Editura Evenimentul si Capital

ENGLEZII au ieşit în stradă pentru o FAMILIE DE ROMÂNI. Proprietarii români ai unui magazin INCENDIAT la Norwich au fost ajutaţi de localnici să-şi repare afacerea. Reacția MAE | VIDEO

Magazinul românilor de pe Magdalen Street, Norwich
Autor: | | 14 Comentarii | 1615 Vizualizari

Tragedia unei familii de români din Norwich, comitatul englez Norfolk, al cărei magazin cu produse din Estul Europei a fost incendiat săptămâna trecută, a scos la iveală extraordinara generozitate şi solidaritate a localnicilor. Aceştia nu doar au manifestat contra xenofobiei şi atitudinii agresive faţă de migranţi, ci s-au mobilizat şi au reuşit – î numai două zile – să adune aproape 30.000 de lire sterline pentru a îndrepta răul făcut de conaţionalii lor.

Magazinul de pe Magdalen Street din Norwich, în care se vindeau şi produse est-europene, a fost incendiat în timpul nopţii de joi spre vineri.

„Am investit tot ce aveam în acest magazin, sufletul, banii, tot ce aveam era în acest magazin. Am fost şocată şi supărată, nu puteam crede că cineva a putut să facă aşa ceva, pentru că a fost ceva intenţionat, nu un accident”, spune Andreea Abraham, fiica proprietarei, citată de digi24.ro.

Andreea Abraham, fiica proprietarilor, alături de Maria Purgen, vânzătoare în magazinul vandalizat

Vestea s-a răspândit în tot oraşul iar localnicii s-au declarat oripilaţi şi revoltaţi de asemenea gesturi, mobilizându-se să-i ajute pe proprietarii magazinului.

„Aşa ceva este extrem de neobişnuit. Te întrebi dacă a fost vorba de un beţiv prost sau de cineva cu alte motive. Suntem pur şi simplu dezgustaţi de ceea ce s-a întâmplat, iar primul nostru gând a fost: Cum putem fi de ajutor?”, a declarat Eric Kirk, preşedintele Asociaţiei Comercianţilor.

„Am văzut la ştiri ce s-a întâmplat şi mi s-a părut dezgustător. Mi s-a părut normal să vin aici şi să văd dacă proprietarii sunt bine şi dacă pot să ajut cu ceva”, a spus Mary Lee, unul dintre zecile de voluntari care au ajutat la refacerea magazinului.

Proprietarii şi angajaţii romnâni au fost copleşiţi de generozitatea localnicilor. Oameni care până acum le trecuseră pragul drept clienţi, vecini, dar şi oameni care nu auziseră niciodată de ei, au venit să dea o mână de ajutor. Alţii au făcut donaţii în bani, aproximativ 27.000 de lire sterline adunându-se în numai două zile.

„Am fost şocată, nu-mi venea să cred. Toţi au sărit în ajutor, cu o cafea, ceai, m-au întrebat dacă am nevoie de ceva, de un loc unde să dorm, o haină, toată lumea a fost amabilă şi prietenoasă”, a povestit Maria Purgea, angajată a magazinului.

 
 
„Cei care au acest magazin sunt prietenoşi şi muncitori. Soţia mea, care este originară din Bucureşti, şi cu mine iubim mâncarea românească autentică de acolo. Vă rog să ne contactaţi şi vom dona din timpul nostru, pentru a ajuta să punem din nou magazinul în ordine, prin muncă gratuită”, a scris Glyn Thomas pe pagina de internet unde a fost lansată strângerea de fonduri.

„Sunt un muzician local şi aş vrea să mă ofer să strâng nişte bani la un concert, dacă nu deranjează pe nimeni”, a scris şi Jon Christophers.

De asemenea, sute de persoane au participat la un mitig de susţinere a imigranţilor stabiliţi în Norwich.

Românii au fost copleşiţi şi cu mesaje de susţinere. Panoul montat pentru a acoperi vitrina distrusă s-a umplut cu bileţele prin care românii erau încurajaţi să rămână în oraş. „Sunteţi bineveniţi”, „Ne pare rău că treceţi prin aşa ceva” şi „Suntem alături de voi”, sunt doar câteva dintre mesajele transmise românilor.

âPoliţia nu a reuşit deocamdată să-i identifice pe cei vinovaţi de vandalizarea magazinului şi nici nu a vrut să precizeze dacă incidentul este anchetat drept un act xenofob. Cert este că după referendumul prin care britanicii au votat să iasă din Uniunea Europeană, numeroşi imigranţi europeni au devenit ţinta agresiunilor fizice şi verbale.

De asemenea, sute de persoane au participat la un mitig de susţinere a imigranţilor stabiliţi în Norwich.

„Ministerul Afacerilor Externe are în atenţie acest incident izolat, care ar putea fi considerat ca având caracter discriminatoriu. În acest sens, prin intermediul Ambasadei României la Londra, MAE a solicitat autorităţilor britanice să clarifice această situaţie şi să prevină orice intensificare a tensiunilor sau a oricăror acte ostile la adresa cetăţenilor români din Marea Britanie”, se arată într-un comunicat al MAE, citat de digi24.ro.

Totodată, MAE mulţumeşte comunităţii de afaceri din oraşul britanic, care s-a solidarizat cu familia de români afectată de incident.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate