Editura Evenimentul si Capital

Supereroii României. Gașca modestă care îi provoacă pe bogații Superman și Batman

Autor: | | 1 Comentarii | 1261 Vizualizari

Personaje ce amintesc de cele ale lui Creangă - Lungilă, Setilă și Harap Alb au devenit eroii autohtoni de benzi animate create de graficieni români care încearcă să-i învingă în competiția vânzărilor pe celebrii Batman, Superman și Omul Paianjăn

O mână de graficieni români au reușit performanța de a face din personajele lui Creangă din Harap-Alb adversarii de temut pe piața benzilor de desene animate din România pentru invincibilii Batman, Spiderman sau Superman. Mihai Panu este editorul revistei "Harap Alb Continuă" (HAC) un fel de replică a celebrelor reviste Marvel (Iron Man, SpiderMan Thor, Hulk etc) și DC (Superman, Batman) din Statele Unite care se vând în milioane de exemplare. Personajele sale nu sunt Iron Man, Hulk ca ale publicațiilor americane, ci duc cu gândul la basmul "Harap-Alb". Așa că Mara – Fata împăratului Roșu, Moroianu-Spânu, Lardea-Flămânzilă, Miron-Gerilă, Mîrza-Setilă, Baian-Lungilă, Haiganu – Ochilă, Nedelia – Sfânta Duminică, Ordeseus, Ziraxes și bineînțeles Ștefan Harap-Alb speră să crească încât să valoreze și ei măcar câteva milioane de lei dacă nu câteva miliarde de dolari ca "adversarii" din SUA. Reamintim că în 2009, Disney a cumpărat Marvel cu patru milioane de dolari.

Mihai, alături de Octav Ungureanu și Andrei Moldovean sunt cei trei care duc în spate eroii de benzi animate mioritice. Se întâlnesc destul de rar, Mihai și Octav gândesc poveștile și desenează acțiunea, iar Andrei completează desenele și le colorează. Publicația de benzi animate costă 6,5 lei și are 10.000 de copii la fiecare număr, din care se vând cam 60%.

Animația, second job

Chiar dacă și-au propus ca personajele sale să ajungă să valoreze măcar câteva milioane de lei, Mihai, Octav și Andrei trăiesc din alte joburi în timp ce animația este o investiție pentru suflet. Spre exemplu, Mihai este antreprenor, online si offline. Înainte să-și lanseze propriile afaceri a lucrat ca jurnalist, grafician, editor foto, vânzător de înghețată, traducator de filme, head-hunter, dulgher, profesor de engleza, consultant pentru IMM-uri. Acum, acum este partener într-o agenție media.

Octav este organizator de evenimente și expoziții. Este și un blogger. Ca și  autor de comics, publica săptămânal un episod de benzi desenate în revista “SapteȘeri”, premiat cu trofeul “Sandu Florea” 2010 pentru debut . Este și coordonatorul Revistei COMICS, cea dea doua publicație puternică de benzi animate de pe piața autohtonă. Andrei lucrează în străinătate a absolvit liceul de arte plastice si Facultatea de Arte Plastice din Cluj, sectia Grafica. El se ocupa de character design-ul personajelor din Harap Alb Continua, deseneaza si coloreaza paginile de banda desenata si alte ilustratii din revista.

Cum se naște un superpersonaj

“Dureaza mult și cere multă muncă. Și procesul nu implică un singur om. Spre exemplu, crearea personajul  Mara, Fata Împaratului Roșu a început cu alegerea unui model. Ideea de Fată a împăratului roșu trebuia să capete forme pe hârtie. Normal, trebuia să aibă părul roșu, să fie energică ca Red Sonja din seria Conan Barbaru, dar trebuia să aibă și forme și corp de domniță autohtonă”, își amintește Mihai.

Octav a desenat un corp cu proporțiile potrivite pe care mai apoi, după discuții indelungi despre cum ar trebui să fie îmbrăcată, a trecut la detalii. Pentru inspirație au fost folosiți elfi, personaje din folclor și o gramadă de alte surse. “Andrei este ilustratorul nostru și este treaba lui să facă ideile să prindă viața. Andrei a trimis înapoi la editură câteva imagini schițate rapid, îmbunătățite cu ideile lui”, povestește Mihai.

Cu toate astea, i s-au parut atrăgătoare desenele lui Andrei și i-au cerut și culoare. Andrei le-a trimis înapoi versiuni colorate la care a adaugat detalii: vedere din spate, accesorii, ba chiar și un companion – turturica din poveste. “Sunt multe lucruri care trebuie luate în seama când faci un personaj. Cum se vor mișca hainele când e într-o scenă dinamica? Ce fel de materiale ar fi mai bune? Țesăturile care se pretează mai bine unor poze dramatice (pelerinele se umflă în vânt, eșarfele flutură) dar pe de alta parte, materialele ca pielea sau metalul, deși rigide, ofera alte avantaje. Cum s-ar indoi o fustă făcuta din piele? Cât de dificil ar fi să desenezi de mii de ori aceeași lucire pe o bucata de metal?", se pune pe povestit interlocutorul.

Nici măcar acum Munca la personaj nu s-a terminat. Dupa stabilirea versiunii de revista, urmeaza concept art – diferite ipostaze ale Marei, desenate mult mai detaliat decat cea din revista, care pot fi folosite la afise, postere, coperti, ilustratii web, wallpaper si cat si mai cate.

MINI-INTERVIU

Reporter: Cum a apărut ideea eroilor din Harap Alb Continua?

Mihai Panu: Atunci când ne-am hotărât să facem o bandă desenată axată pe aventurile unui personaj central (Harap Alb), ne-am uitat cu atenție la personajele secundare din povestea lui Creangă și am descoperit că superputerile acestora existau deja. Gerilă îngheața tot cu răsuflarea. Păsări-Lăți-Lungilă se poate întinde "până la lună" și e arcaș iscusit. Ochilă vede absolut tot, în orice colț al pământului... Ion Creanga ne-a oferit "pe tavă", dacă pot spune așa superputerile personajelor noastre. A trebuit doar să le înterpretăm din punctul de vedere al unei benzi desenate.

Există și o concurență pentru "Harap Alb Continuă"?

Ar trebui menționat aici ca benzile desenate nu generează concurență în sensul obișnuit al cuvântului. Dacă-ți place si Superman si Batman, cumperi ambele reviste. E ca la filme. StarWars nu face concurenta franchizei StarTrek - dimpotrivă, își crează reciproc o piața și o baza de fani ai genului Sci-Fi. Din nefericire pentru noi, revista noastră nu are concurență. E un lucru pe care ni-l dorim din răsputeri. E o nișă bună, în continuă dezvoltare, dar cere multă muncă și multă investiție. Există multe proiecte foarte frumoase pe care, atunci când putem, încercăm să le susținem. Nu suntem singurii care au folosit folclorul românesc pentru insiprație. Acum un an, de pildă, a apărut un album care adaptează în bandă desenată povestea lui Prâslea cel Voinic și Merele de Aur, album creat de Maria Surducan, o tânără extrem de talentată. Sunt câteva fanzine cu circulație restransă, există Revista Comics, susținută de redactorul nostru Octav Ungureanu, o publicație deschisă tuturor creatorilor de bandă desenată, o revistă numită Terapie de Basm, aparută în Timișoara și alte câteva proiecte mai mici. Majoritatea sunt însă proiecte de autor susținute din propriile buzunare și cu tiraje extrem de reduse. Astfel că, spre marea noastra nemulțumire, nu avem o concurență. E o vorba veche printre antreprenorii americani: nimeni nu vrea să fie primul, dar toți vor să fie al doilea. Nouă ne-ar placea enorm să fim numarul doi, să putem învăța din greșelile altora și să știm exact ce au facut alții bine ca să putem replica și noi. Dar n-a fost să fie așa!

Câți graficieni lucrează la Harap Alb Continuă?

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate