Editura Evenimentul si Capital

Fabuloasa poveste a unei curtezane din Paris

Boldini a surprins-o pe Marthe în acest tablou. Ea mărturisea, deseori, că ura această rochie roz, care a facut-o celebră și după moarte
Autor: | | 0 Comentarii | 1401 Vizualizari

Vă mai aduceți aminte de apartamentul de la Paris, care a stat închis timp de 70 de ani? Acesta a inspirat un roman cu istorii ale unei curtezane din Belle Epoque, combinate cu amoruri din zilele noastre

Iată mărturisirile curtezanei Marthe de Florian, proprietara apartamentului neatins de timp, făcute în jurnalele pe care le ţinea.

„Paris, 22 septembrie 1891. Am descoperit că se pot obține lucruri de la specia masculină, lucruri valoroase. Flirtezi un pic cu ei și se excită ca naiba, se dau peste cap să-ți facă complimente și să-ți ofere comori. «Vous etes plus belle que les etoiles!» Mai frumoasă decât stelele? Greu de spus, dar accept sfeșnicele dumitale și cutiile de lemn lăcuit. Merci, Georges Hugo. Până acum am căpătat: patru rochii, două coliere, un tablou și o mulțime de franci vârâți în buzunare și-n mâneci.. (...)”.

Colecție de antichități

Scriitoarea Michelle Gable a descris, în romanul ei, intitulat „Un apartament la Paris”, colecțiile adunate de Marthe de-a lungul vieții.


„Fiecare epocă importantă, de la George II și Ludovic XVI încoace, era reprezentată, nicio categorie de mobilă continentală sau de obiecte de artă nu lipsea”.


„April dădu peste un birou cu aurituri, stil Ludovic XVI, peste o pereche de fotolii din mahon, stil George III, peste un covor Savonnerie, stil Charles X, și peste o incredibilă aplică de aur, de pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. (...) La fiecare pas avea o nouă surpriză. Pe lângă obiecte care puteau să fie ușor considerate antichități cu o sută de ani înainte, April găsi un struț, de 1,80 m, împăiat, și un Mickey Mouse rezemat în colțul din spatele lui”.


FOTO: Volumul „Un apartament la Paris” a apărut la Editura Humanitas.Volumul, care a apărut recent la Editura Humanitas Fiction, este inspirat de spectaculoasa descoperire, în 2010, a apartamentului care a stat închis timp de 70 de ani. Acesta i-a aparţinut lui Marthe de Florian, celebră demi-mondenă a Parisului de la sfârşitul veacului al XIX-lea.

Un roman cu două povești

Două povești se întâlnesc în „Un apartament la Paris”: una din La Belle Epoque, alta din lumea contemporană. April Vogt, expertă în mobilă europeană, este trimisă de o casă celebră de licitații să evalueze obiectele dintr-un apartament parizian care n-a fost deschis de șapte decenii. Odată ajunsă la Paris, în apartamentul plin de piese spectaculoase, April va identifica și un tablou al pictorului Giovanni Boldini care o înfățișează pe faimoasa proprietară – curtezana Marthe de Florian. Hotărâtă să afle mai multe despre frumoasa demi-mondenă din Parisul secolului al XIX-lea, April găsește o serie de cărți de vizită ascunse în interiorul mobilelor și primește, de la avocatul care se ocupă de moștenire, scrisorile și jurnalul acesteia, descoperind astfel că viața lui Marthe de Florian fusese una fascinantă, petrecută printre poeți, artiști și oameni politici importanți din vremea sa. Pe măsură ce pune cap la cap firele poveștii existenței agitate a curtezanei, April încearcă să-și facă ordine și în propria viață: mici trădări, iubiri pasagere, umbra divorțului...

Tabloul de două milioane de euro

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate