Fostul prefect al Galaţiului a fost eliberat de judecători, deşi la precedenta punere în libertate a vrut să asasineze un martor

Fostul prefect al Galaţiului a fost eliberat de judecători, deşi la precedenta punere în libertate a vrut să asasineze un martor

Curtea de Apel Galaţi a decis, aseară, punerea în libertate a fostul prefect de Galaţi Emanoil Bocăneanu, care se afla în arest din luna mai după ce încălcase condiţiile eliberării condiţionate, mergând la Brăila pentru a discuta despre angajarea unui asasin pentru uciderea unui denunţător din dosarul său de corupţie.

Magistraţii au admis astfel contestaţia formulată de Emanoil Bocăneanu împotriva deciziei Tribunalului, care emisese mandatul de arestare preventivă pe numele fostului prefect.

Instanţa a constatat că, în 5 iunie, a încetat de drept măsura arestării preventive luată de Tribunalul Galaţi în cazul lui Emanoil Bocăneanu şi a dispus punerea de îndată în libertate a acestuia.

Decizia Curţii de Apel Galaţi este definitivă, motiv pentru care fostul prefect a fost eliberat din Penitenciarul Galaţi, unde era încarcerat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Emanoil Bocăneanu a fost arestat preventiv, pentru a doua oară, în data de 7 mai, după ce a încălcat condiţiile eliberării condiţionate. Surse apropiate anchetei, citate de Mediafax, au declarat în luna mai, că Emanoil Bocăneanu a plecat din Galaţi deşi avea interdicţie şi a mers la Brăila unde s-a întâlnit cu un bărbat pentru a încerca să negocieze angajarea unui asasin pentru uciderea unuia dintre denunţătorii din dosarul în care fostul prefect a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Bărbatul în cauză a reclamat însă intenţia lui Emanoil Bocăneanu la Parchetul Tribunalului Brăila, motiv pentru care un anchetator sub acoperire urma să fie asasinul plătit. Emanoil Bocăneanu s-a predat ulterior la Poliţia Judeţeană Galaţi, fiind încarcerat în penitenciar.

În 31 ianuarie 2014, Emanoil Cătălin Bocăneanu, fost prefect al judeţului Galaţi, a fost trimis în judecată, pentru nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a ameninţat şi a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi (martor denunţător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituţie a lui Carmen Cotan, o prietenă a soţiei lui Bocăneanu.

"Pentru a asigura câştigarea concursului de angajare de către Cotan Carmen, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin l-a determinat preşedintele comisiei de concurs să-i remită acesteia subiectele, prin intermediul inculpatului Topală Bogdan-Valentin, înainte de susţinerea concursului", au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.

De asemenea, Emanoil Bocăneanu mai este acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, fiind membru al comisiei, "s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câştigător la concursul desfăşurat în luna august 2013". Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa "să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida".

O altă faptă de care este acuzat Bocăneanu, care ar fi fost comisă în perioada 2012 - 2013, este aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajaţi din Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unităţii, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia.

Fostul prefect al judeţului Galaţi mai este acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situaţii, la ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

Fostul prefect este acuzat şi că, în perioada octombrie - noiembrie 2013, "dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţie", i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi. Bocăneanu a întocmit în acest sens chiar o adresă din partea Prefecturii judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate, "necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale".

De asemenea, Emanoil Bocăneanu mai este acuzat şi că, în perioada 11 mai 2012 - 14 noiembrie 2013, după ce a fost numit prefect al judeţului Galaţi, a folosit "excesiv şi abuziv" patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice şi un modem de internet aparţinând Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi, deşi plecase de la această instituţie. Mai mult, a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care şi Bogdan Topală, astfel de servicii, susţin anchetatorii.