Mihai Fifor ne anunță că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au un rol important în achiziția de armament

Mihai Fifor ne anunță că Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au un rol important în achiziția de armament

De câteva zile, Mihai Fifor repetă obsesiv o declarație. Ministrul Apărării simte nevoia să ne anunțe că orice achiziție importantă pe care o va face Armata Română trebuie să fie aprobată și de Parlament. A spus-o luni într-o emisiune și a făcut-o din nou marți seară.

E primul dintre ultimii 3 miniștri care insistă pe rolul Legislativului în cumpărarea de rachete, avioane sau transportoare blindate. Explicația stă întrun element foarte simplu: toate aceste achiziții sunt purtătoare și de capital politic, cine participă la încheierea acestor contracte crește în ochii partenerilor externi. Este o realitate, așa cum tot o realitate este că de la împărțeala capitalului de imagine pe care le vor aduce viitoarele achiziții au lipsit două personaje care duc lipsă tocmai de capital politic extern, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Cred că de câteva zile, Mihai Fifor acționează, cel puțin pe acestă temă, ca un comunicator al celor doi, chiar dacă nu le folosește numele în declarații. Despre cel puțin unul dintre ei, mă refer la Dragnea, știm că l-a enervat faptul că nu a avut niciun cuvânt de spus la discutarea contractelor.

Adevărul este că deși pare o certitudine pentru toți că vom cumpăra sisteme Patriot și încă 36 de avioane F 16, Parlamentul nu a apucat să avizeze niciuna dintre aceste tranzacții, până la această oră nu s-a depus vreo solicitare la Parlament pentru aceste contracte, deși fiecare dintre ele depășește suma cerută de lege, 100 de milioane de euro, pentru ca operațiunea să nu se desfășoare fără un vot în legislativ.

Până acum, legat de cheltuirea a 2% din PIB pe anul 2017, la parlament este o singură solicitare, din aprilie, a ministrului Gabriel Leș. Dar în documentul trimis e vorba de 8 programe de achiziții, printre care și deja celebrele corvete, nu apar rachetele Patriot sau suplimentarea flotilei de aviație militară. De altfel, anunțul că vom achiziționa rachetele americane a fost făcut abia după vizita lui Klaus Iohannis în SUA, în iunie. O iritare a existat în rândul coaliției de guvernare, recunoscută de Liviu Dragnea abia în septembrie, când a spus că a auzit la televizor că România va cumpăra rachete Patriot, că era cu Sorin Grindeanu și că amândoi s-au mirat că se angajează cheltuieli de peste 4 miliarde.

Lui Grindeanu i-a trecut repede mirarea, probabil după ce i s-a stabilit și lui o întâlnire la Washington, după care a urmat scandalul cu demiterea sa. Oricum, scrisoarea lui Leș abia a trecut de comisiile de Apărare, nu a mai ajuns la birourile permanente și nici contractele nu au primit avizul preliminar al Parlamentului.

Următorul ministru, Adrian Țuțuianu, a vorbit, în vară, de schimbarea scrisorii de intenție întocmită de predecesorul său. Ba chiar, în august, a anunțat că a pregătit primul proiect de lege, cel pentru cumpărarea corvetelor. Interesant este că tot el spunea că prima tranșă pentru sistemele Patriot va fi plătită în noiembrie, deși acest contract nu făcea obiectul unui proiect de lege. De fapt, Țuțuianu nu a mai apucat să trimită niciun proiect legat de achiziții în Parlament. Apoi au urmat anunțul că pleacă și el în SUA și demisia sa intempestivă și suspectă.

Mihai Fifor a plecat în America în locul lui Țuțuianu și de acolo a venit cu anunțuri despre noi achiziții, cea mai răsunătoare fiind a 36 de avioane. Nici vorbă de Parlament în primele declarații de după vizita în SUA. După ședința de la Sucevița, unde s-a reunit conducerea PSD, Fifor a schimbat tonul anunțurilor, neratând nicio ocazie de a aminti rolul parlamentarilor în desfășurarea acestor contracte.

Din informațiile mele, primul proiect de lege pe tema cumpă- rării rachetelor Patriot va fi trimis după 20 octombrie, când România va primi de la partea americană acceptanța. Din acel moment, Parlamentul trebuie să se miște repede, dacă trebuie respectat termenul primei tranșe, noiembrie.