EVZ le explică adevăraților revoluționari cum sunt furați de falșii revoluționari

EVZ le explică adevăraților revoluționari cum sunt furați de falșii revoluționari

Un raport al Corpului de Control al Guvernului, publicat în luna decembrie de Evenimentul zilei, privind banii achitaţi de la stat sub formă de drepturi cuvenite revoluţionarilor, a stârnit controverse în rândul celor care deţin statutul de luptător împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989

Revoluționarii spun că publicarea unor asemenea informaţii reprezintă „un atac la identitatea românilor deoarece este blamată singura redută funcţională de identitate naţională: Comunitatea Revoluţionarilor din Decembrie 1989”.

Concret, după ce reporterii EVZ au dezvăluit faptul că patru ani le-au trebuit inspectorilor de la Corpul de Control al Guvernului să verifice hârtiile de la Secretariatul General al Revoluţionarilor, pentru a stabili câţi bani s-au plătit de la bugetul de stat celor aproximativ 21.000 de persoane care deţin carnet de revoluţionar, luptătorii de la Revoluţia din Decembrie 1989, Silviu Lazăr şi Victor Georgescu, au trimis o scrisoare la redacţie în care susţin că publicarea acestor informaţii are scopul de a genera discordie în rândul românilor.

Documentul: public pe site-ul Corpului de Control al Guvernului

Ne puteți urmări și pe Google News

EVZ consideră că orice ban de la bugetul de stat trebuie atent monitorizat, şi după cum am precizat şi în articolul publicat pe data de 7 decembrie inspectorii Corpului de Control au verificat hârtii timp de patru ani, iar apoi au publicat sinteza raportului de control. Concluziile sunt cele prezentate de EVZ: sume impresionante şi ilegalităţi uriaşe. Primele nereguli au fost deja raportate procurorilor, care au început o anchetă în acest sens: 3.500 de persoane ar fi beneficiat ilegal de indeminzaţii şi de alte facilităţi de la stat. Potrivit raportului de control, rezultat în urma verificărilor începute în 2012 şi terminate în 2016, din vistieria statului s-au alocat aproximativ 750 de milioane de euro, drepturi bănești pentru revoluționari. Cum s-a ajuns la această sumă: în document se precizează faptul că în perioada 1992-2014 au fost efectuate, de către casele de pensii, plăţi reprezentând pensii şi indemnizaţii reparatorii pentru urmaşii eroilor martiri şi revoluţionari, în cuantum total de 3.233.251.163,38 lei.

Alte sume specificate în raport sunt: 777.785.371 lei, acordată în perioada 2010-2012 pentru luptătorii reţinuţi, remarcaţi şi pentru urmaşi. În această perioadă s-au mai alocat 1.955.000 lei pentru orteze, cărucioare, tabere şcolare pentru copiii revoluţionarilor, materiale sanitare şi bilete CFR. Mai mult, inspectorii scriu în documentul citat faptul că în perioada 2005- 2014, pentru călătorii efectuate gratuit pe calea ferată de către beneficiarii legii 341/2004, a fost decontată suma totală de 70.407.994,60 de lei.

Cartelele de metrou s-ar fi defectat

EVZ a mai prezentat faptul că în perioada 2013-2014 Secretariatul General al Guvernului pentru Revoluţionari a distribuit „15.025 cartele magnetice de călătorie gratuită cu metroul în plus faţă de câte ar fi trebuit să distribuie”. Cei doi luptători, Silviu Lazăr şi Victor Grigorescu, susţin că au fost emise 20.850 de cartele magnetice, cu 13.114 de cartele în plus faţă de numărul celor care locuiesc în Bucureşti şi Ilfov şi deţin carnet de revoluţionar, pe motiv că acestea s-ar fi stricat.

Au dispărut 2.356 de dosare

Potrivit raportului Corpului de Control al Gunernului, la Secretariat era debandadă. Nu s-au mai găsit 2.356 de revoluţionari în fondul arhivistic al instituţiei. În acest sens, şefii de la Secretariat au promis că termină inventarul început în anul 2009 şi că vor realiza o bază de date electronică pe baza programului IT achiziţionat în acest sens, dar care nu ar fi funcţional. După cum am precizat şi în materialul publicat pe data de 7 decembrie, pentru a stabili exact cine a luat legal bani, şi cine nu, în ultimii 20 de ani, comisia de verificare s-a mutat la Arhivele Naţionale ale Statului, unde a cerut o serie de documente. Şi pentru că inspectorii Guvernului nu s-au lămurit câţi români au primit legal bani din datele oferite de cei de la Secretariatul Revoluţionarilor, Guvernul a făcut o adresă către Arhivele Naţionale ale Statului. Acum, angajaţii de la arhive iau la verificat documentele, pentru a stabili numărul real al celor care au dreptul să fie revoluţionari. Totodată, Executivul a emis o adresă către Secretariatul de Stat, prin care cere analizarea legislaţiei actuale şi modificarea ei. „Se are în vedere remedierea deficienţelor şi revizuirea legislaţiei cu privire la drepturile şi facilităţiile luptătorilor împotriva regimului comunist, inclusiv în sensul actualizării şi/sau modificării prevederii legislative, în scopul diminuării numărului de beneficiari şi a cheltuielilor cu impact economic asupra bugetului general consolidat”, se precizează în adresa citată.