Femeile rome fac teatru la Muzeul Național de Artă

Femeile rome fac teatru la Muzeul Național de Artă

Cu ocazia a 160 de ani de la dezrobirea romilor, sâmbătă 20 februarie 2016, ora 16.00, Muzeul Național de Artă al României și Giuvlipen, Compania de Teatru a Femeilor Rome, organizează spectacolul de teatru documentar „Del Duma, Vorbeşte-le despre mine!”.

Este un one woman show cu Mihaela Drăgan, în regia Lianei Ceterchi, ce va fi acompaniat de muzică tradițională romani în interpretarea Elenei Albu. Spectacolul celebrează 160 de ani de la dezrobirea romilor în Principatele Române.

Evenimentul va avea loc în cadrul expoziției „Egal. Artă și feminism în România modernă”, deschisă la sediul muzeului, la parterul Galeriei Naționale. Accesul se face pe baza unei rezervări prealabile prin e-mail la programari@art.museum.ro sau la telefon 021 314 81 19. Intrarea este liberă.

Pe 20 februarie 1856 a fost promulgată legea pentru desființarea robiei țiganilor particulari, aflați în proprietatea boierilor. Însă legiferarea dezrobirii romilor nu a condus la schimbarea fundamentală a statutului lor în societate. Din punct de vedere cultural şi social, romii continuă să fie un grup social exclus. „Del Duma, Vorbeşte-le despre mine!” spune poveștile de viață ale unor femei rome care încă se luptă cu stereotipurile și inegalitățile sociale. „Del Duma… e vocea individuală și în același timp colectivă a fetelor din comunități tradiționale rome, care luptă pentru propria lor educație, pentru o lume în care să-și găsească singure locul și puterea de a se autoexprima. Pentru o lume în care să existe plenar, ținând cont de individualitatea lor, de ceea ce sunt și mai ales de ceea ce pot deveni. ”, spune Mihaela Michailov, critic de teatru.

Artă și feminism

Cecilia Cuțescu-Storck - „Țiganca”

Expoziția „Egal. Artă și feminism în România modernă” propune o lectură nouă şi complexă a artei feminine. Expoziţia reuneşte piese semnate de 21 de artiste, printre care Cecilia Cuţescu-Storck, Nina Arbore, Nadia Bulighin, Maria Ciurdea Steurer, Irina Codreanu,  Miliţa Petraşcu, Merica Râmniceanu, Magdalena Rădulescu etc. Invitând la abandonarea oricăror prejudecăţi, demersul expoziţional este o incursiune spectaculoasă şi revelatoare în universul necunoscut al unor creatoare al căror parcurs artistic este strâns legat de mişcarea feministă.

Giuviplen

Giuvlipen (feminism în limba Romani ) este un grup de teatru feminist cu și despre femei rome, care își propune să contribuie la consolidarea statutului femeilor rome în comunitățile în care acestea trăiesc.  Creează spectacole de teatru inspirate din viețile femeilor rome în care arată dificultățile cu care acestea se confruntă când se împart între comunități tradiționale patriarhale și comunitatea românească dominantă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News