O puștoaică de 11 ani va fi solista spectacolului de mâine seară, de la Ateneul Român. Copilul-minune este olimpică națională și are multe premii de la concursuri din țară și de peste hotare
Săptămâna aceasta, Filarmonica „George Enescu” are un program de dicat tinerelor talente. Mâine, de la ora 19.00, la Ateneul Român, în Sala mică, va concerta Eva Garet, o pianistă în vârstă de doar 11 ani. Copilul-minune are în palmares numeroase premii importante.
Anul trecut, printre altele, eleva Colegiului Național de Muzică „George Enescu” care participă la Olimpiadele Naționale de Muzică, a luat locul I la Concursul de Pian „Ricard Viñes” de la Lleida, Spania, și și-a adjudecat trofeul „Dinu Lipatti” la Concursul „Drumul spre celebritate, juriul apreciind faptul că, în ciuda vârstei fragede, ea s-a dovedit a fi o pianistă matură, profundă și valoroasă.
La Ateneul Român, în recitalul de pian, Eva Garet va interpreta Sonata în do major, K 513 (L.3) a lui Domenico Scarlatti, Sonata nr. 8, în do minor, op. 13, „Pathétique” a lui Ludwig van Beethoven, Studiul în la minor, op. 25, nr. 11 compus de Frédéric Chopin, dar și Rapsodia română nr. 1, în la major, op. 11 (transcripție pentru pian) a lui George Enescu.
Seara bursierilor
Miercuri seară, de la ora 19.00, Ateneul Român găzduiește Concertul bursierilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România (UNIMIR, promoția 2017- 2018).
Concertul va fi susținut de Cornelius Zirbo (violoncel), Indira Nezami (pian), Raymond Cinpoieşu (oboi), Fabiola Ioniţă (pian), Daniel Trandafir (tenor), Constantin Borodin (violoncel), iar la pian vor fi Andreiana Roşca, Teodora Chircă, Marcel Lazăr și Cristina Popescu-Stăneşti. Ei se vor prezenta în fața publicului meloman cu un program greu, de excepție, din care amintim:
Concertul nr. 1, în mi bemol major, pentru violoncel şi orchestră, părţile III-IV, compus de Dmitri Şostakovici, Sonata în do major, op.2 nr 3, partea I a lui Ludwig van Beethoven, Scherzo nr.3, în do diez minor, op 39 semnată de Frédéric Chopin, Aria lui Lenski din opera Evgheni Oneghin a lui Piotr Ilici Ceaikovski sau Aria „Questa o quella” din opera Rigoletto-ul lui Giuseppe Verdi.
Dirijorul-fenomen Valentin Uryupin, la cârma Orchestrei
Joi și vineri, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va concerta sub bagheta unui tănâr dirijor, Valentin Uryupin. Interesant este că tânărul născut în 1985 la Lozovaya, în Ucraina, reușește să dirijeze atât orchestre simfonice în recital, dar și opere, fără a-și abandona cariera solo, de clarinetist. De altfel, din 2015 el este dirijor principal și director artistic al Orchestrei Simfonice Rostov-Don.
Sub bagheta sa urcă pe scenă pianista Dana Borşan, solistă concertistă a Societății Române de Radiodifuziune, cu un program compus din: Variațiuni cinematografice, de Dumitru Capoianu, Concertul nr. 2, în fa minor, pentru pian și orchestră, op. 21, de Frédéric Chopin și Simfonia nr. 2, în re major, op. 73, de Johannes Brahms.