Există 7 cazuri ale unor familii din România ai căror copii au fost preluați de autoritățile norvegiene. EXPLICAȚIILE Ambasadei NORVEGIEI la București: Statul în care se află copilul are datoria de a-l proteja pe baza legislației sale

Există 7 cazuri ale unor familii din România ai căror copii  au fost preluați de autoritățile norvegiene. EXPLICAȚIILE Ambasadei NORVEGIEI la București: Statul în care se află copilul are datoria de a-l proteja pe baza legislației sale

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis un comunicat de presă în care aduce lămuriri asupra cazurile de copii instituţionalizaţi în Norvegia. Potrivit acestuia, în prezent, există şapte cazuri ale unor familii de cetățeni români, ai căror copii au fost preluați de autoritățile norvegiene. Totodată, Serviciul norvegian de protecție a copilului a revenit cu precizări referitoare la modalitatea sa de funcţionare, încercând să clarifice circumstanțele în care aceşti copii au fost luați de la părinţii lor.

MAE transmite că, în prezent, 16 copii, proveniţi din şapte familii, au fost preluați de autoritățile norvegiene. 

"În ultimii cinci ani, au mai fost gestionate, pe baza sesizărilor primite, alte 6 cazuri ale unor familii de cetățeni români, totalizând 10 copii, care s-au soluționat, în 5 cazuri, prin repatrierea a 8 minori, iar într-un alt caz, prin revenirea a 2 copii în familia unor cetăţeni români rezidenţi în Norvegia", se arată în acelaşi comunicat. 

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe susţine că, alături de misiunea diplomatică de la Oslo, a întreprins o serie de acţiuni pe lângă Ministerul norvegian de Externe, Ministerul Copiilor, Egalității și Incluziunii Sociale din Norvegia şi serviciile locale de protecție a minorilor, incluzând transmiterea și susținerea cererilor de repatriere formulate de autoritățile române, facilitarea obținerii unor date cerute de partea norvegiană, solicitarea de informații procedurale privind cazurile în derulare, intermedierea legăturilor dintre instituțiile norvegiene și familiile din România, organizarea, după caz, a demersurilor de repatriere, soluționarea altor formalități necesare.

Şi Serviciul norvegian de protecţie a copilului a venit cu o serie de precizări, în urma manifestaţii de susţinere a familiei Bodnariu, organizare în mai multe oraşe din ţară.

Serviciul norvegian de protecție a copilului se aplică tuturor copiilor din Norvegia, indiferent de istoric, naționalitate și stadiul de rezidență.

Interesele copilului reprezintă un principiu fundamental și principalul aspect al activității serviciului  de protecție a copilului.

Serviciul de protecție a copilului este în primul rând un serviciu care vine în ajutorul copiilor și al familiilor. Sistemul de protecție a copilului acordă o mare importanță relațiilor de familie și continuității în creșterea și îngrijirea copilului.  Premiza de bază este aceea că minorii ar trebui să fie în grija părinților lor.

În acelaşi comunicat, Norvegia precizează că potrivit Convenţiei ONU cu privire la Drepturile Copilului, statul în care se află copilul are datoria de a-l proteja pe baza legislației sale.

Comunicatul integral: EXPLICAȚIILE Ambasadei NORVEGIEI la București, legate de cazul familiei BODNARIU