Editura Evenimentul si Capital

Legea FALIMENTULUI PERSONAL. Respinsă de FMI, benefică pentru DATORNICI. Ce semnal de alarmă trag membrii CSM

Andrea Schaechter, șefa misiunii FMI în România, este îngrijorată de turnura pe care au luat-o inițialivele legislative care protejează debitorii FOTO: AGERPRES
Autor: | | 13 Comentarii | 619 Vizualizari

Apariția unor prevederi mai radicale privind insolvența persoanelor fizice a determinat Fondul Monetar Internațional să atenționeze Parlamentul că ar putea urma consecințe grave.

Problema francului elvețian a reaprins tema falimentului personal. Deși legea nu există încă, parlamentarii au depus patru proiecte care, după ce vor fi armonizate în unul singur de Comisia Juridică, ar urma să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaților. Ieri Fondul Monetar Internațional a tras un semnal de alarmă, într- o scrisoare trimisă Parlamentului. Instituția a reiterat, practic, opinia formulată și cu alte ocazii. „Suntem profund îngrijorați că adoptarea legii insolvenței fără un studiu de impact adecvat, fără consultarea asociațiilor implicate”, este mesajul Fondului. Reacția instituției vine însă și pe fondul unor prevederi mai radicale introduse de cel mai recent proiect, din 2014, promovat de deputatul PSD, Ana Birchall. Dezbaterile din Comisia Juridică vor începe chiar cu acest proiect de lege.

Critici din partea parlamentarilor

Iulian Urban, autorul uneia dintre primele inițiative de acest gen, în 2010, spune că prevederile proiectului promovat de Ana Birchall tind să strice echilibrul care ar fi trebuit să existe între drepturile celui cu credite și al băncilor. „Într-o formă foarte socialistă, proiectul propune ca debitorul să ramburseze numai 40% din datorii, față de 75% cât era propunerea noastră, un procent echilibrat pentru bănci și creditori”,a comentat pentru EVZ senatorul Iulian Urban. În plus, proiectul din 2014 propune ca planul de redresare a clienților cu datorii să dureze nu mai puțin de 5 ani, spre deosebire de proiectele anterioare - doi ani.

Ce înseamnă insolvența personală

Legea insolvenței persoanelor fizice ar fi o paralelă a legii insolvenței firmelor. Pe perioada în care se află în insolvență, clientul primește dreptul de a achita mai puțin din datorie, de exemplu 400 de euro în loc de 600, ne-a declarat Iulian Urban. Deși va returna mai puțin din datorie, scapă de executare silită și are la îndemână toate mijloacele necesare traiului de zi cu zi, pentru a se redresa financiar. Aceste prevederi sunt prezente în toate proiectele de lege propuse. Executarea silită va avea loc doar dacă restructurarea nu dă roade, moment în care se trece la lichidarea bunurilor persoanei. Chiar și în acest caz, debitorul nu va fi privat de acele mijloace prin care își asigură veniturile necesare traiului. După ce bunurile sunt executate, creditorii primesc banii astfel obținuți, iar debitorul scapă de restul datoriei.

Reacția judecătorilor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

NOU AEROPORT în România

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

LOVITURĂ de la UNGURI

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

VESTE BUNĂ pentru DATORNICI, au dat LEGE

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate