Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV. Declarațiile de martori din dosarul Elenei Udrea dau o altă dimensiune ”genții cu 900.000 de euro”

Elena Udrea este arestată preventiv în dosarul ”Gala Bute”
Autor: | | 72 Comentarii | 29585 Vizualizari

Denunţătorii Elenei Udrea şi-au schimbat declaraţiile, au încercat să influenţeze martori şi s-au pus de acord asupra afirmaţiilor făcute în faţa procurorilor.

Dosarul „Gala Bute” în care s-a dispus arestarea preventivă a Elenei Udrea continuă să suscite interes. Evenimentul Zilei vă prezintă astăzi situaţia incredibilă în care se află fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) într-un dosar în care denunţătorii, aflaţi sub control judiciar sau în arest la domiciliu, s-au întrecut în a-şi schimba declaraţiile după ce s-au pus de acord ce să le spună procurorilor şi în încercări de a influenţa martorii din dosar. Acest lucru poate pune sub semnul întrebării credibilitatea declaraţiilor pe care le-au făcut în faţa reprezentanţilor DNA.

Denunțătorul Nastasia, de la „nu-l cunosc pe Gărdean”, până la „l-am cunoscut în 2010, la minister, în biroul meu” Fostul secretar general al MDRT este poate personajul cheie al dosarului „Gala Bute”. George, aşa cum îl cunoşteau toţi funcţionarii din minister, a fost, de fapt, ani de zile ordonatorul principal de credite şi omul care semna toate deciziile în locul Elenei Udrea. El este cel care o acuză pe Udrea că ar fi primit geanta de 900.000 de euro mită de la Adrian Gărdean. Nu a fost arestat ci a devenit martorul-cheie al anchetatorilor. În cele nouă (!)drumuri la sediul Direcţiei Naţional Anticorupţie, Gheorghe Nastasia şi-a schimbat total logica declaraţiilor, după cum se observă din informațiile în posesia cărora a intrat EVZ.

Astfel, în toamna anului trecut, Gheorghe Nastasia declara procurorilor DNA că nici măcar nu îl cunoaşte pe Adrian Gărdean, presupusul mituitor în dosarul Gala Bute. „Nu am auzit până acum de societatea Termo Gaz Company şi nu îi cunosc pe Miron Gărdean sau Adrian Gărdean. Ministerul nu avea relaţii directe cu societăţile care prestau lucrări în domeniul infrastructurii turistice, pentru că beneficiarii fondurilor erau autorităţile publice locale care încheiau ulterior achiziţiile”, afirma Nastasia pe 17 septembrie 2014.

Pus în faţa dovezilor DNA că Gărdean a fost în repetate rânduri în biroul său de la MDRT, Gheorghe Nastasia a recunoscut într-un final, că îl cunoştea pe acesta. Mai mult, fostul secretar general al MDRT a ajuns să admită primirea unei genţi despre care credea că ar fi conţinut 900.000 de euro, sumă pe care însă nu a verificat-o.

Schimbare de 180 de grade în 180 de minute

De altfel, până în 13 februarie 2015, fosta mână dreaptă a Elenei Udrea a susţinut că nu ştia nimic de vreo geantă primită de la Gărdean pentru şefa sa de la minister.

„Nu este adevărat că am primit vreo sumă de bani de la Adrian Gărdean. Nu am dat nicio sumă de bani lui Udrea Elena. Cu siguranţă, Gărdean Adrian nu este una dintre acele persoane care mi-au dat un pachet pentru Elena Udrea”, afirmafostul secretar general în 13 februarie, la ora 16.00 în faţa procurorilor DNA.

După numai 3 ore, „George” îşi schimbă declaraţia la 180 de grade, contrazicând flagrant ce susţinuse cu numai câteva ceasuri înainte. „Am primit de la Gărdean Adrian o geantă conţinând 900.000 de euro în cursul anului 2011, dar nu pot preciza perioada, cred că era pe la sfârşitul anului. După ce am primit geanta, am dat-o în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena, în cabinetul acesteia”, declara la ora 19.00, în aceeaşi zi, Gheorghe Nastasia.

EVZ a aflat și ce a intervenit în cele 180 de minute scurse de la o declaraţie la alta: o confruntare între Gheorghe Nastasia şi Adrian Gărdean, primul asumându-şi total punctul de vedere al omului de afaceri care spusese că îi înmânase geanta cu bani.

Declaraţiile din dosar ale lui Nastasia sunt extrem de importante tocmai pentru că niciunul dintre mituitorii iniţiali nu a discutat vreodată direct cu Elena Udrea, iar Nastasia este singurul care susţine că banii mergeau la fosta lui şefă. În realitate, în declaraţiile fraţilor Gărdean şi a lui Corin Boicu, patronii Termogaz Company, Consmin SA şi Kranz Eurocenter, nu se regăseşte nicio acuzaţie directă la adresa Elenei Udrea. Aceştia susţin că toate discuţiile despre bani au fost purtate cu secretarul general al MDRT.

Nastasia a uitat de ”Gala Bute” într-o săptămână

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate