EUROPARLAMENTARE 2014. De alegeri, politicienilor le-a sărit țandăra
- Mircea Marian
- 26 mai 2014, 00:00
Amenințări cu poliția și cu duba, acuzații reciproce și chiar bătaie. Protagoniști, nu simplii cetățeni, ci politicienii, care și-au pierdut și ei cumpătul.
În județul lui Liviu Dragnea, Teleorman, spiritele au dat în clocot de la 8.30 dimineața. O dispută verbală între șeful TSD Telorman, Claudiu Balaban, și vicepreședintele PDL Alexandria, Valentin Grigorescu, s-a lăsat cu vânătăi. Mai exact, susține Grigorescu, Balaban l-a lovit, chiar în fața unei secții de votare. Motivul: Balaban credea că acesta i-a făcut o poză. „Mi-a zis să șterg poza, că altfel îmi ia telefonul. Eu vorbeam cu soția doar. L-am întrebat cu ce drept îmi zice el așa și, privindu- mă în ochi, mi-a zis că îmi dă un cap în gură, dar m-a lovit în tibie”, a declarat, pentru EVZ, Grigorescu. Disputa a ajuns la Poliția Alexandria, unde cel lovit a depus plângere.
Amenințări cu duba
La Giurgiu, PNL a reclamat faptul că senatorul PSD Nicolae Bădălău îi amenință pe liberali cu duba. „În comuna Clejani, senatorul PSD Niculae Bădălău îi amenință pe reprezentanții PNL că vor fi arestați, luați cu duba, în încercarea de a schimba reprezentanți în secțiile de votare”, se arată într-un comunicat al liberalilor.
Ministrul Tineretului, Gabriela Szabo (PSD), care a candidat pentru un loc de deputat la alegerile parțiale, este amenințată de PNL că va fi reclamată la poliție pentru că a continuat campania electorală în ziua alegerilor. „Ministrul Gabriela Szabo nu a învăţat din păcate că, atunci când se află în incinta secţiei de votare, nu poate să enunţe numele partidelor sau alianţei politice pentru care a votat. Domnia sa a făcut acest lucru şi în incinta secţiei de votare şi este pasibilă de amendă sub efectul legislaţiei electorale”, a susţinut Dan Mihalache, coordonatorul Departamentului de Analiză al PNL.
Premierul, huiduit
La Buftea, unde s-a dus să o susțină pe Gabriela Szabo, premierul a fost huiduit și i s-a strigat „Plagiatorule”. Este a doua oară în două zile când Ponta este huiduit, după ce sâmbătă a avut parte de un tratament similar la Gara de Nord. La ieşirea de la urne, și președintele Traian Băsescu a fost aplaudat de simpatizanţi, dar a fost şi huiduit câteva persoane. Maria Popa, consilier general PSD la Primăria Capitalei, a recunoscut pentru B1 TV că l-a huiduit pe şeful statului. „Am fost printre persoanele care au scandat. Nu eram acolo la vot. Sunt consilier din partea PSD-ului. Oriunde l-aș întâlni, m-aș manifesta la fel”, a afirmat aceasta.
Momente vesele și triste
Doi tineri din Galați, care au petrecut toată noaptea la nunta lor, au venit duminică la vot chiar de la restaurant, împreună cu nașii. „Abia am terminat de achitat toate datoriile la restaurant și acum mergem să votăm. Vrem să fim un exemplu pentru toți, așa că înainte de a merge la ciorba de potroace, am mers la vot”, a spus mireasa, Raluca Ioniță (foto), citată de presadegalati.ro. „De acum urmează partea a doua de distracție, dar am ținut ca în primul rând să mergem la votare și abia după aceea să continuăm petrecerea”, a spus și mirele, Ionel Ioniță.
La cealaltă extremă, o batrână dintr-o comună gorjeană a murit, ieri dimineață, chiar înainte de a vota. Femeia de 86 de ani, din satul Valea Pojarului, comuna Bustuchin, solicitase, sâmbătă, urna mobila, transmite Gorj Exclusiv. În momentul în care reprezentanții Biroului Electoral Județean au sosit la domiciliul femeii, aceasta murise, fără a-și fi putut exercita dreptul de vot. (Laura Ciobanu) Victor Becali a votat. Gigi, nu La Penitenciarul Poarta Albă au votat 987 de deţinuţi, între care Cristian Borcea şi Victor Becali. În Penitenciarul Poarta Albă sunt încarceraţi Gigi Becali (foto), vărul acestuia, Victor Becali, şi Cristian Borcea. Gigi Becali nu are drept de vot, conform sentinţei date de magistraţii care au judecat dosarul său, dar Victor Becali și Cristian Borcea au acest drept, pe care şi l-au exercitat. Dintre cei 32.193 de deţinuţi din România, 27.027 au putut vota la alegerile europarlamentare. Printre cei cărora li s-a interzis acest drept se află și fostul premier Adrian Năstase. Și fostul președinte al CCIR, Mihai Vlasov, aflat în arest la domiciliu a dorit să-și exercite dreptul de vot și a solicitat urna mobilă.
Turismul electoral, principala neregulă
Nici la alegerile de ieri politicienii nu au renunțat la vechile obiceiuri. Zeci de persoane au votat la europarlamentare, pe listele suplimentare din București, deși sunt locuitorii unor județe apropiate de Capitală și ar putea vota pe listele de care aparțin. În țară au fost, de asemenea, mai multe cazuri de turism electoral. Merită remarcat că multe dintre aceste incidente au fost reclamate în județele fruntașe în materie de mobilizare la urne: Olt, Dâmbovița, Teleorman sau Prahova.
Primarul din comuna băcăuană Zemeş, Costel Dudău, a confirmat sesizarea făcută de PDL la BEJ, prin care era reclamat că a pus la dispoziţia alegătorilor din satul Chilii un mijloc de transport. „Sunt opt kilometri pe care oamenii trebuie să îi străbată până la secția de votare. Nu cred că este nimic ilegal, deoarece maşina transporta toţi oamenii doritori de a merge la vot, indiferent de ce culoare politică au sau ce vor să voteze”, s-a apărat primarul. La Cluj, viceprimarul comunei clujene Chinteni, Teodor Miron (PSD), a fost reclamat de PDL la BEJ, fiind acuzat că a dus mai multe persoane la vot cu microbuzul şcolii, apoi le-a oferit acestora îngheţată.
La urne, cu taxiul
În Teleorman, o echipă B1 TV, care transmitea informații de la o secție de vot din Ciuperceni, a fost agresată după ce a confruntat mai mulți membri ai secției de vot cu privire la unele suspiciuni de turism electoral.
De asemenea, în județul Olt a fost semnalată prezența unor microbuze albe, fără numere de înmatriculare, care s-au deplasat între trei secţii de votare. La BEJ Dâmboviţa au fost depuse, până ieri după-amiază, 20 de sesizări, în care se reclamă, în principal, transportul alegătorilor la vot. „Ultima primită este de la PDL, care reclamă transportul bolnavilor de la Spitalul Județean Târgoviște la urne, cu taxiul. O vom înainta Poliţiei spre verificare”, a declarat preşedintele BEJ Dâmboviţa, Elena Ilie.
„În Giurgiu a fost un caz grav de turism electoral la Prundu. Sunt 20 de mașini care transportă oameni, iar unii sunt însoțiți în cabinele de vot”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac.
În Prahova, unde sunt de asemenea suspiciuni de turism electoral, sunt efectuate cercetări cu privire la faptul că, la Podenii Noi, trei mașini ale Poliției Locale ar fi transportat alegătorii la vot.
Pacienți „încolonați” la vot. Abuz cu urnele mobile
În goana după voturi, partidele au apelat și la pacienții din spitale, pe care i-au încolonat și trimis la vot, supravegheați de o asistentă. Deputatul PNL Alina Gorghiu a anunţat că a sesizat Poliţia cu privire la faptul că un grup de pacienți, aflați în halate și pijamale, au fost scoși din Spitalul Prof. Dr. Theodor Burghele din Sectorul 5 din Capitală și „încolonați” la o secție de vot de către o asistentă.
„Sunt în jur de 2.000 de cereri de urnă mobilă, drept pentru care noi am făcut nişte plângeri penale, bineînţeles, mai întâi întâmpinare la secţia de votare. După aceea am făcut contestaţie la BEJ şi în acelaşi timp plângeri penale împotriva câtorva medici de familie”, a reclamat preşedintele PDL Dolj, Marian Jean Marinescu.
Secții de votare contra cost
Și într-o comună din Prahova, Sălciile, au existat 119 cereri pentru urna mobilă, în condițiile în care există 2.000 de votanți, prin urmare 10% dintre votanți nu se pot deplasa. Aceștia nu au avut o cerere însoțită de un act medical doveditor, ci doar un tabel semnat de un medic de familie.
Aproape 200 de voturi pe listele suplimentare au fost reclamate de reprezentanții PNL la Biroul Electoral Județean Timiș. Cel puțin în cazul unei secții de votare din comuna Bara s-au prezentat la vot 76 de persoane, din care 60%, adică 46 de alegători au votat pe liste suplimentare.
În Olt, județ fruntaș la prezență, două secții de votare din comuna Tătulești au rămas fără buletine de vot.
În Cluj, mai multe secții de votare au funcționat în case ale oamenilor sau în diferite alte locuri cum ar fi spaţii comerciale, sedii ale fostelor CAP-uri sau parohii, contra cost. „Sunt două case, mai mult de vacanţă, şi una e o casă în care nu stă nimeni. Plătim, că nimeni nu mai face ceva gratis astăzi”, a menționat primarul comunei Iara. (A contribuit Georgeta Petrovici)