“Frăția” României cu Moldova –vize pentru români și extrădarea ambasadorului

“Frăția” României cu Moldova –vize pentru români și extrădarea ambasadorului

Primele măsuri ale noului președinte al Republicii Moldova, pro-rusul Igor Dodon, au fost eliminarea steagului UE din birou și schimbarea denumirii de” limba română în limba moldovenească”. Dodon nu face decât să continuie politica antiromânească dusă de Partidul Comunist condus de predecesorul său Vladimir Voronin , fostul președinte, care în timpul mandatelor sale a extrădat ambasadorul României la Chișinău și a interzis accesul cetățenilor români în Moldova în 2009.

După declararea independenței Republicii Moldova  , Partidul Comunist al Moldovei a fost scos din legalitate. În  1993  Vladimir Voronin, Eugenia Ostapciuc și Victor Stepaniu, vechi lideri comuniști sovietici  au reînființat  Partidul Comuniștilor din Republică Moldova.  Au reușit să creeze un puternic curent anti-românesc și prorus .  În doar câțiva ani au reușit să ajungă la guvernare  și să câștige președenția Republicii Moldova pentru liderul Voronin între 2001  și 2009.  Deși Vladimir Voronin a afirmat în repetate rânduri  că  își  dorește  aderarea Moldovei la UE ,în realitate, prin măsurile pe care le-a promovat, a compromis relațiile Moldovei  atât cu Uniunea Europeană, cu România că tară membră a UE, dar și cu Rusia.  În timpul mandatelor sale a dus  o politică dură  împotriva românilor  care a avut ca punct culminant închiderea granițelor cu România .  În 2009  , împreună cu Igor Dodon l-a declarat  persona non grata pe ambasadorul român la Chișinău, Filip Teodorescu și a decis introducerea regimului de vize obligatoriu pentru România. Voronin  s-a răzbunat astfel pe România pe care o considera că s-ar afla în spatele protestelor de stradă.

Igor Dodon , discipolul “comunistului Voronin

Cariera  profesională a lui Igor Dodon este strict legată de cea politică în cadrul Partidului  Comunist pe care l-a parasite  însă în anul 2011 atunci când  formațiunea politică condusă de Voronin era în opoziție. În mai 2005, Igor Dodon este numit în funcția de viceministru al economiei și comerțului din Republică Moldova și în 2006 devine ministru   În  guvernul  format de Zinaida Greceanii la data de 31 martie 2008, Igor Dodon a fost numit direct de către Voronin  în funcția de prim-viceprim-ministru și ministru al economiei și comerțului. În anul 2009 a fost unul dintre principalii susținători ai măsurilor antiromânești și antiUE.  După  trecerea comuniștilor în opoziție părăsește Partidul Comunist și formează Partidul Socialiștilor din Republica Moldova . Doctrina noului partid este aceeași cu a comuniștilor   .o politică externă  pro-rusă, în opoziție cu orientările pro-europene, adoptate de coaliția democratică de guvernare. În nenumărate rânduri Igor Dodon a afirmat că Republică Moldova ar trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan în detrimentul Uniunii Europene.  El pledează pentru denunțarea imediată a Acordului de Asociere Republică Moldova–Uniunea Europeană  În politică internă, tot conform orientărilor pro-ruse, Igor Dodon promovează federalizarea Republicii Moldova și susține că nesemnarea „memorandumului Kozak” în toamnă anului 2003 a fost o greseală.  Cu acest discurs a reușit să își formeze un capital politic destul de însemnat format în principal din cei aproape un million  de vorbitori de limbă rusă din Moldova , aproximativ trei zeci la sută din populație.  Pe fondul scandalurilor de coupție și a luptelor  permanente în rândul partidelor europene  , Igor Dodon a reușit să câștige președenția Republicii Moldova anul acesta și să facă din Partidul Socialiștilor principalul partid de opoziție din Parlament.