Fostul procuror Neu Carpen fuge de condamnare ca orice condamnat mărunt

Fostul procuror Neu Carpen fuge de condamnare ca orice condamnat mărunt

Procurorul Nelu Carpen, fostul șef al Parchetului Buftea, condamnat la șase ani de închisoare cu executare, a fost dat în urmărire internaționala.

Fostul magistrat Nelu Carpen a fugit din țară, în vară, cu puțin timp înainte ca Înalta Curte să-l găsească vinovat, definitiv, pentru corupție. Instanța l-a gasit vinovat pe Nelu Carpen de trafic de influență și l-a condamnat la șase ani cu executare. Nelu Carpen figurează acum pe lista urmăriților internațional. Asta după ce, la mijlocul anului, după sentința cu executare, împreună cu soția și copilul a plecat din țară.

Reamintim că, în iunie, Nelu Carpen a fost găsit vinovat pentru mai multe fapte de corupţie. În perioada octombrie - decembrie 2009, Nelu Carpen, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea, a pretins, prin intermediul avocatei Claudia Gîlceavă, suma de 4.000 euro de la două persoane (din care una era cercetată într-un dosar penal aflat pe rolul aceleiaşi unităţi), pentru a nu o trimite în judecată. În plus, în cursul lunii octombrie 2009, avocata Gîlceavă, a falsificat un contract de asistenţă juridică încheiat cu cel cercetat, în care a consemnat în mod eronat faptul că suma de 4.000 euro ar fi fost încasată cu titlu de onorariu, falsificând, totodată şi mai multe facturi fiscale şi chitanţe.

Găinăriile procurorului Carpen

În cursul anului 2009, procurorul Carpen împreună cu avocata Gîlceavă a cerut şi primit de la o persoană suma de 3.000 euro pentru a interveni pe lângă procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, în scopul obţinerii unei soluţi ifavorabile într-un dosar penal. La rândul său, Ileana Claudia Gîlceavă, avocat în Baroul Bucureşti, în perioada iulie - august 2009, a pretins şi primit suma de 450 euro de la un denunţător, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui ofiţer de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - Brigada de Poliţie Rutieră, pentru a-l determina să finalizeze cercetările într-un dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti cu o propunere favorabilă denunţătorului. La data de 23 aprilie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Carpen Nelu şi Zamfirachi Adrian Richartt pe o perioadă de 29 de zile.

Podiumul rușinii procurorilor condamnați

Este una din cele mai mari pedepse date în ultimii ani de Curtea Supremă unui procuror. Până la această decizie, topul corupților din Parchete era completat cu condamnări definitive de patru-cinci ani de închisoare. Fost prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Nicuşor Apostu a primit, pe 25 aprilie 2012, cinci ani cu executare. Similar, Maximilian Bălăşescu - cunoscut în mass-media ca „Procurorul vrăjitoarelor” - de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, a primit, pe 17 iunie 2013, 5 ani de închisoare cu executare. „Clasamentul” era completat de procurorii Ioan Berghezan, de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia, şi Marian Niţă, de la Parchetul Tribunalului Călăraşi, care execută patru ani de închisoare cu executare.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Nelu Carpen că a primit șpăgi (bani, iepuri, fazani) pentru a favoriza mai multe persoane cercetate. Totul se făcea prin intermediul unor complici, foşti poliţişti sau avocaţi, care au primit ieri condamnări cu închisoare. În acelaşi dosar, Aurică Sterea, fost magistrat la Judecătoria Buftea, a fost condamnat pentru favorizarea infractorului la un an de închisoare cu suspendare. El a intervenit la Carpen pentru a scăpa o rudă de o infracțiune rutieră.

Campionul condamnărilor a eliberat interlopi

Judecătorul Dumitru Rebegea, de la Tribunalul Prahova, execută în prezent o condamnare de cinci ani și șase luni după ce a primit bani pentru eliberarea unor interlopi din clanul „Ghenosu”.

Este judecătorul cu cea mai mare pedeapsă primită în ultimii ani. Într- un alt caz, fostul vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Cătălin Șerban, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru trafic de influență. Foști judecători la Tribunalul Dolj, Marius- Bogdan Diaconescu și Laurențiu-Traian Anghel, execută patru ani și șase luni după ce au vândut sentințe pe bani.

Ne puteți urmări și pe Google News