Fuziunea PNL-PDL, cursă cu obstacole

Fuziunea PNL-PDL, cursă cu obstacole

Monica Macovei vrea să țină un discurs la Congres, pentru a-și promova candidatura la Președinția României, Ungureanu face agitație pe Facebook, iar Falcă a anunțat deja câștigătorul

Congresul comun al PNL și PDL urmează să aprobe mâine fuziunea dintre cele două partide și alcătuirea, între timp, a Alianței Creștin Liberale. În așteptarea momentului, tensiunea crește.

Una dintre probleme este că în afara celor doi candidați la președinție acceptați oficial, Cătălin Predoiu (PDL) și Klaus Iohannis (PNL), mai sunt cel puțin doi care insistă să fie incluși în sondajul ce va determina prezidențiabilul alianței: Monica Macovei și Mihai Răzvan Ungureanu.

Surse din cadrul viitoarei alianțe ne-au declarat că Monica Macovei intenționa chiar să ia cuvântul la congresul PNL-PDL care va consfinți fuziunea, dar comitetul de organizare a refuzat-o. Conform desfășurătorului trimis presei, vor lua cuvântul doar Klaus Iohannis, Vasile Blaga, Ludovic Orban și Cătălin Predoiu. Nici la reuniunea PDL programată sâmbătă, înainte de Congresul comun, nu s-a găsit timp pentru un discurs al lui Macovei. Există temerea că ea ar putea lua cuvântul în momentul votării ordinii de zi, fie la Convenția PDL, fie la Congresul de unificare.

Macovei va candida ca independent

Potrivit unor surse politice, în caz de refuz, Monica Macovei este decisă să candideze la președinția României ca independent. Liderii PDL spun că se așteaptă ca, în acest caz, Macovei să demisioneze din partid. În caz contrar, ea va fi exclusă.

Nino Saviano, consultantul american care în această primăvară a lucrat pentru Cătălin Predoiu, ar lucra, pro bono, pentru europarlamentarul PDL. Potrivit unor surse politice, teoria lui Saviano este că un independent ar avea șanse să câștige președinția României, pe fondul nemulțumirii românilor față de partide.

Într-un interviu pe mail acordat EVZ, Saviano a spus că a consiliat „informal” grupul din societatea civilă care susține candidatura lui Macovei, un grup „compus din oameni obișnuiți”.

Mihai Răzvan Ungureanu nu renunță nici el la ideea unei candidaturi, insistând, ieri, pe Facebook, că ar fi mai bine ca viitorul prezidențiabil să fie desemnat prin decizia asumată a liderilor, și nu pe bază de sondaje. În fața acestei avalanșe de concurență venită din propriul său partid, Cătălin Predoiu a reamintit, la B1TV, că are 200.000 de semnături pentru candidatura sa la prezidențiale, adunate de un grup de suporteri încă din luna februarie.

Ieri s-a trezit însă să toarne gaz pe foc și fostul adversar al lui Predoiu din cursa pentru desemnarea prezidențiabilului PDL, Gheorghe Falcă. Acesta a anunțat deja că Iohannis va fi candidatul viitoarei alianțe, pentru că stă mai bine în sondaje.

Boc, marele absent 

În plus, fostul președinte al PDL, Emil Boc, a anunțat joi că va lipsi de la Congresul de fuziune, pentru că nu e de acord cu „topirea PDL în PNL”. „Dacă ține așa de mult la partid și la numele lui, de ce nu se implică în dezbaterile și în conducerea partidului? El este membru de drept în Biroul Permanent Național”, s-a zburlit Vasile Blaga, citat de stiripesurse.ro. Acesta l-a acuzat pe Boc că a jucat la două capete în campania pentru europarlamentare, când nu a fost prezent la mitingul PDL din Cluj. „Dacă el nu dădea acel semnal noi am fi fost partidul numărul doi în România și lucrurile se discutau altfel (…)”, a spus Blaga.

Se așteaptă la plecări

Și în PNL sunt nemulțumiri, cum ar fi cele legate de numele alianței. „Ce treabă avem noi cu creștinismul, la Cotroceni? Nu suntem mai toți creștini pe aici? Avem de dus vreun război religios prin codrii patriei și nu am observat eu?”, s-a plâns senatorul PNL Cristian Bodea. Acesta e nemulțumit că numele a fost stabilit fără consultarea Delegației Permanente a PNL. Și senatorul Mircea Roșca a exprimat dubii cu privire la denumirea alianței. Nici în filiale nu este pace. Președintele PDL Brăila, Alexandru Nazare, a declarat că el nu se va întâlni oficial cu liderul liberalilor brăileni, senatorul Cătălin Boboc, decât atunci când PNL va părăsi guvernarea locală. „Nu avem cum să pretindem că vrem să facem politică împotriva PSD, stând cu PSD la masă”, a explicat el. „Nu spun că după data de 26 iulie nu o să fie plecări și dintr-o parte, și din alta”, a admis joi președintele PNL Bistrița- Năsăud, Stelian Dolha, care speră însă că „numărul celor care pleacă o să fie mai mic decât numărul celor care o să vină”.

Ne puteți urmări și pe Google News