EXCLUSIV EVZ. Trei pe un loc în competiția pentru șefia PSD

EXCLUSIV EVZ. Trei pe un loc în competiția pentru șefia  PSD

În PSD a început o luptă dură pentru succesiunea la președinția partidului. Principalii competitori sunt Liviu Dragnea și Dan Șova, dar și Valeriu Zgonea transmite semnale că și-ar dori postul.

Deși premierul Victor Ponta neagă vehement faptul că s-ar fi declanșat o bătălie internă pentru președinția PSD, după alegerile prezidențiale, la linia de start s-au aliniat deja trei competitori: președintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, ministrul Transporturilor, Dan Șova, și președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea.

Ponta este îngrijorat că bătălia pentru succesiune îi va afecta campania la prezidențiale și, în spatele ușilor închise, a cerut ca ea să înceteze. „Deocamdată, despre pielea ursului din pădure am mai discutat și în 2004, și în 2009, și ursul a rămas în pădure. În 2014 nu discutăm despre pielea ursului din pădure”, a spus Ponta, acum câteva zile, minimalizând bătălia din partid.

„Evenimentul zilei” vă prezintă avantajele fiecărui competitor la președinția PSD.

Baronul baronilor

Aparent, prima șansă la succesiune o are Liviu Dragnea, cel care controlează fondurile de dezvoltare regională și, în acest fel, și-a asigurat fidelitatea unei foarte mari părți a liderilor locali.

În ultima vreme, Dragnea l-a contrazis public pe Ponta pe tema candidaturii la președinția României, ceea ce i-ar putea afecta șansele. Astfel, deși premierul evită să anunțe candidatul PSD și spune că un anunț public va fi făcut abia la congresul din toamnă, adjunctul său la conducerea partidului face presiuni pentru ca o decizie să fie luată la începutul verii.

Colegul de facultate

Principalul avantaj al lui Dan Șova este faptul că a fost coleg de facultate și foarte bun prieten cu Ponta. Cei doi au fost și parteneri de afaceri, Ponta fiind colaborator în firma de avocatură a lui Șova.

În 2012, cariera politică a actualului ministru al Transporturilor părea încheiată, după ce a declarat că „pe teritoriul României niciun evreu nu a avut de suferit și asta s-a datorat lui Antonescu”. Totuși, Ponta l-a recuperat și i-a oferit, succesiv pozițiile de ministru delegat pentru relația cu Parlamentul, ministru delegat pentru Infrastructură și Investiții Străine și, în prezent, ministru al Transporturilor.

Varianta „Oliviu Gherman”

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, pare un outsider în bătălia pentru șefia PSD. El are o relație bună cu Ponta și atât. Totuși, în 1992, tocmai pentru a putea controla mai ușor partidul, președintele de atunci al României, Ion Iliescu, l-a pus la conducere pe Oliviu Gherman, președintele Senatului, un personaj slab, adesea ironizat pentru declarațiile lipsite de tact.

Geoană se autopropune iar

Aproape nu a fost zi, în ultima săptămână, în care Mircea Geoană să nu declare că este pregătit să candideze la președinția României. „Am spus, și repet și astăzi, că dacă liderul actual al partidului va decide să nu candideze și să continue mandatul de prim-ministru și de lider al partidului, sunt dispus și hotărât să candidez”, a declarat și ieri fostul președinte al PSD, la „Adevărul Live”.

Potrivit unor surse social-democrate, Geoană este susținut în această campanie de Marian Vanghelie, cel care i-a fost cel mai apropiat colaborator atunci când a condus PSD.