nu ştiu. Pâinea vine de la brutăria mea şi ouăle mi se aduc de la o fermă bio...".
UTECISTUL DE IERI
"Nu mi-e ruşine cu trecutul meu comunist"
Rivalul său de la Steaua, George Becali, l-a caracterizat drept "un ţigan de doi lei". "Nu m-a deranjat. Niciodată. Nu ştiu dacă este peiorativ. Nu iau în considerare ce spune Gigi Becali!", evită o nouă polemică rapidistul. Şi apoi, adaugă: "La un meci Steaua - Dinamo ţin cu echipa care are un rezultat bun pentru Rapid!".
Chestionat vizavi de trecutul său comunist, fostul şef al departamentului social- turism al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România, George Copos spune că n-are de ce să-i fie ruşine: "E trecutul meu la UASCR şi nu mi-e ruşine. Eram acolo cei mai buni, eram aparte!".
S-a zis despre el şi că, în calitatea pe care o avea, controla studenţii blatişti de pe litoral. "Anunţam că făceam controale, între zece şi două noaptea, la Costineşti, la vilele Amiral. Da’ niciodată nu le făceam!", se apără fostul lider al studenţilor comunişti. De altfel, în CV-ul său oficial, UASCR a fost văduvită de cuvântul "comunişti", devenind UASR.
Privilegiat pe vremuri, multimilionar acum
Omul de afaceri spune că, dacă s-ar fi născut în Germania, n-ar fi cunoscut succesul dobândit în România: "Categoric, nu! În România, după ’90, piaţa era total goală. A fost o oportunitate a vremii", e sincer magnatul. Ca o confirmare a firii sale oportuniste, acum şi-a extins afacerile şi peste graniţă: "Acum investim în Georgia. Vom vedea dacă lucrurile se vor aşeza. Acolo sunt cinci taxe. Atât, doar cinci". E precaut când e întrebat în ce anume vrea să investească. Rosteşte doar un cuvânt: "servicii".
Bogătaşul spune că realizarea profesională deplină şi-a căpătat-o în anii ’83-’90. Fix în anii cei mai grei ai comunismului. Atunci el a avut o viaţă privilegiată. A călătorit peste tot în lume, şi Revoluţia l-a prins ca om înstărit: "Pentru noi, important era să vedem lumea. Mi-aduc aminte că am fost cu Nistorescu la Paris şi la Cannes, vara. Am mers peste tot. Am văzut tot. Ne sculam la şapte şi ne culcam la trei dimineaţa. Aveam 1.500 de dolari puşi deoparte, casă, maşină, video, TV color, antenă satelit. Am văzut toate revoluţiile în direct!", îşi rememorează inventarul averii sale, la momentul 1990.
Mircea Pascu: "Era manierat, dar avea şcoala UTC-ului"
Mircea Pascu, fostul preşedinte al Rapidului, îl caracteriza pe Copos, în anii ’90: "Era manierat la suprafaţă. Dar avea şcoala UTC-ului. Mai mult, era şi viclean". Actualul patron al giuleştenilor e atent cu vorbele: "Acum mă consider mai înţelept. Au fost presiuni asupra lui Mircea Pascu. Din alte părţi, care nu le înţeleg... Eram un om care îşi ştia priorităţile!".
Nu se sfieşte să recunoască simpatia pe care o avea faţă de Nicu Ceauşescu: "Eu l-am susţinut tot timpul pe Nicu. Am fost la el la închisoare şi la spital, de foarte multe ori. Eu i-am plătit spitalizarea la Viena!", spune fostul comunist, actualmente capitalist vorace. În filmul "Kapitalism", al lui Alexandru Solomon, împreună cu alţi îmbogăţiţi ai tranziţiei e prezentat într-o lumină care a provocat fluierături în sălile de cinema. Dinu Patriciu, protagonist şi el al peliculei, spunea: "Capitalismul este imoral. Există o mitologie pe dos a succesului: nu poţi să ai succes, dacă nu furi. M-am distrat foarte bine anii ăştia. Şi mi-a plăcut".
"Nu pot să fiu de acord cu domnul Patriciu. Acei oameni au fost incorecţi cu mine. Eu am fost de bună-credinţă şi ei l-au minţit într-o manieră pesimistă", comentează capitalistul cu tinereţe comunistă. "Simt că am supravieţuit în fiecare dintre voi", este ultima replică a lui Ceauşescu, imaginară, a filmului. Copos îi răspunde: "Eu i-aş spune că se înşală".
DECLARAŢII
"N-aş mai reveni niciodată în politică. A fost cea mai mare greşeală a vieţii mele. Nu m-a şantajat nimeni să ies din politică. Acum m-am retras şi din partid.",
"Eu l-am susţinut tot timpul pe Nicu Ceauşescu. Am fost la el la închisoare şi la spital, de foarte multe ori. Eu i-am plătit spitalizarea la Viena!", GEORGE COPOS, Capitalist
CV DE MILIOANAR
Şi-a dublat averea cât a fost politician
George Copos s-a născut pe 27 martie 1953, la Tăşnad, judeţul Satu Mare. "Tăşnadul are gaze datorita mie, le-am pus în 2005-2006, dar n-aş investi într-un hotel. Cu ce să ajungi acolo", se întreabă milionarul.
A absolvit vreo trei facultăţi, a fost şi profesor, între anii 1978 -1980, ca apoi să treacă în fruntea Departamentului social-turism al Uniunii Asociaţiilor Studenţilor din România, poziţie pe care l-a prins şi Revoluţia.
Afacerile spune că le-a început cu 1.500 de dolari, plus un împrumut bancar de vreo 25.000 de dolari. Din ’92 se implică şi în fotbal. Averea sa a început să crească, potrivit cifrelor publicate de Top Capital 300.
- 2002. 150- 160 milioane de euro
- 2004. 170 - 180 de milioane de euro. În acel an a fost ales senator de Argeş.
- 2005. 230-240 de milioane de euro. Faţă de anul 2002, când nu era atât de implicat în politică, averea sa aproape că se dublează.
- 2006. 420 de milioane de euro
- 2007. 700 de milioane de dolari
- 2008. 230 - 240 de milioane de dolari. Este anul când renunţă la funcţiile guvernamentale. 2009. 180- 200 milioane de euro.
Ca aproape orice milionar român, nu a scăpat de ochiul justiţiei. Ana Electronic, compania in care Copos este acţionar majoritar, a vândut, în 2004, mai multe spaţii comerciale către Loteria Română. Anchetatorii susţin că suma încasată oficial a fost mult mai mică decât cea primită în mod real, statul fiind tras pe sfoară cu circa un milion de euro. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor în iunie 2006 şi s-a plimbat până în prezent, din motive procedurale, între mai multe instanţe.
MOFT DE MILIONAR. George Copos face iahting din snobism FOTO: ŞTEFAN CIOCAN