Fertilizare „in vitro”, decontată

Fertilizare „in vitro”, decontată

Statul român, prin Ministerul Sănătății, decontează o singură procedură de fertilizare in vitro, în sumă de aproximativ 6.188 de lei. Dosarele se întocmesc de cele 10 clinici selectate în program, în baza criteriilor stabilite de Minister. Analizele premergătoare sunt plătite de pacienți

În cadrul Programului gratuit de fertilizare in vitro (FIV) și embriotransfer al Ministerului Sănătății (MS), vor putea intra anul acesta aproximativ 300 de cupluri care nu pot avea copii pe calea obișnuită. Deja au fost selectate cele 10 clinici care au îndeplinit criteriile de eligibilitate stabilite prin Ordinul 386/2015 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate publică pentru anii 2015 și 2016, încheierea contractelor prin intermediul direcțiilor de sănătate publică fiind în derulare.

România decontează o procedură

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, estimează că, în partea a doua a lunii iunie, cuplurile infertile, care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru includerea în program, vor putea depune dosarele de includere în program”. Banii disponibili pentru program, în acest an (1.857.000 de lei), ajung pentru aproximativ 300 de cupluri, dar ministrul apreciază că suma ar putea fi majorată prin rectificări bugetare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se va deconta o singură procedură FIV, în sumă de aproximativ 6.188 lei (cca. 1.400 de euro). „Bulgaria și Ungaria decontează prin Casa de Asigurări câte 3 și, respectiv, 4 proceduri FIV. La noi se decontează doar una, parțial, dar tot e un ajutor și așa. Important de reținut, analizele premergătoare - care sunt destul de scumpe - nu sunt decontate”, ne-a declarat dr. Denisa Protopopescu, doctor în științe medicale, cea care a realizat prima fertilizare in vitro din București.

„Clinicile sunt cele care vor întocmi dosarele, având la bază criteriile pe care le va stabili MS. Printre criterii se află și cel de vârstă, cuplul să fie relativ tânăr, sub 40 de ani, să aibă hormonul AMH peste 1, să nu mai aibă alți copii. Nu știu dacă se face și dosar cu veniturile cuplului, cum era în vechiul program întrerupt în 2013”, ne-a spus medicul citat. Dosarele vor fi aprobate de către comisia de specialitate din Minister.

Clinicile unde se depun dosarele

● Clinica Promed System SRL (Spitalul Wellborn) Târgoviște,

● SC Life Line- Medical Center SRL București

● SC MEDLIFE SA București

● Clinica Medicală Gynera SRL București

● SC BIOGENESIS IVF SRL București

● SC Clinica Polisano SRL Sibiu

● Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sârbu” București

● SC BABE SRL Sângeorgiu de Mureș

● SC Gynatal SRL Timișoara

● SC LID MEDICAL CENTER SRL București