FIFE Zlatna 2015: „Acasă la Brâncuşi” a obţinut Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film Etnografic
- Maria Huculici
- 9 iunie 2015, 15:00
„Acasă la Brâncuşi”, în regia lui Radu Rora, este cel mai bun film etnografic, distins cu Marele Premiu al juriului Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna, ediţia a treia.
În competiţia de la Zlatna s-au înscris 35 de filme din 8 ţări de pe 3 continente. Un juriu al elitelor din lumea filmului şi a muzicii a decis să acorde “Marele Premiu” documentarului „Acasă la Brâncuşi”, poate cel mai impresionant film de prezentare al Gorjului realizat vreodată. Din juriu au făcut parte: celebra scenaristă şi regizoare Elisabeta Bostan, maestrul Dorel Vişan, regizorul Nicolae Mărgineanu, criticul de film Nicolae Călin Căliman, realizatoarea Tv Carmen Ştefănescu, regizorul Cristi Toporan, maestrul Dumitru Fărcaş, solistul Ioan Bocşa. „Aceşti "COLOŞI" au ajuns la un consens şi ne-au dat marele premiu. TORA, eşti tare! Ai o echipa grozavă!”, a declarat unul dintre membrii echipei.
Prezent pe scena festivalului, Radu Tora, câştigătorul Marelui Premiu a spus că prima oară a fost în oraşul Zlatna în anul 1991, iar acum a avut un şoc când s-a reîntors recunoscând că oraşul nu mai are nimic din „imaginea cenuşie” a perioadei de început a anilor 1990.
De remarcat că la concurs au participat regizori şi scenarişti din România, Turcia, Danemarca, Germania, Italia, Cehia. Mexic, Brazilia, Africa de Sud, Croaţia, etc. cu peste 30 de filme. Festivalul etnografic de la Zlatna este unic în lume. Filmul documentar este produs de către Radu Tora, project manager – Ion Călinoiu, imagine şi montaj – Constantin Pahontu, şi a fost realizat de Consiliul Judeţean Gorj/ Serviciul Public Judeţean Salvamont Gorj , prin casa de producţie "Sfinx Film ".
Premiile FIFE 2015:
Marele Premiu (cel mai bun film etnografic) – Acasă la Brâncuşi, producător: Radu Tora
Premiul juriului (ex aequo) – Tracii, istorie ascunsă, regia: Daniel Roxin
Premiul juriului (ex aequo) – Armenopolis, suflet românesc, regia: Izabela Bostan Kevorkian şi Florin Kevorkian
Premiul publicului – Istorii despre Vlad Voievod Draculea, regizor: Andrei Chiriac
Premiu pentru scenariu de film românesc – Vărării, scenariul: Levente Vargyasi
Premiu pentru scenariu de film străin – Tore (Danemarca), scenariul: Iben Ravn
Cea mai bună imagine a unui film românesc – După 40 de ani, regizor: Adrian Drăguşin
Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Lijeričari i zdravičari / Muzicanţii lijericari şi nuntaşii veseli (Croaţia), imagine: Mak Vejzovic
Cea mai bună imagine a unui film străin (ex aequo) – Fuera del foco (Mexic), imagine: Antonio Zirion şi Adrian Arce
Cea mai bună coloana sonoră a unui film românesc – Ţapinarii, realizator: Petru I. Pap
Cea mai bună coloana sonoră a unui film străin – Komiški kvarantore / 40 de ore de rugăciune (Croaţia), coloana sonoră: Krunoslav Ljubanović
Cea mai bună regie a unui film românesc – Şi mâine e o zi, producător: Diana Deleanu
Cea mai bună regie a unui film străin – Macko (Croaţia), regia: Davor Borîć
Menţiune specială pentru document cinematografic – Crăişorul munţilor (1983), regia: Ion Valerian Păsat