Editura Evenimentul si Capital

Gabriel Liiceanu: „Noua Lege a timbrului cultural e o catastrofă. 50% dintre români nu citesc”

Gabriel Liiceanu FOTO: EVZ
Autor: | | 9 Comentarii | 308 Vizualizari

Scriitorul Gabriel Liiceanu s-a impicat în polemica privind introducerea timbrului cultural. Acesta susține că impozitul de un leu pe fiecare carte vândută va ajunge la autorii care sunt admiși ca membri ai Uniunii Scriitorilor din România.

Uniunea Scriitorilor a forțat impunerea timbrului cultural de un leu pentru fiecare carte vândută pentru a administra banii obținuți, a declarat, luni seara, scriitorul Gabriel Liiceanu, în emisiunea „Jocuri de Putere” de la Realitatea TV. Proiectul a fost aprobat de Senat și urmează să fie discutat și în Camera Deputaților.

„Deci ce s-a întâmplat? În urmă cu câţiva ani, această lege a timbrului comportă 2% pe fiecare exemplar. Pe fiecare carte scrie la sfârşit: această carte, 2%” , a declarat apreciatul scriitorul.

Gabriel Liiceanu a mai adăugat că Uniunea Scriitorilor din România este supărată că editurile nu plătesc această taxă de 2% și vor să încaseze un bir suplimentar de la fiecare cumpărător de carte.

„Ei bine, s-au pomenit cu faptul că această sumă de 2% care face, vă spun cât, 700 de mii de euro pe an pentru toate editurile care publică literatură în România, nu intră la ei, intră o mică parte doar de la editurile care plătesc”, a mai adăugat autorul lucrării „Despre Limită”.

În cadrul emisiunii lui Rareș Bogdan de la Realitatea TV, scriitorul Liiceanu a demonstrat de ce noua taxă nu este benefică.

UN BIR ÎN PLUS VA ALUNGA PUBLICUL. „Să vrei să salvezi cultura punând noi biruri pe cultură, e la fel de prostesc ca încercarea de a te scoate din mocirlă apucându- te de păr şi trăgându-te în sus. Noua Lege a timbrului cultural e o catastrofă, oricum ai privi-o. E neconstituţională, împotriva directivelor şi procedurilor europene. Nu există aşa ceva nicăieri în Europa.. Sigur, am stat de vorbă cu distinsul domn Nicolae Manolescu. Am vorbit cu domnul Ion Caramitru. Dânşii spun altceva, au altă părere.

TAXA REDISTRIBUITĂ DE STAT. Ştiţi cât e TVA-ul pe carte la noi? V-am spus 9%. Ce-ar fi ca statul să spună: „Din aceşti 9%, 2% le redistribuim la uniunea cutare”? Nu vi se pare o soluţie civilizată?

CALITATEA POPORULUI RISCĂ SĂ SCADĂ. În joc este nu soarta unui timbru literar, cu timbrul literar nu doar soarta cărții, și cu soarta cărții nu doar cartea, ci fibra poporului român. Cum credeţi că arată calitatea unei ţări, nu în funcţie de calitatea indivizilor care o compun? Ce anume concură la calitatea unui individ, nu mâncarea pe care o înghite mintea lui? Ei bine, fără carte nu se poate face nimic, nimic, nimic. De ce vă închipuiţi, cum o să ajungem poate să discutăm, că există ţări în care TVA-ul, taxa pe cultură e zero în Europa?

Nu există un astfel de impozit în Europa

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate