Editura Evenimentul si Capital

Există 7 cazuri ale unor familii din România ai căror copii au fost PRELUAŢI de autoritățile norvegiene. REACŢIA MAE: Ministerul a cerut începerea unei ANCHETE sociale

Autor: | | 6 Comentarii | 1446 Vizualizari

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un comunicat de presă în care aduce lămuriri asupra cazurile de copii instituţionalizaţi în Norvegia. Potrivit acestuia, în prezent, există şapte cazuri ale unor familii de cetățeni români, ai căror copii au fost preluați de autoritățile norvegiene. Totodată, Serviciul norvegian de protecție a copilului a revenit cu precizări referitoare la modalitatea sa de funcţionare, încercând să clarifice circumstanțele în care aceşti copii au fost luați de la părinţii lor.

Ministerul Afacerilor Externe face declaraţii privind scandalul în care sunt implicate autorităţile norvegiene şi familia Bodnariu.

Iată principalele decalraţii ale purtătorului de cuvânt al MAE:

  • Demersurile de comunicare publică au fost restrânse pentru a nu periclita acţiunile autorităţilor române. A fost luată în calcul respectarea legislaţiei norvegiene, iar dorinţele familiei şi a copiilor sunt primordiale.
  • Ieri, ambasadorul României dar şi un expert MAE au avut o întâlnire cu familia Bodnariu şi cu avocatul acesteia. În cazul discuţiei, familia Bodnariu a mulţumit autorităţilor române, familiei i s-au recomandat alţi doi avocaţi norvegieni care s-au mai ocupat de astfel de cazuri. Sesizările privind eventualele abuzuri pot fi făcute doar de familie. Ambasada noastră la Oslo menţine legătura cu familia. Ambasadorul a solicitat permisiunea pentru consulul român să viziteze copiii şi a trimis mesajul ferm al preşedintelui, premierului român privind această problemă. În cadrul discuţiei, partea norvegiană a asigurat că există garanţii procesuale pentru familie. A subliniat necesitatea respectării principiului respectării intimităţii. Ambasadorul a accentuat interesul superior al copiilor de a nu fi separaţi, a solicitat sprijin pentru a permite consulului să viziteze copiii. Ministerul norvegian a exprimat deschidere faţă de astfel de discuţii şi faţă de delegaţia română care va merge la Oslo.
  • Întâlnirile de ieri şi de azi vin în continuarea a acestor demersuri. Acest caz a fost semnalat ambasadei de către fratele tatălui. De atunci, situaţia se află în atenţia ministrului de Externe. Consulul român la Oslo a ţinut legătura permanent cu Marius Bodnariu.Un expert din cadrul MAE se află la Oslo deja, alături de ambasadorul şi consulul de la Oslo e în legătură cu familia şi are o agendă de consultări cu diplomaţi de la Oslo.
  • MAE a solicitat începerea unei anchete sociale
  • La 14 decembrie 2015 a fost o discuţie la MAE cu ambasadorul Norvegiei în România în care s-a cerut comunicare adecvată pe acest subiect
  • Cetăţenia copiilor familiei Bodnariu este dublă. O bună parte din aceste demersuri vă sunt deja cunoscute. Am prezentat un tablou complet a ceea ce s-a făcut până acum în acest caz.
  • Există limite legale cu privire la neintervenţia în anchete în curs şi confidenţialitatea cazurilor aflate în desfăşurare.

MAE transmite că, în prezent, 16 copii, proveniţi din şapte familii, au fost preluați de autoritățile norvegiene.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X