Editura Evenimentul si Capital

Enigmaticul „Cuib al Reginei”. Ascunzișul dintre valuri a două regine ale României

„Cuibul Reginei”. Astăzi i se spune Muzeul portului Constanța SURSA: voceaconstantei.ro
Autor: | | 0 Comentarii | 2003 Vizualizari

Undeva, la capătul primului dig de Nord al vechiului port Constanța se află o clădire pe care constănțenii o numesc „Cuibul Reginei”. A fost locul de unde, vara, Carmen Sylva își lua rămas bun de la marinarii care plecau din port. Azi e muzeu, dar nimic nu a mai rămas din parfumul vremurilor de acum mai bine de un secol

Oficial i se spunea Pavilionul Regal. „Cuibul” a fost construit în anii 1909-1910, după planurile inginerului Anghel Saligny. Acesta este de altfel părintele noului port Constanța. Digul de nord, cheiurile din actualul „port vechi” și silozurile de cereale sunt operele sale.

„Cuibul” era, inițial o căsuță din lemn, ce amintea de forma unui vapor, amplasată pe un picior de piatră și beton și susținută de console metalice. Pe o latură era mărginită de valuri. Se afla în spatele farului de larg al portului Constanța. Far care există și astăzi. I se spune „Farul Carol” și este nefuncțional de când portul s-a mărit, în anii 60-80.

Iar „Cuibul Reginei există, dar într-o altă formă. Nu din lemn, ci din beton. Și nu mai stă în el nicio regină. În prezent este muzeu. Muzeul portului Constanța. Un loc prea puțin vizitat, dar notoriu printre constănțeni.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: EVZ Special

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate