Editura Evenimentul si Capital

Filmul POLITIC al Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul

Soprana Cheryl Barker în rolul Salomeii, într-o senzațională montare din 2012, pe scena din Sidney, a operei omonime a lui Richard Strauss, după piesa lui Oscar Wilde
Autor: | | 0 Comentarii | 2870 Vizualizari

Ioan Botezătorul și-a pierdut capul pentru că a prețuit Adevărul mai mult decât Viața. O lecție teribilă pentru zilele noastre, când valorile sunt relativizate și Adevărul își pierde majuscula și se multiplică democratic: fiecare cu „adevărul” lui.

„Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, prăznuită de Biserică pe 29 august, este zi de post aspru, în amintirea unuia dintre cele mai sinistre episoade relatate în Biblie.

FILMUL

Suntem în timpul lui Irod Antipa, care domnea peste Galileea și Pereea, după ce regatul tatălui său, Irod cel Mare (cel cu Magii și cu uciderea puncilor), fusese împărțit celor trei băieți ai acestuia.

Spre ghinionul lui, Antipa, un ins laș, șovăielnic, meschin și vicios, va fi pomenit de Istorie doar pentru că s-a ciocnit cu doi coloși: Ioan Botezătorul și Iisus Hristos.

Ioan, călit în asceza din pustie, unde se îmbrăca în piei de animale și se hrănea cu lăcuste și cu miere de albine sălbatice, era exact opusul lui Irod: curajos, tăios, direct. Iisus îl caracterizează perfect: „Nu este trestie clătinată în vânt”.

În scurt timp, ajunge piaza rea a Establishmentului, neiertând pe nimeni: îi mustră pe farisei și pe saduchei (Politicienii și Biserica) pentru fățărnicia și viața lor vicioasă, pe vameși (Finanțele) pentru lăcomie, pe ostași (Armata și Poliția) pentru cruzime. Mai rămăsese Șeful Statului. Capul putreziciunii Sistemului.

Ioan nu ezită: îl acuză pentru viața sa nelegiuită. (Atenție: în acele vremuri, Legile lui Dumnezeu nu difereau de legile oamenilor!). Irod trăia în concubinaj cu Irodiada, soția fratelui său Filip. Pentru aceasta, Antipa se despărțise de nevasta sa legitimă și își exilase fratele.

Deși legea iudaică prevedea căsătoria de levirat, prin care, dacă un bărbat murea și nu avea copii, fratele său trebuia să se căsătorească cu nevasta acestuia și să-i facă copii, aceasta nu i se aplica lui Irod. Fratele lui, Filip, trăia, ba avea și urmași, pe frumoasa Salomeea, care avea să devină complice la asasinarea lui Ioan.  Pentru că nu regele, ci Irodiada, simțindu-se ofensată de mustrările lui Ioan, i-a vrut acestuia capul cu orice preț (să te ferească Dumnezeu de hormonii amantei ajunși la guvernare!)

Ca să scape de gura cicălitoarei din pat, Irod trimite în secret ostași să treacă granița (Iordanul), în Galileea, regiune care nu se afla sub jurisdicția sa și unde propovăduia Botezătorul. Este vorba de o adevărată operațiune specială a acelor vremuri, în urma căreia Ioan este prins și închis într-o temniță aflată în localitatea Macherus, la 50 de kilometri de Ierusalim.

Acolo, are loc un episod de roman: Irod îl vizitează pe Ioan și cei doi au o lungă discuție. Regele este încântat de ce aude de la prooroc, convins că acesta este omul lui Dumnezeu. („Irod se temea de Ioan li cu drag îl asculta”, relatează evanghelistul Marcu).

VICLENIA

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate