Gașca de supereroi modești ai României care se luptă cu bogații Superman și Batman

Gașca de supereroi modești ai României care se luptă cu bogații Superman și Batman

Personaje ce amintesc de cele ale lui Creangă - Lungilă, Setilă și Harap Alb au devenit eroii autohtoni de benzi animate create de graficieni români care încearcă să-i învingă în competiția vânzărilor pe celebrii Batman, Superman și Omul Paianjăn

Mihai Panu este editorul revistei "Harap Alb Continuă" (HAC) un fel de replică a celebrelor reviste Marvel (Iron Man, SpiderMan Thor, Hulk etc) și DC (Superman, Batman) din Statele Unite care se vând în milioane de exemplare. Personajele sale nu sunt Iron Man, Hulk ca ale publicațiilor americane, ci duc cu gândul la basmul "Harap-Alb". Așa că Mara – Fata împăratului Roșu, Moroianu-Spânu, Lardea-Flămânzilă, Miron-Gerilă, Mîrza-Setilă, Baian-Lungilă, Haiganu – Ochilă, Nedelia – Sfânta Duminică, Ordeseus, Ziraxes și bineînțeles Ștefan Harap-Alb speră să crească încât să valoreze și ei măcar câteva milioane de lei dacă nu câteva miliarde ca "adversarii" din SUA. Reamintim că în 2009, Disney a cumpărat Marvel cu patru milioane de dolari.

Mihai, alături de Octav Ungureanu și Andrei Moldovean sunt cei trei care duc în spate eroii de benzi animate mioritice. Se întâlnesc destul de rar, Mihai și Octav gândesc poveștile și desenează acțiunea, iar Andrei completează desenele și le colorează. Publicația de benzi animate costă 6,5 lei și are 10.000 de copii la fiecare număr, din care se vând cam 70%.

Animația, second job

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă și-au propus ca personajele sale să ajungă să valoreze măcar câteva milioane de lei, Mihai, Octav și Andrei trăiesc din alte joburi în timp ce animația este o investiție pentru suflet.

Spre exemplu, Mihai este antreprenor, online si offline. Înainte să-și lanseze propriile afaceri a lucrat ca jurnalist, grafician, editor foto, vânzător de înghețată, traducator de filme, head-hunter, dulgher, profesor de engleza, consultant pentru IMM-uri. Acum, acum este partener într-o agenție media.

Octav este organizator de evenimente și expoziții. Este și un blogger. Ca și  autor de comics, publica săptămânal un episod de benzi desenate în revista “SapteȘeri”, premiat cu trofeul “Sandu Florea” 2010 pentru debut . Este și coordonatorul Revistei COMICS, cea dea doua publicație puternică de benzi animate de pe piața autohtonă.

Andrei lucrează în străinătate a absolvit liceul de arte plastice si Facultatea de Arte Plastice din Cluj, sectia Grafica. El se ocupa de character design-ul personajelor din Harap Alb Continua, deseneaza si coloreaza paginile de banda desenata si alte ilustratii din revista.

Cum se naște un superpersonaj

“Dureaza mult și cere multă muncă. Și procesul nu implică un singur om. Spre exemplu, crearea personajul  Mara, Fata Împaratului Roșu a început cu alegerea unui model. Ideea de Fată a împăratului roșu trebuia să capete forme pe hârtie. Normal, trebuia să aibă părul roșu, să fie energică ca Red Sonja din seria Conan Barbaru, dar trebuia să aibă și forme și corp de domniță autohtonă”, își amintește Mihai.

Octav a desenat un corp cu proporțiile potrivite pe care mai apoi, după discuții indelungi despre cum ar trebui să fie îmbrăcată, a trecut la detalii. Pentru inspirație au fost folosiți elfi, personaje din folclor și o gramadă de alte surse. “Andrei este ilustratorul nostru și este treaba lui să facă ideile să prindă viața. Andrei a trimis înapoi la editură câteva imagini schițate rapid, îmbunătățite cu ideile lui”, povestește Mihai.

Cu toate astea, i s-au parut atrăgătoare desenele lui Andrei și i-au cerut și culoare. Andrei le-a trimis înapoi versiuni colorate la care a adaugat detalii: vedere din spate, accesorii, ba chiar și un companion – turturica din poveste. “Sunt multe lucruri care trebuie luate în seama când faci un personaj. Cum se vor mișca hainele când e într-o scenă dinamica? Ce fel de materiale ar fi mai bune? Țesăturile care se pretează mai bine unor poze dramatice (pelerinele se umflă în vânt, eșarfele flutură) dar pe de alta parte, materialele ca pielea sau metalul, deși rigide, ofera alte avantaje. Cum s-ar indoi o fustă făcuta din piele? Cât de dificil ar fi să desenezi de mii de ori aceeași lucire pe o bucata de metal?", se pune pe povestit interlocutorul.

MINI-INTERVIU

Reporter: Cum a apărut ideea eroilor din Harap Alb Continua?

Mihai Panu: Atunci cand ne-am hotarat sa facem o banda desenata axata pe aventurile unui personaj central (Harap Alb), ne-am uitat cu atenție la personajele secundare din povestea lui Creangă și am descoperit ca superputerile acestora existau deja. Gerilă îngheața tot cu răsuflarea. Păsări-Lăți-Lungilă se poate întinde "până la lună" și e arcaș iscusit. Ochilă vede absolut tot, în orice colț al pământului... Ion Creanga ne-a oferit "pe tavă", dacă pot spune așa superputerile personajelor noastre. A trebuit doar să le înterpretăm din punctul de vedere al unei benzi desenate.

Există și o concurenta pentru "Harap Alb Continuă"?

Ar trebui mentionat aici ca benzile desenate nu genereaza concurență în sensul obisuit al cuvântului. Dacă-ți place si Superman si Batman, cumperi ambele reviste. E ca la filme. StarWars nu face concurenta franchizei StarTrek - dimpotrivă, își crează reciproc o piața si o baza de fani ai genului Sci-Fi. Din nefericire pentru noi, revista noastra nu are concurență. E un lucru pe care ni-l dorim din rasputeri. E o nisa buna, in continua dezvoltare dar cere multa munca si multa investitie. Exista multe proiecte foarte frumoase pe care, atunci cand putem, incercam sa le sustinem. Nu suntem singurii care au folosit folclorul romanesc pentru insipratie. Acum un an, de pilda, a aparut un album care adapteaza in banda desenata povestea lui Praslea cel Voinic si Merele de Aur, album creat de Maria Surducan, o tanara extrem de talentata. Sunt cateva fanzine cu circulatie restransa, exista Revista Comics, sustinuta de redactorul nostru Octav Ungureanu, o publicatie deschisa tuturor creatorilor de banda desenata, o revista numita Terapie de Basm, aparuta in Timisoara si alte cateva proiecte mai mici. Majoritatea sunt insa proiecte de autor. Sustinute din propriile buzunare si cu tiraje extrem de reduse. Astfel ca, spre marea noastra nemultumire, nu avem o concurenta. E o vorba veche printre antreprenorii americani: nimeni nu vrea sa fie primul, dar toti vor sa fie al doilea. Noua ne-ar placea enorm sa fim numarul doi, sa putem invata din greselile altora si sa stim exact ce au facut altii bine ca sa putem replica si noi. Dar n-a fost sa fie asa.

Cati graficieni lucreaza la Harap Alb Continua (care sunt numele lor)? si cati creatori de comics exista in Romania in general?

Depinde ce intelegem prin grafician. O pagina de banda desenata are in spate munca a 6-7 oameni daca ne rezumam doar la partea creativa, fara sa intram in detalii referitoare la marketing sau productie efectiva. Foarte pe scurt, pasii prin care trece o poveste care ajunge sa devina o pagina de banda desenata sunt urmatorii: (1) Scenariu - majoritatea scenariilor pentru HAC! sunt scrise de Marian Coman, autor de carti sci-fi si jurnalist. (2) Storyboard - Scenariul trebui aranjat in cadre sau casete. Aici lucreaza Octav Ungureanu, care este primul "grafician" din intrebare. Storyboard-ul descrie actiunea si expresiile fetelor, decupajul si pozitia personajelor, in desene simple, din cateva linii. (3) dupa storyboard urmeaza creionul si cerneala (liniile care compun desenul)- in cazul nostru, ambii pasi se intampla in acelasi timp, pentru ca se lucreaza digital, cu ajutorul unei tablete grafice. Aici lucreaza Andrei Moldovan, care face desenul efectiv - ceea ce se vede in pagina atunci cand ai revista in fata. De ceva vreme, am adaugat un al doilea ilustrator, Cristian Darstar. (4) ilustratiile in cerneala (de fapt negru "de calculator") ajung apoi la colorist. De-a lungul timpului am avut mai multi coloristi (care sunt si ei impartiti in doua categorii - cei care pun culoarea de baza si cei care pun umbrele si accentele de culoare, cele care dau cu adevarat viata cernelurilor). In acest moment, avem un colorist spaniol, pe nume Daniel Rosa Duran. Daniel este pictor si critic de arta de meserie. (5) dupa ce o pagina este gata in ceea ce priveste cerneala si culoarea, ajunge la letraj si efecte speciale. Peste desene vin asezate bulele de text si acele cuvinte care dau farmecul specific benzilor desenare: POW! BANG! desenate cat mai colorat si vesel, sau trist si lugubru, dupa cum o cere scenariul. Cu asta ma ocup eu. (6) Cap limpede si continuitate. Ca in orice publicatie, exista nevoia de corectura si ca in orice film, exista nevoia de continuitate. Ana Arsene este corectorul nostru.

Lucrul nu se termina aici: dupa ce sunt gata toate cele de mai sus, revista merge la paginator, cel care se ocupa de DTP - se pregateste fisierul de print. Dupa tipar, revista trece in grija celor care se ocupa de distributie, abonamente, marketing si evenimente...

Care sunt revistele de comics cele mai vandute in tara? Cat vinde HAC? Este o afacere profitabila?

In acest moment, HAC! este cea mai bine vanduta revista de comics in Romania. Includ aici si revistele straine, cele cu Batman si Superman. Pur si simplu pentru ca tirajul nostru depaseste cu mult si productia locala si importurile de asemenea publicatii. Dintr-un tiraj de 10 000 exemplare, vindem la chioscuri cam 60%. Diferenta este insa ca o revista de banda desenata este un obiect colectionabil si un numar continua sa se vada si dupa ce a fost retras de la chioscuri, pentru ca merge la distribuitori mai mici, librarii si prin intermediul magazinului nostru online. Pot spune cu mandrie ca ne apropiem cu pasi repezi de re-editarea primului numar pentru ca este pe cale sa se epuizeze. Cat despre profitabilitate… e complicat. Nu vreau sa intru in detalii legate de distributie, plati, taxe si alte cele. Suficient sa spunem ca inca n-am ajuns la break-even. Dar este profitabil din multe alte punct de vedere. Construim o piata pentru banda desenata. Ajutam la popularizarea povestilor romanesti printre romani. Aratam zi de zi ca in Romania putem consuma si ne putem bucura de produse locale, la acelasi nivel de calitate cu cele din tari mult mai dezvoltate, care sunt pe cale sa inghita lucrurile facute "acasa".  

Cat timp ia pentru realizarea unui episod de benzi animate la Harap Alb Continua?

Tot timpul pe care il avem. Si ceva pe langa. Am descris ceva mai sus procesul de productie pentru o pagina de banda desenata. E complex si lung si cere nu doar viteza ci si talent. Productia efectiva, fara tipar, dureaza intre o luna si jumatate si o luna si trei saptamani. De unde si aparitia revistei noastre la doua luni.

Crezi ca peste x ani vei putea vinde drepturile de autor pentru Harap Alb Continua unui studio de film?

Cred ca pot sa visez. Dar nu sa vand - ci sa inchiriez. Mi-ar placea sa existe un film. Sunt insa realist. Costurile pentru o asemenea minunatie ar fi probabil prohibitive. Asta daca ar fi bine facut. Si "bine facut" este singurul fel in care merita ceva facut. Mai realist ar fi insa o piesa de teatru. Si am facut cativa foarte, foarte mici pasi in directia asta. Am beneficiat de concursul a trei actori grozavi: Anamaria Maier in rolul Marei - (Fata lui Rosu Imparat), Vlad Trifas, in rolul lui Stefan (Harap Alb) si Pana Cosmin Teo in rolul lui Moroianu (Spanul). Am avut cateva reprezentatii la evenimente, care au fost extraordinar de bine primite de publicul de toate varstele. Ne-ar placea sa … continuam.

Nici măcar acum Munca la personaj nu s-a terminat. Dupa stabilirea versiunii de revista, urmeaza concept art – diferite ipostaze ale Marei, desenate mult mai detaliat decat cea din revista, care pot fi folosite la afise, postere, coperti, ilustratii web, wallpaper si cat si mai cate.

Au existat și eroi comuniști

Daca vorbim strict despre produse românești, înainte de 1989, în Romania nu a existat banda desenata de continuitate. “Nu în sensul pe care îl ințelegem când privim revistele cu Batman sau Superman, în care fiecare număr continua aventurile unui erou sau set de eroi de-a lungul a mulți ani. Cel mai apropiat de aceasta descriere ar fi Dim Dunăreanu, un personaj imaginat de artistul Puiu Manu”, ne explică Mihai. Am avut însă multă bandă desenată cu subiecte istorice. Astfel putem spune că au existat personaje și eroi principali, dar în apariții unice sau seriale scurte.

Personajele

Ziraxes, zis Imparatul Rosu e poate cel mai puternic vrajitor din lume. Poate pentru ca e slujitorul Zeului Sarpe. Poate pentru ca se hraneste cu sufletele altor vrajitori. Inainte ca toata suflarea sa-l stie drept crudul Imparat Rosu, Ziraxes a fost un invatat bland si drept, la curtea din Xantipor. Profesorul lui Ordiseus, Ziraxes a dat intr-o buna zi peste o carte care i-a schimbat viata. A ajuns sclavul Zeului Sarpe, a devenit nemuritor si a invatat cum sa fure puterile altor vrajitori. Si cum sa ucida. Si a invatat sa-i placa. Ziraxes este tatal Marei si socrul lui Stefan - Harap Alb.

Ordiseus este cunoscut astazi drept intemeietorul Ordisiei, cel mai mare imperiu din lume. Datorita lui, Imparatul Rosu, fostul sau profesor, este astazi inchis in spatele zidului vrajitorilor. Ordiseus a strans laolalta cinci regate care au stat la baza imperiului Ordisian. Vocea Ratiunii, puterea daruita lui Stefan in lumea dintre clipe de o zeitate misterioasa, a apartinut mai intai lui Odiseus. Daca Stefan l-a mostenit pentru ca exista o legatura de sange intre ei sau pentru alt motiv, inca nu este cunoscut. Astazi Ordisia este condusa de un conclav de vrajitori - Consiliul Magilor Imperiali.

Nedelia, In vremuri de mult apuse, cand primul zeu umbla inca pe pamant, erau putine vietuitoare in lume. Si mai putine erau acelea cu darul vorbirii care stiau sa deosebeasca binele de rau. Printre ele, erau 7 asemenea fiinte, create aproape de inceputurile lumii. Intr-o buna zi, creatorul s-a asezat pe o piatra, si s-a odihnit, multumit de ce infaptuise. A hotarat atunci ca de la rasaritul soarelui si pana la apus, odata la fiecare 7 rasarituri, sa fie o zi de odihna. Si toate vietuitoarele daruite

Ștefan, zis Harap Alb, este nepotul lui Vede împărat și principal sa putere este de a-și face prieteni. Și reușșeste asta pentru că vrea să ajute pe toată lumea. Este politicos. Il ia sub aripa lui pe Baian zis Lungila, pentru ca sunt de aceeasi varsta si Baian vrea sa invete lucruri de la el. Abilitati speciale: Manuieste foarte bine palosul si pumnalul sau, s-a antrenat la castel inca de mic. E si un calaret desavarsit.