Editura Evenimentul si Capital

EXPLOZIV! Autorul care a scris TESTAMENTUL lui ABRAHAM rupe tăcerea. De ce a abolit Lincoln sclavia? Cum a ajuns Trump la putere? Unde a dispărut Biblioteca din Alexandria?

Autor: | | 0 Comentarii | 2628 Vizualizari

Testamentul lui Abraham răspunde unor întrebări-cheie: De ce a abolit Lincoln sclavia? Cum a ajuns Trump la putere? Unde a dispărut Biblioteca din Alexandria?

Mai jos, un interviu exclusiv cu Igor Bergler, scriitorul care a dat lovitura pe piața de carte din România cu „Biblia pierdută”. În toamnă, urmează să apară „Testamentul lui Abraham”.

Evenimentul zilei: După „Biblia pierdută”, propuneți o nouă carte provocatoare: „Testamentul lui Abraham”. Cum s-a înfiripat ideea acestui volum?

Igor Bergler: Cine poate știi cum vin ideile? La mine uneori prin învăluire, alteori prin surprindere. Sunt declanșate de te miri ce detaliu nesemificativ. Oricum, la întrebarea asta e imposibil de răspuns. Un lucru e sigur, BIBLIA PIERDUTĂ avea nevoie de o continuare. Chiar dacă TESTAMENTUL LUI ABRAHAM, e ceea ce se numește un prequel, adică acțiunea din această carte se petrece înaintea celei de dinainte. Dar dacă e sa vorbim serios, plimb de mult prin cap o poveste cu un naufragiat, o insula pustie, un fel de Robinson Crusoe, care joacă și rolul lui „Vineri”, pentru că e de culoare și va fi sclav. E, așa cum sunt majoritatea lucrurilor pe care le scriu, o raportare parodică la texte celebre. În această carte sunt chiar mai multe decat în prima. O să vedeți. Ei bine, povestea trebuia dusă mai departe. Insula aia trebuia să ascunda ceva, că doar de aia e misterioasă. Așa că rețeaua sa de coridoare subterane adapostește o bogație de neimaginat. O bibliotecă. De aici am pornit.

  • Alegeți, vă rog, unul din misterele dezvăluite de „Testamentul lui Abraham” și deconspirați-l aici, pentru cititorii noștri. De exemplu - de ce a abolit Lincoln sclavia?
  • Tocmai am făcut-o. Pentru povestea cu sclavia, trebuie să citiți cartea. Și dacă se poate să nu trageți cu ochiul la finalul ei. Pentru că întreaga construcție, și vă asigur că e una spectaculoasă, e făcută în căutarea răspunsului la această întrebare. Așa că n-o pot dezvălui. Dar pot spune că cititorii mei vor afla cum a ajuns Trump la putere, de ce a abolit cel mai important președinte american - Abraham Lincoln - sclavia, de ce a demisionat Papa Ratzinger și, mai ales, unde a dispărut Biblioteca din Alexandria. Surprizele vor fi continue, iar satisfacția pe masură. Parol!
  • De ce credeți că secretul/conspirația se vinde mai bine decât adevărul/demonstrația științifică? Ține doar de firea iscoditoare a omului sau mecanismele acestui fenomen sunt altele?
  • Eu nu am spus niciodata așa ceva. Cred că e cel mai bine ca aceste secrete sau conspirații, cum le-ați numit, să fie demonstrate științific și să reprezinte adevărul. Dacă nu unul istoric, cel puțin unul literar, dar bazat pe premise istorice reale. Adevărul va fi unul românesc, dar nu mai puțin, adevărat, ca să zic așa. Acolo unde istoria nu are răspunsuri, ficțiunea are dreptul să formuleze ipoteze și să tragă concluzii. Cu condiția, asa cum zicea Aristotel, să fie verosimile. Și da, curiozitatea a fost mereu motorul care a împins omenirea inainte.

  • „Testamentul lui Abraham” va apărea în toamnă. În ce stadiu este acum lucrarea? Este finalizat manuscrisul? Sunt șanse să modificați deznodământul sau construcția literară în sine?
  • Manuscrisul e gata. E la redactor pentru forma sa finală. Șanse sunt, dar nu sunt motive. Așa că ne pregatim încet-încet pentru tipar. Va putea fi precomandat cu începere de la 1 septembrie. Iar din 1 octombrie va fi în toate librăriile și nu numai.
  • Stimate domn, se poate trăi decent din scris în România de astăzi?
  • BIBLIA PIERDUTĂ a doborât toate recordurile. De la prevânzare, la numărul de copii vândute în primul week-end, în prima lună, și așa mai departe. Este, știu că sună enorm, dar ăsta e adevărul, cea mai vândută carte a unui autor din România din secolul acesta. Dacă ar fi să ne luăm după asta, răspunsul la întrebarea dumneavoastră ar fi afirmativ. Dar e, deocamdată, o excepție. După semnalele pe care le dă piața, TESTAMENTUL LUI ABRAHAM are de pe acum succesul garantat. Noi sperăm cu toții să bată BIBLIA PIERDUTĂ. 

Testamentul lui Abraham

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate