Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

ACTORUL legendar Franco Nero, pentru EVZ: „Ce se întâmplă acum pe pământ este teribil! ”

Franco Nero, o legendă a cinematografiei mondiale - FOTO: GABI BOHOLŢ
Autor: | | 2 Comentarii | 9150 Vizualizari

Invitatul special al celei de-a 11-a ediții a Festivalului Internațional de Film București (BIFF) a fost actorul italian Franco Nero. El a acceptat invitația pentru că voia să ajungă la Singureni, locul în care prietenul său, jurnalistul Mino Damato, a înființat un centru pentru copiii seropozitivi.

La 26 de ani era deja o legendă a filmelor de western spaghetti. Avea un fizic perfect, trăsături regulate peste care lumina cel mai intens albastru posibil, al ochilor lui. Dar pentru Franco Nero nu era de ajuns să fie actorul frumos, dorit de toate femeile. Şi-a dorit să devină un actor serios, unul adevărat. A avut profesori buni, a lucrat cu cei mai mari regizori şi actori. De altfel, Sir Laurence Olivier i-a spus pe când filma la „Camelot” că un actor are de ales. „Poţi fi o stea, să faci filme renumite, să câştigi o mulţime de bani sau poţi încerca roluri diferite constant, poţi munci din greu şi poţi avea o carieră mult mai interesantă astfel, care te va bucura mult mai tare. Vei fi criticat, dar cel care va câştiga în final eşti tu”. Franco Nero a ales să-i urmeze sfatul. El a acceptat însă invitaţia de a veni la Festivalul Internaţional de Film Bucureşti (BIFF) mai mult pentru că voia să ajungă la Singureni, locul în care prietenul său, jurnalistul Mino Damato, a înfiinţat un centru pentru copiii seropozitivi.

Obosit, pentru că nu dormise cu o noapte înainte, nervos, iritat, îşi plimba privirea albastră prin holul Grand Hotel Continental, aşteptând să înceapă interviul pe care a acceptat să-l acorde cititorilor „Evenimentului zilei". Mă pierdusem o clipă în acel mare albastru gândindu-mă că o astfel de şansă ai o dată în viaţă ca jurnalist. Nu în fiecare zi stai faţă în faţă cu o legendă. Întrebările pe care i le-am pus au avut darul de a-l îmbuna şi la sfârşitul interviului aveam să dau mâna cu un Franco Nero zâmbitor, mult mai bine dispus.

- EVZ: Vă mărturisesc că am chiulit de la școală într-o zi, ca să văd filmul în care jucați, „Salamandra”.


Adevărata misiune a actorului Franco Nero este ajutorarea unor copii orfani dintr-un sat italienesc, printre care se află și români


- Franco Nero: Cum? De ce?

- Era cel mai tare film din acea perioadă. Avea un subiect care ardea.

- Înţeleg. Dacă a fost ceva ce îţi doreai să faci şi ai reuşit este bine. Fă întotdeauna ceea ce simţi. „Salamandra” a fost mai întâi o carte minunată, era scrisă de Morris West, un mare scriitor. Era o perioadă fierbinte în Italia. Îmi amintesc de perioada filmărilor şi de compania minunată de care m-am bucurat. Este vorba, mai înainte de orice, de Anthony Quinn, tatăl meu, care m-a adoptat ca fiu. Acum câteva zile, pe 21 aprilie, ar fi împlinit 100 de ani. A fost sărbătorit printr-un mare eveniment la Los Angeles şi am vorbit la telefon, pentru că eram la Roma, nu am avut cum să merg acolo. Am avut deci companioni incredibili, Eli Wallach, Christopher Lee, Claudia Cardinale. Am avut privilegiul să lucrez cu mari actori. Înveţi enorm. Când lucrezi cu actori mari devii la rândul tău un actor mare. Când lucrezi cu actori îngrozitori, ajungi la rândul tău un actor îngrozitor. Înţelegi!? Am fost norocos să lucrez cu cele mai staruri din America, dar şi din Anglia. Fiind italian, pot spune că a fost un privilegiu. Sunt foarte norocos.


ț

FOTO: Secvență din filmul "Django unchained" al lui Quentin Tarantino- Apropo de staruri din Anglia, am văzut chiar săptămâna trecută un film cu dumneavoastră și Dame Hellen Mirren.

- „Painted Lady”?

- Da. Mi-a plăcut rolul pe care l-ați făcut, se simțea faptul că erați prieteni în viața reală.

- Aşa este. Este o actriţă minunată. Da, este, de asemenea, prietena mea. Este căsătorită cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, regizorul Taylor Hackford. Taylor şi cu mine ne ştim de-o viaţă. În urmă cu ceva timp îi tot întrebam unde au casa de vacanţă şi ei răspundeau în sudul Franţei. „Cum în sudul Franţei?” le-am atras eu atenţia. „Trebuie să veniţi în sudul italiei unde merg eu la pescuit”. „Eşti sigur?” „Trebuie să veniţi. O să găsiţi acolo un loc mult mai frumos”. Şi într-o zi au venit în sfârşit. Am organizat totul pentru ei, un mic vas de pescuit şi au văzut un loc care le-a plăcut în Salerno, în regiunea Puglia din sudul Italiei şi l-au cumpărat. De trei ani, de câte ori au vreme, merg acolo, adevărul este că şi casa este fantastică. Le-a plăcut. Nu le-a părut rău că au ales sudul Italiei. Sunt înnebuniţi. Ea chiar o rupe binişor în italiană.

- Suntem născuți în aceeași zi.

- Interesant. Suntem chiar în a doua zi de Săgetător. Deci iubeşti libertatea?

- Da.

- Suntem sub semnul libertăţii. Nu suport constrângerile de niciun fel. Trebuie să fiu liber. Îmi place să călătoresc. Uneori cred că sunt ca şi ţiganii, nomad. Suntem punctuali. E ceva ce ne defineşte, ca Săgetători. Tragem cu arcul, nu, ţintim sus, avem un scop! Dacă întârzii cinci minute sun imediat ca să anunţ. Tot ce ţine de precizie are legătură cu Săgetătorul.

- Românii vă iubesc pentru că ați interpretat roluri aproape de sufletul lor. Sunteți un simbol al libertății, iar în perioada aceea românilor tocmai libertatea le lipsea. De aceea a avut atâta succes „Salamandra”.

- Înseamnă că mi-am făcut treaba bine, că m-am comportat bine. Oriunde merg în lume oamenii mă privesc ca pe o legendă, ca pe un mit, şi sunt foarte mândru de asta. Altfel, ce rost ar avea.

- Aduce a misiune.

-Da. Aduce. Dar dacă vreţi vă spun care cred eu că mi-e adevărata misiune pe pământ. Există un sat în afara Romei unde sunt voluntar de 50 de ani, Don Bosco în Tivoli. Avem grijă de orfani şi sunt şi copii români acolo. Îmi amintesc că acum 13 ani poliţia ne-a adus un băieţel de 5 ani, român. L-au găsit dormind pe străzi. L-am păstrat noi. „Unde sunt părinţii tăi?”, l-am întrebat. Nu ştia. Într-o zi au venit nişte oameni în sat şi au spus că sunt părinţii lui, dar băiatul s-a ascuns. Nu a vrut să-i vadă. Aşa că a rămas cu noi. A crescut. Acum e un băiat minunat de 18 ani, se numeşte Valentino. Avem multe astfel de poveşti. Peste trei săptămâni avem un eveniment mare. Căutăm să strângem fonduri pentru acest sat în care locuiesc copii orfani. Lucrez mult ca să-i ajut. Aceasta este adevărata mea misiune. În această jumătate de secol satul orfanilor a devenit a doua mea casă, una spirituală.

- Ce înseamnă acasă pentru dumneavoastră?

- Nu e uşor, pentru că mereu sunt nevoit să călătoresc peste tot în lume. Dar mă simt acasă în Italia sau în casa mea de la ţară din Italia. Cu prietenii mei, jucăm cărţi, ne uităm la sport, ne simţim confortabil acolo. Când vine toată familia englezească, aşa cum îi spun eu, şi îi am pe toţi lângă mine pe perioada verii, asta înseamnă ACASĂ pentru mine.

- Ce înseamnă să fii actor?

- Să fii actor este ceva serios, nu ce citeşti prin ziare. O premieră aici, una acolo, bârfe, toate sunt nişte prostii. Dacă vrei să fii un actor serios, trebuie să faci şcoală. Am făcut cea mai bună şcoală de teatru din Italia, era la Milano, Piccolo Teatro, cu Giorgio Strehler, acolo am învăţat baza actoriei. Apoi totul venea de la sine. Dar astăzi, totul s-a schimbat din cauza televiziunii. Toţi cei care arată bine, sunt frumoşi, merg şi fac telenovele, dar nu reuşesc să devină actori adevăraţi. Trebuie să ai personalitate, ai nevoie de ceva în interiorul tău care să te facă să străluceşti. Cred că dacă ai talent, este important să urmezi o şcoală ca să poţi să dezvolţi acest talent. Ai nevoie de disciplină. Nu cred în actorii care s-au născut bogaţi. Eu m-am născut sărac, a trebuit să supravieţuiesc, a trebuit să lupt pentru tot ceea ce am. Când joci o scenă se vede pe chipul tău suferinţa, ceva în interiorul tău arată că ştii să lupţi.

- Cei mai apropiați prieteni?

- În viaţă eşti norocos dacă ai doi sau trei prieteni adevăraţi. Ai multe cunoştinţe, care se laudă că-ţi sunt prieteni, dar prietenii adevăraţi sunt altfel. Sunt norocos pentru că într-adevăr am prieteni. Primul este micul preot din Villagio Don Bosco, în Tivoli. Este un prieten în care mă pot încrede total. Cealaltă persoană de încredere, oricât de ciudat ar suna, este sora mea. Ea ar muri pentru mine. Asta înseamnă prieten adevărat. Sunt norocos. Şi mai este ceva. Mentorul meu a fost John Houston, el m-a descoperit. Îi datorez mult. El m-a învăţat engleză şi mi-a sugerat să fac filme americane. Îi datorez enorm.

- S-au schimbat multe de-a lungul timpului. Se întâmplă atâtea în lume astăzi, sunt conflicte peste tot, parcă nimic și nimeni nu mai e în siguranță. Simțiți același lucru?

- Ce se întâmplă acum pe pământ este teribil. Nu ştiu de ce. Pare că viaţa nu mai are sens în multe ţări. Nu se poate să moară atât de mulţi oameni. Mă gândesc la milioanele de armeni omorâţi de turci acum 100 de ani, evreii care au fost exterminaţi de nemţi. Dar acum este şi mai rău decât atunci. Este de necrezut. Nimic nu mai e în siguranţă. Eşti norocos că trăieşti. Oriunde poate exploda o bombă. Este incredibil. Sunt foarte îngrijorat. Mai ales pentru noile generaţii. Nu ştii ce urmează după noi. Este din ce în ce mai rău. Peste tot e la fel.

O relație care durează de 48 de ani

În centrul vieții lui Franco Nero este Vanessa Redgrave. S-au cunoscut în 1966 pe platourile de filmare „Camelot”, el a fost Lancelot, ea, Guinever, ea avea 30, el 26. Părea imposibilă o relaţie între un actor de origine modestă și Redgrave, a cărei familie însemna ceva pentru teatrul englez, o bătăioasă activistă de stânga, soție a lui Tony Richardson, mamă a două fete. Un an mai târziu a divorțat de Richardson, s-a mutat cu Franco Nero într-o casă din Piața San Pietro şi au avut un fiu, Carlo Gabriel Nero. S-au căsătorit însă mulți ani mai târziu, în 2006, în micul sat Don Bosco în Tivoli. Au avut o ceremonie simplă. Este o căsătorie bazată pe dragoste și respect reciproc. S-au separat de câteva ori, au avut ciocniri înverşunate, dar s-au regăsit cu şi mai mare pasiune. În iunie 2006, Vanessei Redgrave i-a fost acordat un premiu pentru întreaga carieră în cadrul FIF Transilvania. Ea a dedicat premiul unei organizații care militează împotriva proiectului minier de la Roșia Montană, exprimându-și opoziția fermă față de acest proiect.


FOTO:  Franco Nero și Vanessa Redgrave, în 1967Un actor mare de tot

- EVZ: „Nymph” este filmul pe care-l promovați la BIFF, nu?

- Franco Nero: Da. Titlul original este „Mamula”, dar distribuitorii au decis să-l schimbe. Mamula era numele unei fortăreţe, unde regizorul Milan Konjevic a filmat povestea. Cred că este un film bun. Mi-a plăcut să fac parte din această poveste, echipa a fost minunată. Locul de filmare a fost incredibil, undeva în Muntenegru. Era un oraş mic unde nu erau magazine şi nici hoteluri. Era un singur bar. Asta era tot. Era un mic golf lângă mare. Mi-a plăcut mult acel loc.


FOTO : Soțul și soția- Nu e prima dată când veniți în România. Vă place?

- Am venit de multe ori ca să filmez, dar şi să văd un prieten, Mino Damato care a reuşit să facă lucruri minunate aici. A adoptat-o pe Andreea, o fetiţă din România, seropozitivă. În 1996, la un an de la înfiinţarea Fundaţiei „Bambini in Emergenza”, Andreea a murit. Asta l-a determinat pe Moni să lupte. A început prin transformarea a două din pavilioanele Spitalului „Victor Babeş”, din Bucureşti, în Centre de îngrijire a acestor copii. În 1997, a înfiinţat un Centru-Pilot, la Singureni, în apropiere de Bucureşti. Aici, în câteva case, copiii seropozitivi externaţi au un pat, mâncare şi pe cineva care să-i primească şi să-i vegheze cu iubire. El a murit în urmă cu câţiva ani, dar mi-am dorit să ajung să văd ce a reuşit el. Am mai fost la Cluj, am fost la Sibiu, oraşe absolut minunate. Îmi place România!


FOTO: Franco Nero în rolul din Nymph, film regizat de Milan Todorovic


Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate