În fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar

În fiecare oră, un român moare de cancer pulmonar

Sunt peste 10.000 de români care-și pierd viața anual din cauza acestei patologii, pentru că, din păcate, mulți dintre ei sunt diagnosticați mult prea târziu. Simptomele bolii nu sunt recunoscute de români, iar accesul la tratament și acum e îngrădit, pentru că protocoalele sunt prea stricte și nu lasă loc medicului să judece de ce are nevoie pacientul

Medici și pacienți deopotrivă spun că, cu tot progresul realizat în ultimii ani, de când au fost aprobate tratamente noi în țara noastră, lucrurile sunt departe de a fi măcar aproape de normalitate în ce privește depistarea și tratarea cancerului pulmonar. „Categoric nu se face niciun fel de prevenție în România în privința cancerului pulmonar. Sunt foarte pesimist. Am mai auzit de programe de screening, despre eforturile pe care Casa Națională, Ministerul Sănătății spun că le vor face. Cred că voi ajunge la pensie și nu se va întâmpla mare lucru. Singur, slavă Domnului, s-au întâmplat multe lucruri bune în zona de terapie, dar în zona de prevenție, nu. În zona de educație sanitară, din păcate, la fel, nu. Tot lanțul acesta trofic (...) e bolnav”, a explicat oncologul Cătălin Costovici, la lansarea campaniei „Cancerul pulmonar nu așteaptă!”.

Așteaptă luni de zile un diagnostic

Specialistul spune că se pierde mult timp pentru că românii n-au o educație minimă privind simptomele acestei boli cumplite, iar dacă totuși se duc la doctor, până când ajung să aibă un diagnostic drumul e foarte lung și scump, pentru că analizele costă. „Pot să treacă și luni de zile. Evident că boala nu stă pe loc”, a arătat dr. Costovici.

„În afară de faptul că această formă de cancer este depistată în general tardiv, accesul la investigații și tratamente este anevoios. Pacientul nu luptă doar cu boala, trebuie să lupte și cu sistemul. Dacă nu are bani să-și facă investigațiile la timp, nici tratamentele nu pot fi recomandate de medicii oncologi la timp, atunci când pacientul este eligibil”, a spus Cezar Irimia, președintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), organizatorul campaniei.

„Anul acesta autoritățile au actualizat lista de gratuități cu medicamente pentru cancer pulmonar, ne dorim ca acest proces să continue. Trebuie prioritizate prevenția, diagnosticul precoce și tratamentul rapid pentru acesti pacienți.” CEZAR IRIMIA, președinte FABC

Dr. Cezar Irimia

Protocoalele ar trebui să fie flexibile

Apoi, deși, teoretic pacientul român are acces la chimioterapie și la câteva tratamente inovative, de ultimă generație, practic și aici sunt piedici. În primul rând datorate protocoalelor medicale în baza cărora se acordă aceste tratamente, care sunt foarte stricte. Dacă dintr- o sută de parametri măsurați la un bolnav, unul este un pic mai mic decât scrie în protocol, tratamentul îi poate fi refuzat de sistemul informatic.

„Toți trăim cu frica aceasta a prescripțiilor foarte scumpe. Dacă cumva îmi permit să fiu mai presus de protocol și-i dau pacientului medicamentul de care eu cred că are nevoie, și peste un an, doi, trei, Curtea de conturi sau Casa Națională vin și mă iau de guler „păi, domnule doctor, cum ați dat acest medicament scump, când pacientul n-avea indicație?” Păi, pacientul avea indicație, dar navea o virgulă, acolo”, a explicat dr. Cătălin Costovici de ce, de multe ori, medicii nici nu s-ar risca să prescrie tratamente care costă în jur de 10.000 de euro lunar pentru un pacient.

Acordarea tratamentelor, însă, ne întoarce, în acest cerc vicios, la lipsa de prevenție.

„Atât terapiile inovatoare, cât și tratamentele personalizate, ce au la bază medicamentația clasică, ne pot ajuta acum să ținem cancerul pulmonar sub control. Însă acest lucru nu este valabil decât pentru cazurile în care boala este depistată în stadiu incipient. De aceea, insist ca pacienții să se prezinte la medic nu doar atunci când apare o schimbare în starea lor de sănătate, oricât de mică, ci și la consultații periodice. O vizită la medic le poate salva viața”, a subliniat prof. dr. Florin Mihălțan, medic pneumolog.

„80% din pacienții care fac cancer pulmonar sunt sau au fost fumători. Nu e sufi cient să te lași acum de fumat ca să scapi, pentru că riscul de cancer scade treptat în următorii 15 ani. Ceilalți 20% din pacienți fac boala din cauză poluării”, DR. FLORIN

Dr. Florin Mihălțan

„O treime din cancere sunt prevenibile”

Iar consecințele acestui cerc „bolnav” se măsoară în vieți omenești pierdute. „Din nefericire, mortalitatea prin tumori reprezintă a doua cauză de deces în țara noastră. Mai mult, cancerul bronhopulmonar reprezintă cea mai frecventă formă de cancer, reprezentând, conform statisticilor, cauza a peste 10.000 de decese în 2016. Aș aminti că OMS consideră că o treime din cancere sunt prevenibile, iar acest lucru se poate face prin controlul factorilor de risc”, a arătat consilierul prezidențial pentru Sănătate, dr. Diana Loreta Păun.

Simptomele cancerului pulmonar

Cancerul pulmonar este depistat mai degrabă în stadii avansate pentru că semnele acestuia nu sunt considerate atât de grave încât să impună vizita la medicul specialist. Principalele simptome sunt: tusea (cronică sau, în stadiu avansat, cu sânge), respirația îngreunată, dureri în piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei răceli) și infecțiile pulmonare sau bronșitele ce reapar frecvent.

Recomandările noastre