Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Oprea a fost pus sub URMĂRIRE PENALĂ în dosarul COLOANELOR OFICIALE. Procurorii îl acuză de ABUZ în SERVICIU. Fostul vicepremier: "Vreau să se afle ADEVĂRUL cât mai repede. Sunt NEVINOVAT"

Gabriel Oprea
Autor: | | 28 Comentarii | 2609 Vizualizari

Fostul ministru de Interne s-a prezentat astăzi la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat în dosarul în care este acuzat că ar fi folosit ilegal coloanele oficiale. Oprea a fost pus sub urmărire penală pentru două infracțiuni de abuz în serviciu

La ieşirea din sediul DNA, Gabriel Oprea a declarat că este nevinovat şi că se va prezenta în faţa procurorilor de câte ori va fi nevoie.

Sunt un om care şi-a făcut datoria. Am muncit. Consider că este nedrept. Vreau să vă spun un lucru: aveam protecţie 24 de ore din 24, nu aveam program normal, de la ora 8 la ora 16. Eram întodeauna la dispoziţia statului român. Aveam zeci de instituţii în subordine. (...) "Vreau să se afle adevărul cât mai repede, sunt nevinovat. Vreau să fiu cercetat de justiţia română”, a declarat Oprea.

Reamintim că, miercuri, plenul Senatului a avizat favorabil cererea DNA privind începerea urmaririi penale a fostului vicepremier și ministru de Interne, Gabriel Oprea. Liderul UNPR este acuzat de procurorii DNA de două infracțiuni de abuz în serviciu:

Prima: a folosit resursele umane şi materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoţirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliţiei rutiere. A doua: a încheiat un protocol în baza căruia procurorul general Tiberiu Nițu ar fi beneficiat în mod nelegal de coloană oficială. Marți, Nițu și-a dat demisia.

Dosarul ”Girofarul”. Ce spun procurorii DNA

În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, susțin procurorii DNA, Gabriel Oprea a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne, iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională. „În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere președintele României, președinții celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrul)”, se arată în referatul DNA.

”Folosea coloana oficială și în afara programului de lucru”

În cazul miniștrilor, mai susțin anchetatorii, același act normativ prevede că aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere doar în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență (condiții care trebuie îndeplinite simultan).

”Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului. Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență”.

Polițiștii, la dispoziția lui Oprea

Procurorii DNA mai arată că în cadrul compartimentului special - Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale - au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.

În 10 luni, a folosit coloana oficială de 1.607 ori

”Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale. Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Generale de Poliție a Municipiului București”, se mai arată în referatul DNA.

A încurcat traficul

Astfel, procurorii îl acuză pe Gabriel Oprea că a deturnat resursele Poliției Rutiere, care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulației în municipiul București și folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptățit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalți participanți la trafic, a pus instituția în imposibilitatea de a-și îndeplini una din funcțiile esențiale: supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice: ”Aceasta, în condițiile în care, însoțirea unui demnitar de către Poliția Rutieră presupune atât asigurarea echipajului de însoțire și a vehiculului corespunzător, cât și instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare și siguranță a traficului format din posturi fixe, posturi mobile și patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât și pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficială. Fiecare deplasare presupune, așadar, redirecționarea unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul (de spre exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu)”.

Ajungea mai repede la destinație

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate